Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ciao tutti Italië Agenda – mei

In onze agenda van mei vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Festa del Lavoro
1 mei, heel Italië

De Dag van de Arbeid is in Italië een vrije dag. Dat betekent veel winkels die dicht zijn, zondagsregeling voor het openbaar vervoer en – in de authentieke betekenis van de dag – veel demonstraties en politieke bijeenkomsten. Het betekent vaak ook feest, met tal van concerten en festiviteiten. Het bekendst is wellicht het grote Concerto di Primo Maggio op het plein voor de San Giovanni in Laterano (Sint-Jan in Lateranen) in Rome.

Sant’Efisio – de langste processie ter wereld
1-4 mei, Cagliari (Sardinië)

Efisio heeft Sardinië in 1652 gered van de pest. Als dank wordt er elk jaar een processie voor deze heilige gehouden. En niet zomaar een processie, nee, het is de langste processie ter wereld! Een indrukwekkende stoet eilandbewoners trekt van 1 tot 4 mei door de straten van Cagliari, vergezeld door paarden en ossen die de mooiste karren en koetsen voorttrekken. In deze blog lees je meer over Sant’Efisio.

La Festa dei Serpari – kronkelende slangen
1 mei, Cocullo (Abruzzo)

Het kleine dorpje Cocullo wordt op 1 mei overspoeld door slangen. Tijdens de Processione dei Serpari wordt San Domenico (de beschermheilige tegen slangenbeten) door het dorp gedragen, gesierd door juwelen, geld en levende slangen. De slangen kronkelen over het beeld – en over de dragers! – maar daardoor zijn alle dorpsbewoners een jaar lang beschermd tegen de beet van deze giftige beesten. In deze blog lees je meer over de slangenprocessie in Cocullo.

Calendimaggio
Assisi (Umbrië)

Assisi is de eerste dagen van mei nog meer een bezoek waard dan anders. De stad staat dan namelijk in het teken van de Calendimaggio, een feestelijk festival waarbij oude tijden herleven. De wijk Parte di Sopra neemt het op tegen de wijk Parte di Sotto. Er zijn wedstrijden, optochten, optredens van onder andere koren, dansgezelschappen en vaandelzwaaiers, stuk voor stuk in schitterende kostuums.

foto: Calendimaggio di Assisi

Giardino dell’Iris
hele maand mei, Florence (Toscane)

De Giardino dell’Iris, de Iristuin in Florence, is alleen in mei geopend, ter gelegenheid van de internationale Iriswedstrijd. Van juni tot september sturen kwekers van over de hele wereld wortelstokken toe die in de tuin worden geplant en gekweekt, en in mei volgt de prijsuitreiking.

Het toezenden gebeurt anoniem, de planten krijgen een code toegewezen en de naam van de winnaar wordt pas na de bekendmaking van de winnende code vrijgegeven. Er is ook een speciale prijs voor de iris die het dichtst bij de kleur rood op de vlag van de stad Florence komt.

Giro d’Italia
4 tot 26 mei 2024

Dé Italiaanse wielerklassieker van het jaar. Alle details vind je op de officiële website van de Giro d’Italia.

Het bloed van San Gennaro
5 mei 2024, Napels (Campanië)

San Gennaro, oftewel de heilige Januarius, is de patroonheilige van de stad Napels. Drie dagen per jaar, op de eerste zondag in mei, op 19 september en op 16 december, staat de hele stad op zijn kop. Het lot van de stad ligt die dagen in handen van San Gennaro. Als zijn bloed gaat stromen en voor de ogen van duizenden gelovige Napolitanen vloeibaar wordt, slaakt iedereen een diepe zucht van opluchting. De stad is weer een jaar gered!

foto: Anna Serrato

De boot met de heilige Nicolaas
8 mei, Bari (Puglia)
In Bari, diep in het zuiden van de Italiaanse laars, vieren ze al op 8 mei Sinterklaas. De man die dan op een bootje de haven binnen komt gevaren, lijkt echter in niets op de Nederlandse Goedheiligman.

Geen lange witte baard, maar een korte grijze. Geen mijter, maar een aureool. En geen blanke huid, nee, deze Sint Nicolaas heeft duidelijk een getinte huidskleur. Geen dansende pieten, maar een gevolg van hooggeplaatste inwoners van Bari. Dit is echter de enige echte Sinterklaas, volgens de Italianen.

Bruiloft van de Boom
8 mei, Vetralla (Lazio)
In Vetralla wordt elk jaar op 8 mei een wel heel bijzondere bruiloft gevierd, de Sposalizio dell’ Albero (Bruiloft van de Boom). Twee eiken in het bos bij Vetralla worden versierd met bloemenkransen, boeketjes met lentebloemen worden aan de voet van de bomen gelegd en in de schaduw van de eiken wordt genoten van een feestelijke picknick.

Ook worden er nieuwe bomen geplant; allemaal bedoeld om de band met het bos en Vetralla’s soevereiniteit over het woud te vieren, zodat elke inwoner ook het komend jaar een afgesproken hoeveelheid brandhout mag hakken.

Corsa dei Ceri 
15 mei, Gubbio (Umbrië)
De inwoners van Gubbio kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Denk nu niet dat alle inwoners met een kaars door het stadje gaan rennen, nee, de kaarsen zijn hier van hout.

Ze wegen maar liefst vierhonderd kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren. De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen.

In een rap tempo spoeden de mannen zich naar de driehonderd meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’. Overigens is het geen race in de strikte zin van het woord, want Sant’Ubaldo moet als eerste bij de kerk aankomen.

Cavalcata Sarda
Sassari (Sardinië)
Tijdens dit kleurrijke festival in Sassari komen ruiters van het hele eiland naar de stad Sassari, voor een kleurrijke parade. De processie wordt gehouden ter nagedachtenis aan de bevrijding van de Spaanse bezetters in 1711. Andere bronnen zeggen dat de Cavalcata Sarda wordt gehouden ter herinnering aan het hoge bezoek van 1899, toen de eerste koning van Italië, Umberto, samen met zijn vrouw Margherita de stad met een bezoek vereerde.

foto: Turismo Sassari

Festa della Sensa – een huwelijk met de zee
Venetië (Veneto)
Elk jaar viert Venetië haar huwelijk met de zee tijdens het Festa della Sensa. Deze traditie is ontstaan in de tijd van de Dogen en nog steeds wordt het met dezelfde rituelen gevierd. Het bestuur van de stad gaat te water aan het Piazza San Marco, om vervolgens in een schitterende stoet van boten en bootjes naar de haven van San Nicolò (Lido) te varen, waar ze gezamenlijk een gouden ring in het water werpen om het huwelijk met Neptunus, de zeegod, te bezegelen.

foto: BasPhoto

Lo Sposalizio del Mare
Cervia (Emilia-Romagna)
Ook in Cervia viert men het huwelijk met de zee, Lo Sposalizio del Mare. Al sinds 1445 wordt een gouden ring in zee geworpen, als symbool voor het huwelijk dat de stad en de zee samen hebben gesloten. De ring wordt eerst tijdens een historische optocht door de straten van Cervia gedragen, een schitterende aanblik!

Palio di San Giorgio
Ferrara (Emilia-Romagna)
In Ferrara kennen ze net als in Siena een paardenrace. De Palio di San Giorgio, zoals de race hier heet, is hoewel minder bekend zeker niet minder mooi om te zien. Ook hier strijden de verschillende wijken tegen elkaar om een schitterend vaandel in de wacht te slepen.

Het zijn echter niet alleen de paarden die de overwinning kunnen behalen. Elk weekend in mei kunnen de wijken punten in de wacht slepen. Er zijn wedstrijden voor vaandelzwaaiers en trommelaars en er is een feestelijke parade waarvoor de inwoners van Ferrara hun traditionele kledij uit de kast halen. De stoet voert naar het Castello Estense. Hier legt elke wijk een eed af aan de hertogen van de D’Este-familie.

Tijdens het laatste weekend van mei vindt dan de grande finale plaats. Het Piazza Ariosto, een groot plein met een verlaagd middenstuk, is verbouwd tot toneel voor de race. De Palio bestaat in Ferrara, anders dan in Siena, uit vier verschillende races: de race van de putti (jongens), de race van de putte (meisjes), de race van de asini (ezels), en – de belangrijkste – de race van de cavalli (paarden).

foto: Riccardofe

Palio di San Floriano
Jesi (Le Marche)
Net als veel steden en dorpjes in Italië heeft ook Jesi (Le Marche) een eigen Palio, de Palio di San Floriano. Begin mei nemen de verschillende wijken het vier dagen lang tegen elkaar op, in disciplines als boogschieten, vaandelzwaaien en zwaardvechten. Spectaculair om mee te maken; je waant je echt even terug in de tijd!

Eroica Montalcino
(Toscane)

Tijdens deze bijzondere editie van de Eroica waan je je in de Chianti even terug in de tijd. Wielrenners op vintage fietsen toeren door het prachtige Toscaanse landschap, over de beroemde strade bianche, de witte, niet geasfalteerde wegen in de Chianti.

Er zijn routes, van 46, 70, 96 of 171 kilometer lang. De langste route voert vanuit Buonconvento langs prachtige plaatsen als Bagno Vignoni en Pienza. Ook is er een wandelroute van 27 kilometer, door de heuvels bij Siena en de wijngaarden van Brunello.

Rolli Days
Genua (Ligurië)

De imposante Palazzi dei Rolli, een verzameling van ruim veertig palazzi in Genua, danken hun naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen.

In 2006 worden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle ruim veertig palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat sommige palazzi ook mooie musea herbergen.

Als je álle palazzi wil bewonderen, vereer je Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days. Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten.

La Notte dei Musei
heel Italië
Tijdens de Italiaanse Notte dei Musei, Nacht van de Musea, openen verschillende musea, galerieën en archeologische sites tussen 20.00 en 2.00 uur hun deuren voor een gratis bezoek met allerlei extra’s. Er zijn drankjes, hapjes, concerten, voorstellingen en meer culinaire en culturele verrassingen. Het is helaas nog niet bekend of en wanneer deze museumnacht in 2024 wordt gehouden.

Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane
heel Italië

Tijdens de Giornata Nazionale dell’Associazione Dimore Storiche Italiane (ADSI) openen meer dan driehonderd kastelen, villa’s, residenze d’epoca, cortili (binnenplaatsen), tuinen gratis hun deuren. Zo kun je een uniek kijkje nemen op plekken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Meer informatie (inclusief de aangesloten plekken per regio) vind je op de website van de ADSI. Een unieke kans om binnen te kijken!

Maggiolata
19, 21 en 26 mei 2024, Lucignano (Toscane)
In mei viert Lucignano de Maggiolata, een bloemenfestival waarbij de vier wijken van het dorp (Rione Porta Murata, Rione Porta San Giusto, Rione Porta San Giovanni en Rione Via dell’Amore) een eigen thematische praalwagen bouwen, waarmee ze door het dorp rijden, onder begeleiding van boerenkarren, vaandeldragers, bloemenmeisjes en muziek. Op de website van La Maggiolata vind je alle details voor je bezoek aan dit bloemrijke spektakel.

Palio dell Balestra
Gubbio (Umbrië) & Massa Marittima (Toscane)

Niet lang na de Corsa dei Ceri, de kaarsenrace, is het in Gubbio eind mei weer groot feest. Dit keer komen de kruisbogen tevoorschijn, tijdens de Palio della Balestra. Kleurrijke kruisboogschutters uit Gubbio en omstreken nemen het tegen elkaar op. Ze moeten met hun pijlen een op zesendertig meter afstand geplaatste schietschijf raken. Winnaar is het team dat het vaakst in de roos schiet.

Naast het kruisboogschieten is ook de rest van het feest zeer de moeite waard; het is genieten van alle kleurrijke kostuums, vaandelzwaaiers en ruiters. Bekijk hier de mooiste foto’s van de Palio della Balestra.

Ook in Massa Marittima worden op de laatste zondag van mei pijl en boog ter hand genomen. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen vierentwintig kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.

Rozenregen in het Pantheon
Pinksterzondag 19 mei 2024, Rome (Lazio)
Op Eerste Pinksterdag laat de Romeinse brandweer tijdens de Heilige Mis rozenblaadjes door de oculus (het gat in de koepel) van het Pantheon naar beneden dwarrelen, als symbool voor de vurige tongen die de Heilige Geest met Pinksteren op Maria en de Apostelen liet neerdalen. In deze blog lees je meer over deze rozenregen in het Pantheon.

La Palombella
Pinksterzondag 19 mei 2024, Orvieto (Umbrië)
Op Pinksterzondag daalt in Orvieto de Heilige Geest neer, gesymboliseerd door een duif, la Palombella. Dat gaat gepaard met vuurwerk, rode vlammen en rookwolken. De duif daalt neer in een doosje van plexiglas. Als het beestje de tocht overleeft, zal de oogst dat jaar goed zijn – zo geloven de inwoners van Orvieto althans. Als dank wordt de duif aan het laatst getrouwde paar cadeau gedaan, dat tot aan de dood van het beestje zorg draagt voor la palombella.

Venetiaanse Vogalonga
Pinksterzondag 19 mei 2024, Venetië (Veneto)
Deze spectaculaire botenparade wordt al sinds 1974 elke Pinksterzondag gehouden. De aanleiding is echter niet zo feestelijk; het is een protest tegen alle vervuilende motorvaartuigen die dagelijks over het Canal Grande varen. Er doen zo’n 1500 roeiboten mee aan de Vogalonga, met in totaal zo’n vierduizend prachtig uitgedoste roeiers.

De botenparade begint in alle vroegte, als de roeiers vertrekken vanaf het Piazza San Marco. Ze doen eerst de eilanden in de lagune aan, voor ze het hele Canal Grande over varen, met een schitterende aankomst in de schaduw van de Santa Maria della Salute.

foto: Simone Padovani

Infiorata
meerdere plekken in Italië
Op de laatste zondag van mei is Scarperia, een van de borghi più belli van Toscane, nog wat kleurrijker dan anders. De straten van het dorpje worden dan namelijk versierd met duizenden bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog, die samen de mooiste afbeeldingen vormen. Met name op het Piazza dei Vicaro, het Piazza Clasio en in de Via Roma zie je de kleurrijkste figuren ontstaan, een bijzonder mooi eerbetoon aan de lente in de Mugello!

Ook de straten van het Siciliaanse Noto worden in mei omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Het thema van de Infiorata 2024 is nog niet bekend, maar het wordt vast weer een kleurrijk spektakel!

Nog meer bloemkunstwerken zien? Ook in de straten van Spello, Bolsena, Genzano di Roma en Alatri vind je in mei of juni (meestal tijdens het weekend na Corpus Domini) kleurrijke tapijten.

Gelato Festival
Het Gelato Festival brengt elk jaar de beste ijsmakers naar verschillende steden. Kijk op de website van het Gelato Festival voor alle details van deze Italiaanse ijstournee.

Culinaire festivals in mei
Het hele jaar door kun je in het noorden genieten van een bord risotto, maar in Sessame, een klein plaatsje in Piemonte, wordt op de eerste zondag van mei alleen maar risotto gegeten. Sinds de dertiende eeuw staat dit romige gerecht hier op het menu en tijdens deze Sagra del Risotto laten ze je hier graag van meegenieten. Buonissimo!

Ook de tweede zondag van mei staat in Noord-Italië in het teken van lekker eten. Zo wordt er in Avigliana (Piemonte) een festival gewijd aan polenta gehouden, waarbij je deze stevige maïspap volop kunt proeven, in allerlei varianten. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta echter pas écht lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd. Dat wordt nog wat, tijdens zo’n festival…

In Camogli (Ligurië) staat deze zondag in het teken van gebakken vis, tijdens de Sagra del Pesce van San Fortunato. Deze San Fortunato is de beschermheilige van de vissers en zorgt ervoor dat iedereen zich op de tweede zondag van mei gratis en voor niets te goed kan doen aan gebakken vis.

In Milaan wordt begin mei de Milano Food Week gevierd. Het houdt dan echter nog niet op qua lekkers. In Certaldo (Toscane) viert men in mei La Festa del Pane. Het Piazza Boccaccio wordt bedolven onder deeg en rondstuivend meel en je neus leidt je als vanzelf naar de kraampjes met versgebakken brood.

In mei viert men ten slotte ook de Sagra del Limone (in Monterosso al Mare, Ligurië), de Sagra dell’Olio (in Castelnuovo di Magra, Ligurië), de Sagra dei Pici (in Celle sul Rigo, Toscane) en de Sagra della Fragola (in Cassibile Fontana Biance, Sicilië).

Wijnfeesten in heel Italië
Ben je in mei in Napels, dan kun je je hart ophalen aan Wine and the City. Tijdens Cantine Aperte (het laatste weekend van mei) openen wijnkelders in heel Italië hun deuren om je kennis te laten maken met hun wijnen – en uiteraard kan dat niet zonder proeven! Tijdens datzelfde weekend kun je in Radda in Chianti (Toscane) terecht voor Radda nel Bicchiere.

Drink je liever grappa? Meld je dan in het Palazzo delle Stelline in Milaan, waar Gocce di Stilla wordt gehouden, een weekend geheel gewijd aan grappa.

Muzikale meimaand
Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in mei. In Lucca wordt het Lucca Classica Music Festival gehouden. In Milaan kun je genieten van pianomuziek, tijdens Piano City Milano. In Brescia en Bergamo dwarrelen de klanken van het Festival Pianistico Internazionale door de stad.

Tijdens Maggio Musicale kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al bijna tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Domenica al Museo
elke eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, met onder meer Botticelli’s Venus, de Galleria dell’Accademia, met Michelangelo’s originele David, en de Cappelle Medicee, met schitterende beelden van Michelangelo, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt.

Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompei, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt dan per regio alle deelnemende musea vinden).

Pesaro – Culturele Hoofdstad van Italië in 2024
In 2024 mag Pesaro (Le Marche) zich Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Via deze link delen we al onze tips voor een bezoekje aan Pesaro.

MILAAN

Piero della Francesca – il Polittico agostiniano riunito
tot 24 juni 2024, Museo Poldi Pezzoli
Voor het eerst in de geschiedenis komen de acht onderdelen van het Polittico agostiniano – afkomstig uit vijf verschillende musea – bijeen, vijfhonderdvijfenvijftig jaar nadat Piero della Francesco dit meesterwerk realiseerde.

Via deze link lees je meer over deze unieke tentoonstelling. In dit artikel maak je kennis met Piero della Francesca en zijn werk.

BRESCIA

I Macchiaioli
tot 9 juni 2024, Palazzo Martinengo
In Brescia maak je dit voorjaar kennis met de schilderijen van de zogenaamde Macchiaioli. Deze naam verwijst naar een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in Toscane actief was. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek.

Er zijn meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova. Via deze link lees je meer over de expositie.

FORLÌ

Preraffaelliti – rinascimento moderno
tot 30 juni 2024, Museo Civico San Domenico
Maak kennis met de prachtige werken van Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais, William Holman Hunt en andere Britse kunstenaars die zich afzetten tegen de heersende idealen in de kunst en naar een realistischer weergave van mensen en natuur streefden.

Met levendige kleuren en natuurgetrouwe schilderijen ontketenden de prerafaëlieten een ‘moderne renaissance’. Via deze link lees je meer over deze expositie.

TOSCANE

In Campo la Balzana
tot 5 mei 2024, Palazzo Pubblico, Siena
In de Magazzini del Sale van het Palazzo Pubblico, aan het Piazza del Campo, duik je tot 5 mei in de geschiedenis van de Palio. Tijdens de expositie In Campo la Balzana bewonder je de kleding die van 1904 tot nu tijdens de Palio wordt gedragen door de verschillende contrada’s, wijken, van Siena.

De expositie is dagelijks geopend, van 10.00 tot 19.00 uur (laatste toegang om 18.15 uur). De toegang is gratis.

foto’s: Comune di Siena

‘60 Pop Art Italia
tot 14 juli 2024, Palazzo Buontalenti, Pistoia
Aan de hand van ongeveer zeventig werken stap je terug in de jaren zestig, met Italiaanse pop-art van kunstenaars uit onder andere Rome, Milaan, Turijn, Palermo en Pistoia, zoals Mimmo Rotella, Mario Ceroli, Pino Pascali, Fabio Mauri, Jannis Kounellis, Michelangelo Pistoletto, Umberto Buscioni, Adolfo Natalini en Gianni Ruffi. Via deze link vind je alle details.

UMBRIË

Burri: Tempere 1947-1990
tot 30 september 2024, Città di Castello
Ter gelegenheid van de honderdnegende geboortedag van Alberto Burri bewonder je in de Ex Seccatoi del Tabacco meer dan honderd werken van zijn hand, waarvan een groot aantal nog nooit eerder tentoongesteld werd. Via deze link vind je meer details.

ROME

Fidia
tot 5 mei 2024, Musei Capitolini
De Capitolijnse Musea wijden een mooie tentoonstelling aan Fidia, de grootste Griekse beeldhouwer van de klassieke oudheid.

Meer dan honderd werken uit de belangrijkste musea ter wereld komen in Rome samen om in gezelschap van archeologische vondsten, Romeinse replica’s, schilderijen, schetsen, manuscripten en multimedia-installaties het leven van deze Griekse kunstenaar te vertellen. Via deze link vind je alle informatie over deze unieke expositie.

Antonio Donghi – la magia del silenzio
tot 26 mei 2024, Palazzo Merulana
In het prachtige Palazzo Merulana bewonder je dit voorjaar de expositie Antonio Donghi – la magia del silenzio, met meer dan dertig werken van een van de grootste vertolkers van het magisch realisme in Italië.

Emotion – l’arte contemporanea racconta le emozioni
tot 7 januari 2025, Chiostro del Bramante
Moderne kunst roept verschillende emoties op, zo laat deze kleurrijke tentoonstelling in het klooster van Bramante zien. Je bewondert werken van onder anderen AES+F, Mat Collishaw, Subodh Gupta, Carsten Höller, Eva Jospin, Kimsooja, Luigi Mainolfi, Masbedo, Annette Messager, Paul Morrison, Luigi Ontani, Tony Oursler, Piero Pizzi Cannella, Laure Prouvost, Pietro Ruffo, Alessandro Sciaraffa, Gregor Schneider, Paolo Scirpa, Nedko Solakov en Adrian Tranquilli. Via deze link vind je alle details.

NAPELS & OMSTREKEN

La Flagellazione del Cristo – Caravaggio
tot 31 mei 2024, Complesso Monumentale Donnaregina
Normaal gesproken hangt Caravaggio’s La Flagellazione di Cristo in het Museo di Capodimonte, maar tot 31 mei bewonder je dit doek – dat oorspronkelijk werd gemaakt voor de San Domenico – in het prachtige Complesso Monumentale Donnaregina. Via deze link lees je er meer over.

Gli dei ritornano
tot 30 juni 2024, MANN
In het MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, het archeologisch museum in Napels) worden tot 30 juni 2024 de bronzen beelden tentoongesteld die vorig najaar werden opgegraven bij het Toscaanse dorp San Casciano dei Bagni. In dit artikel lees je er meer over.

L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio
tot 15 december 2024, Pompeï
het dagelijks leven van de gewone bevolking, van slaven tot kunstenaars, staat centraal tijdens de expositie L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio. Je bewondert zo’n driehonderd prachtige objecten, verdeeld over zeven verschillende thema’s, en drie multimediale installaties die het leven van de gewone inwoners van Pompeï inzichtelijk maken.

NEDERLAND

Paestum – stad van godinnen
tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien.

Blikvangers zijn een marmeren beeld van de godin Hera en een achttal unieke wandschilderingen uit de graven van de elite van Paestum. Daarnaast zijn er beeldjes van terracotta, brons en marmer, wierookvaasjes, prachtig luxe aardewerk, fijn glaswerk, munten, een bronzen Griekse wapenrusting en talrijke offergaven voor de godinnen Hera, Athena en Aphrodite.

De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Museo e Parco Archeologico di Paestum e Velia, dat de mooiste archeologische vondsten uit Paestum in bruikleen naar Leiden laat komen.

De tentoonstelling gaat van start met de beroemde tempels en de stichting van Poseidonia, met 3D-prints en -reconstructies van architectuur, originele tempelversieringen en bijzondere achttiende-eeuwse tempelmodellen van kurk. Die zijn te zien in manshoge decors in de kleurschakeringen van de Zuid-Italiaanse luchten, die de weidsheid van het landschap proberen te vangen.

Romeinse villa’s in Limburg
tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s, zoals de Romeinen ze zelf noemden: enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan.

Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven en onderzocht, waarna de vondsten verspreid raakten. De belangrijkste archeologische villavondsten zijn nu voor het eerst weer bij elkaar gebracht in deze tentoonstelling.

Villa Vlengendaal (reconstructie) | © Remy Kooi – Submedia

Da Vinci: Genius
tot augustus 2024, Amstel Design District, Amsterdam
De bekroonde experience Da Vinci: Genius komt naar Amsterdam. Deze meeslepende en interactieve show geeft je een uniek kijkje in het creatieve en geniale brein van Leonardo da Vinci.

Da Vinci: Genius integreert de nieuwste AI-technologie, digitale projecties en driehonderdzestig-graden audio soundscape om bezoekers te inspireren de hedendaagse wereld te zien door de ogen van da Vinci.

De show laat zien dat veel van de wereldwijde uitdagingen, waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, al meer dan vijfhonderd jaar geleden werden opgetekend door Da Vinci.

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder
t/m 20 mei 2024,
H’ART Museum Amsterdam
In H’ART Museum Amsterdam (de voormalige Hermitage) maak je kennis met Gaius Julius Caesar (100 tot 44 voor Christus).

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder is de allereerste solotentoonstelling over Caesar die in Nederland wordt georganiseerd, met dank aan een nauwe samenwerking met het Museo Archeologico Nazionale in Florence, het Museo Nazionale Romano in Rome en verschillende musea in Nederland en Duitsland.

In deze blog lees je meer over de veelzijdige tentoonstelling gewijd aan deze legendarische Romeinse veldheer.

Spaghettirellen – De Jonge Honden
tot 16 mei 2024 in het theater
Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge, vrijgezelle mannen naar Nederland om als gastarbeider te werken in de fabrieken. In hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de jeugd. In 1961 leidde deze ontmoeting tot heftige rellen tussen Nederlandse jongeren en de Italiaanse jongemannen.

Over die confrontatie gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke mix van Romeo en Julia en West Side Story vol brommers, verliefde nozems en jonge mensen met dromen. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen.

Benieuwd of deze spaghettiwestern ook bij jou in de buurt te zien is? Via deze link vind je de volledige speellijst.

Italië Evenement
31 mei t/m 2 juni, Kasteel de Haar
Op de website van het Italië Evenement vind je meer informatie, zowel over de invulling van de drie Italiaanse dagen als over tickets, prijzen etc. van dit Italiaanse event.

BELGIË

Da Vinci: de kunstenaar – de ingenieur – de fijnproever
tot 30 juni 2024, Station Luik Guillemins
Europa Expo opent een veelzijdige tentoonstelling gewijd aan Leonardo da Vinci. De expositie vindt plaats in de museumruimte van station Luik-Guillemins en strekt zich over meer dan tweeduizend vierkante meter uit.

Je ontdekt waarom Da Vinci vandaag de dag nog altijd wordt beschouwd als een van de grootste genieën uit de geschiedenis, op zoveel verschillende vlakken: kunst, techniek én gastronomie. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Europa Expo

De oudheid in kleur
tot 2 juni 2024, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?

Hoe dat eruit heeft gezien, kun je nu zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die te zien is in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Olivetti Folon
tot 15 september 2024, Design Museum Brussel
In het Design Museum Brussels bewonder je de tentoonstelling Olivetti·Folon, die is samengesteld in samenwerking met de Associazione Archivio Storico Olivetti, Gruppo TIM, Fondation Folon en het Museo Civico Pier Alessandro Garda in Ivrea.

Het Italiaanse Olivetti heeft sinds zijn oprichting in 1908 wereldwijd naam gemaakt met de ontwikkeling van legendarische producten zoals typemachines en computers. Het bedrijf promootte een sterk ontwikkeld sociaal ondernemingsmodel dat arbeiders verbeteringen in hun arbeidsomstandigheden garandeerde door middel van culturele centra, bibliotheken, gezondheidszorg, crèches, kantines enzovoort.

Olivetti’s ambitie was om een model voor te stellen dat de economische groei van een bedrijf combineerde met de culturele en sociale ontplooiing van zijn werknemers.

Jean-Michel Folon (1934-2003) deelde deze waarden en werkte bijna dertig jaar voor Olivetti. Hij produceerde posters en reclameproducten, maar ook een aantal boeken en cartoons die een enorme creativiteit en een diep humanisme uitstralen.

De tentoonstelling toont deze rijke artistieke samenwerking tussen het Italiaanse bedrijf, een van zijn bekendste artistieke directeuren – de Italiaanse schrijver Giorgio Soavi – en de Belgische kunstenaar, dankzij een fascinerende selectie uit het historische erfgoed van de Associazione Archivio Storico Olivetti, kunstwerken uit de Olivetti Art Collection en de Fondation Folon.

In cammino: la porta di Torino
tot 14 juni 2024, Iosono il Piemonte, Brussel
De Via Francigena is een oude pelgrimsroute die Canterbury verbindt met Rome. Tot half juni 2024 brengt de tentoonstelling In cammino: la porta di Torino in Brussel deze route opnieuw onder de aandacht.

De expositie focust op het deel van de route dat door de regio Piemonte loopt. Je ontdekt onder meer de hoofdstad Turijn, de thuisbasis van de lijkwade. Het eerste deel presenteert zestien originele illustraties, gemaakt door jonge Italiaanse kunstenaars. Het tweede deel illustreert aan de hand van een serie video’s de Via Francigena en de routes van de lijkwade.

Het derde deel is opgebouwd rond een grote interactieve kaart, geflankeerd door foto’s van de tientallen lijkwaden op de buitenmuren van gebouwen langs de routes in Piemonte. Tot slot bekijk je een installatie over het thema van ‘de wandeling’, ontworpen door Carlo Gloria uit Turijn.

Eerder was de tentoonstelling te zien in het Palazzo Madama in Turijn. Nu kun je tot 14 juni naar Piemonte bij wijnbar Iosono il Piemonte aan de Troonstraat 62 in Brussel.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips