Home » Nieuws uit Italië » Een boom van een huwelijk en een kaarsenrace – Italiaanse evenementen in mei
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een boom van een huwelijk en een kaarsenrace – Italiaanse evenementen in mei

Ben je in mei in Italië? Mis dan onderstaande evenementen niet!

bruiloft-boom

Bruiloft van de Boom
In Vetralla (Lazio) wordt elk jaar op 8 mei een wel heel bijzondere bruiloft gevierd, de Sposalizio dell’ Albero (Bruiloft van de Boom). Twee eiken in het bos bij Vetralla worden versierd met bloemenkransen, boeketjes met lentebloemen worden aan de voet van de bomen gelegd en in de schaduw van de eiken wordt genoten van een feestelijke picknick. Ook worden er nieuwe bomen geplant; allemaal bedoeld om de band met het bos en Vetralla’s soevereiniteit over het woud te vieren, zodat elke inwoner ook het komend jaar een afgesproken hoeveelheid brandhout mag hakken.

Muzikale meimaand
Tijdens de Maggio Musicale, de muzikale meimaand, kun je in Florence en omgeving tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al bijna tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater – zowel klassiek als eigentijds. Kijk voor het programma op OperadiFirenze.it.

Florence-mei

Ierse start van de Giro d’Italia
De Giro d’Italia, de beroemde wielerronde van Italië, start in 2014 in Ierland. Na een drietal etappes reizen de renners zuidwaarts om de race op Italiaanse bodem te vervolgen en te bepalen wie de drager van de roze trui wordt.

De Giro d’ Italia werd in 1909 voor het eerst georganiseerd, op initiatief van de sportkrant Gazetta dello Sport, die een Italiaans alternatief voor de Tour de France wilde. In het begin was de start altijd in Milaan, waar de sportkrant gevestigd was, maar sinds 1960 wisselt men steeds van startplaats.

Giro-Italiaposter: Chungkong.nl

Smakelijke Moederdag
De tweede zondag van mei staat op veel plaatsen in Italië niet alleen in het teken van la mamma, maar ook in het teken van lekker eten. Zo wordt er in Avigliana (Piemonte) een polentafestival gehouden, waarbij je deze stevige maïspap volop kunt proeven, in allerlei varianten. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta echter pas écht lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd. Dat wordt nog wat, tijdens zo’n festival…

polenta
In Camogli (Ligurië) staat deze zondag in het teken van gebakken vis, tijdens de Sagra del Pesce van San Fortunato. Deze San Fortunato is de beschermheilige van de vissers en zorgt ervoor dat iedereen zich op de tweede zondag van mei gratis en voor niets te goed kan doen aan gebakken vis.

Koers van de kaarsen
De inwoners van Gubbio (Umbrië) kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Denk nu niet dat alle inwoners met een kaars door het stadje gaan rennen, nee, de kaarsen zijn hier van hout.

Ze wegen maar liefst 400 kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren. De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen. In een rap tempo spoeden deze mannen zich naar de 300 meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’. Overigens is het geen race in de strikte zin van het woord, want Sant’Ubaldo moet als eerste bij de kerk aankomen

Corsa-Cerifoto: Brunettini | Ceri.it 

Duizend mijlen door Italië
Precies duizend mijlen staan na de finish op de teller van de auto’s die deelnemen aan de beroemde Mille Miglia. Deze race start op 15 mei in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen.

Mille-Miglia-1

Kleurrijk bloementapijt
Tijdens de derde week van mei veranderen de straten van het Siciliaanse stadje Noto (dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt) in een grote bloemenzee. Op het plaveisel van de Via Corradi Nicolaci worden vele kunstwerken van bloemen gemaakt, die je vanzelf naar de Chiesa di Montevergini brengen, met steeds nieuwe motieven, allemaal even kleurrijk en heerlijk geurend. Kijk hier hoe het maken van zo’n bloementapijt in z’n werk gaat.

bloemen-Sicilie

Deze Infiorata, zoals het bloemenfeest wordt genoemd, is niet alleen een bijzonder kleurrijk feest in dit Siciliaanse stadje, ook in tal van andere dorpjes en steden worden straten omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. Je kunt bijvoorbeeld terecht in Bolsena, Brugnato, Genzano di Roma en Spello (allemaal wel wat later in het jaar, in 2014 op 22 juni).

Palio della Balestra
Tien dagen na de Corsa dei Ceri, de kaarsenrace, is het in Gubbio weer groot feest. Dit keer komen de kruisbogen tevoorschijn, tijdens de Palio della Balestra. Kleurrijke kruisboogschutters uit Gubbio en omstreken nemen het tegen elkaar op. Ze moeten met hun pijlen een op 36 meter afstand geplaatste schietschijf raken. Winnaar is het team dat het vaakst in de roos schiet. Naast het kruisboogschieten is ook de rest van het feest zeer de moeite waard; het is genieten van alle kleurrijke kostuums, vaandelzwaaiers en ruiters.

Balestra-Gubbiofoto: Società Balestrieri Sansepolcro

Ook in Massa Marittima worden op de laatste zondag van mei pijl en boog ter hand genomen. Tijdens de Balestro del Girifalco nemen 24 kruisboogschieters, acht uit elk van de drie wijken waarin het stadje al eeuwen is verdeeld, het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet en spectaculaire demonstraties vaandelzwaaien.

Open huis in de wijnkelders
Het laatste weekend van mei kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen. Tijdens Cantine Aperte openen wijnkelders in heel Italië hun deuren om je kennis te laten maken met hun wijnen. En uiteraard kan dat niet zonder proeven! Mocht je dan nog niet genoeg hebben geproefd, dan kun je tijdens de laatste week van mei en de eerste week van juni op diverse wijnkastelen in de Chiantistreek in Toscane terecht. Er worden proeverijen, cursussen, tours en wandeltochten georganiseerd.

wijn-Italie

Op een mooie meimaand!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. Jammer, de link naar Cantine Aperte werkt niet….

  2. De hele Italiaanse site van de organisatie van Cantine Aperte is uit de lucht, vandaar de sinds vandaag niet-werkende link…

  3. Jammer! Had me erg leuk geleken om hierover te RTen of posten…

  4. Dat kan nog steeds, link is weggehaald. En de cantine gaan eind deze maand gewoon open 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *