Home » Italië dichtbij » Sieraden met een verhaal & papieren kunst in het CODA
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sieraden met een verhaal & papieren kunst in het CODA

In het CODA Museum in Apeldoorn kun je deze zomer bijzondere Italiaanse kunst bewonderen, van unieke sieraden tot papierkunst die je twee keer met je ogen doet knipperen. Een prachtig staaltje Italiaans design en vakmanschap in Apeldoorn!

Memoria Aperta – sieraden met een verhaal
De sieraden komen uit de unieke collectie van de Italiaanse beeldend kunstenaar Barbara Paganin (1961). Zij maakt van negentiende-eeuwse miniatuurportretten, porseleinen diertjes, minuscule kinderschoentjes en ontspruitende apenbroodbomen bijzondere broches die stuk voor stuk unieke verhalen vertellen.

Memoria-Aperta

Tijdens de tentoonstelling Memoria Aperta toont het CODA Museum een overzicht van meer dan 25 unieke maar met elkaar samenhangende sieraden uit de collectie van Paganin.

De juwelen zijn eigenlijk verhaaltjes op zich: open medaillons die je terugbrengen naar de families die vroeger in de rijk versierde, barokke palazzi in Venetië woonden. Paganin struint voor haar kunstwerken talloze antiekwinkeltjes af. Ook neust ze vaak rond op internet, op zoek naar de perfecte details voor bij een foto. De insteek is het tegenovergestelde van pronken met overdaad; de broches zijn poëzie van het minutieuze.

Memoria-Aperta-4 Memoria-Aperta-5

Barbara Paganins eclecticisme schuilt niet alleen in de verscheidenheid aan objecten in haar broches, maar bovenal en in haar materiaalkeuze. Naast kostbare metalen als zilver, goud en koper maakt ze ook gebruik van glas, keramiek, porselein, amber, bijenwas en plastic.

Met deze materialen vertelt Paganin bestaande verhalen zoals de sprookjes van de gebroeders Grimm – maar als toeschouwer word je ook uitgedaagd en geprikkeld om je eigen verhaal in haar kunst te ontdekken.

Memoria-Aperta-9 Memoria-Aperta-10

De sieraden van Barbara Paganin zijn nog tot en met 16 augustus te bewonderen in het CODA Museum in Apeldoorn. Via deze link kun je de gehele Memoria Aperta-collectie van Paganin bekijken.

Paper Art – kunst van papier
Tot 25 oktober is het CODA ook een thuis voor onder andere een reusachtig edelhert van papier, de immense vleugel van Ikaros, sprookjesachtige maskers en opvallende sieraden van papier. Tijdens CODA Paper Art geniet je van unieke installaties, ruimtelijk werk en een bijzondere selectie sieraden van 42 kunstenaars uit binnen- en buitenland die papier en karton centraal stellen in hun werk.

Vanuit Italië is onder anderen Silvia Beltrami aanwezig, met haar ‘fresco’s van papier’. Met uitsneden uit tijdschriften en krantenartikelen maakt Beltrami monumentale collages, die lijken te refereren aan de fresco’s van Michelangelo.

Paper-Art-CODA-Beltrami (1) Paper-Art-CODA-Beltrami (2)

Ook de werken van Chris Gilmour (geboren in Groot-Brittannië maar al jaren werkzaam in Udine) zijn een must see. Gilmour reproduceert alledaagse voorwerpen – maar dan volledig van hout. Zo heeft de Harley Davidson die in het CODA Museum staat geen metalen frame en geen houten steunpunten; hij is volledig gemaakt van karton en lijm.

Paper-Art-Chris-Gilmour Paper-Art-Chris-Gilmour-2 Paper-Art-Chris-Gilmour-3 Paper-Art-Chris-Gilmour-4

Normaal gesproken wordt karton gebruikt om waardevolle objecten in te pakken, en vervolgens wordt het materiaal gedumpt. Chris Gilmour draait de normale gang van zaken om en maakt van karton de hoofdrolspeler. Hij bouwde bijvoorbeeld levensechte replica’s van de Fiat 500 en de Aston Martin van James Bond.

Bekijk ook dit filmpje over Gimours werk:

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *