Ga op pad met onze City Walks!

GlassFever – Venetiaans glas in Dordrecht

Deze zomer voelt Dordrecht voor even een beetje als Venetië. Tijdens de tentoonstelling ‘GlassFever, hedendaagse kunst in glas’ zijn spectaculaire kunstwerken van glas te bewonderen, van de hand van hedendaagse kunstenaars als Tony Cragg, Tracey Emin, Klaas Gubbels, Jan Fabre, Koen Vanmechelen en Folkert de Jong.

Processed with MOLDIV

De kunstwerken maken allemaal deel uit van de collectie van producent Adriano Berengo, eigenaar van glaswerkplaats Studio Berengo op het Venetiaanse eiland Murano. Berengo prikkelt bekende kunstenaars om te werken met glas; GlassFever is hiervan het verrassende resultaat.

De tentoonstelling is van 1 mei tot en met 25 september 2016 te zien op vier bijzondere locaties: het Dordrechts Museum, DordtYart, Huis Van Gijn en Het Dordts Patriciërshuis. Ciao tutti mag drie lezers blij maken met een passe-partout voor deze vier locaties. Lees snel verder hoe je kans maakt!
 GlassFever-Dordrecht-Jan-Faber

Breekbare uitdaging
De Italiaanse ondernemer Adriano Berengo daagt internationaal bekende kunstenaars al vijfentwintig jaar uit om gebruik te maken van een ander materiaal dan ze gewend zijn. Hij laat ze werken met glas – met als doel dat glaskunst als autonome kunstvorm op het hoogste podium komt, naast schilder- en beeldhouwkunst.

GlassFever toont de onbegrensde mogelijkheden die glas kan bieden aan kunstenaars. Het levert fascinerende kunstwerken op, die vanwege de bijzondere omgeving waarin ze geplaatst zijn een verrassend effect hebben.

Dordrechts Museum
In het Dordrechts Museum staat de confrontatie tussen oude en hedendaagse kunst centraal. Het is een bijzondere ervaring om hedendaagse kunst in glas te bewonderen in de museumzalen met zes eeuwen Nederlandse schilderkunst.

Als je door de museumzalen met Hollandse Meesters struint, ontdek je glassculpturen van internationaal gerenommeerde kunstenaars, onder wie Jake en Dinos Chapman, Tony Cragg, Tracey Emin, Jan Fabre, Mimmo Paladino, Koen Vanmechelen, Fred Wilson en Erwin Wurm.

GlassFever-Dordrecht-Perez

DordtYart
In het internationale centrum voor hedendaagse kunst DordtYart worden grote installaties van verschillende kunstenaars getoond, maar je kunt hier ook het creatieve proces van glasblazen te zien. In de hal is, net als bij de glasblazerijen in Murano, een glasoven met glaswerkplaats gebouwd.

DordtYart heeft vijf kunstenaars (Rossella Biscotti, Folkert de Jong, Zoro Feigl, Tomáš Libertíny en Giny Vos) de opdracht gegeven om op het Venetiaanse glaseiland Murano samen te werken met de maestro’s van Berengo. Het resultaat van deze speciale samenwerking schittert nu op deze voormalige scheepswerf.

In het laboratorium met de glasoven wordt tijdens ‘GlassFever’ door Koen Vanmechelen, Conny Groenewegen, Studio Drift en Peter Vink nog druk aan hun installaties gewerkt. Daarnaast worden er sculpturen tentoongesteld van internationaal beroemde kunstenaars als Mimmo Paladino, Martin Bradley, Kate McGwire, Ted Noten en Joanna Vasconcelos. Ook de installatie ‘In 20 Steps’ van Studio Drift, die eerder te zien was tijdens de Biennale 2015, wordt getoond – voor het eerst in Nederland.

GlassFever-Dordrecht-Marta-Klonowska GlassFever-Dordrecht-Martin-Bradley

Huis Van Gijn
In Huis Van Gijn gaat een aantal zorgvuldig geselecteerde hedendaagse werken de dialoog aan met de klassieke ambiance. De kunstwerken worden tentoongesteld in ruimten die zijn ingericht met ori­ginele meubels van de Dordtse gegoede middenstand uit de negentiende eeuw. Je kunt hier werken bewonderen van onder anderen Luigi Benzoni, Kiki van Eijk, Kiki Kogelnik en Bertil Vallien.

GlassFever-Dordrecht-Kiki-Kogelnik

Het Dordts Patriciërshuis
Dit karakteristieke grachtenpand heeft dankzij de objecten van Elvira Bach, Klaas Gubbels, Lucy & Jorge Orta en Ruud Schoemaker een heel andere sfeer dan gewoonlijk. In de stijlkamers kun je bovendien exclusief modern glaswerk bewonderen dat ter beschikking is gesteld door het Consorzio Promovetro Murano, een collectief van glasproducenten van Murano. Ook is hier een prachtige expositie te zien met foto’s van Venetië van award-winnend fotograaf Frank Peters.

Glassfever

Proef de smaak van Venetië
Een aantal restaurants in de binnenstad van Dordrecht heeft zich laten inspireren om tijdens GlassFever bijzondere gerechten te serveren, van een GlassFever-burger tot Italiaans ijs, van Venetiaanse koffie van Goppion tot een Aperol Spritz. De deelnemende restaurants en  het actuele aanbod van de restaurants vind je via deze link.

GlassFever-Dordrecht

Praktische informatie
DordtYart is geopend van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Dordrechts Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Huis Van Gijn is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het Dordts Patriciërshuis is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Tijdens ‘GlassFever’ worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo geeft een aantal deelnemende kunstenaars lezingen, rondleidingen en workshops op alle vier de locaties. In de zomer worden er in de tuin van het Dordrechts Museum Italiaanse films vertoond. Via deze link vind je het actuele activiteitenoverzicht.

GlassFever-Dordrecht-patriciershuis

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *