Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een blog als verjaardagscadeau

Tijdens onze blog tour in Pistoia bevonden we ons in het heerlijke gezelschap van vijf Italiaanse bloggers. Dat betekende niet alleen vier dagen lang alleen maar Italiaans praten (waardoor we zelfs in het Italiaans gingen dromen), maar ook kennismaken met Italiaanse blogs over reizen, alle vier anders maar alle vier even leuk. De komende tijd zullen we jullie kennis laten maken met al deze Italiaanse collega’s, met vandaag Cristina Pasin van Parliamodiviaggi die het spits af mag bijten.

Cristina is ook in eigen land een reiziger. Ze werd geboren in Pordenone, maar verhuisde na haar studie naar Gorizia, om samen te gaan wonen met Maurizio, haar vriend – die verantwoordelijk is voor de meeste foto’s en filmpjes op Parliamodiviaggi en ook deelnam aan de blog tour #viraccontopistoia. Cristina is dol op de regio waar ze woont, Friuli Venezia Giulia, maar voor haar werk pendelt ze sinds drie-en-een-half jaar op en neer tussen Parma en Gorizia.

Le colline di Gorizia FVG droomlandschap van Gorizia

Parma – una città a misura di bicicletta
Doordeweeks woont ze in Parma, samen met haar hondje Maya, die ze graag mee op pad neemt om de stad – en vooral de vele groene parken en parkjes in Parma – te ontdekken. Parma is, zoals Cristina het zo mooi verwoordt, ‘una città a misura di bicicletta’, een stad gemaakt voor fietsers. Het doet Cristina vaak aan Amsterdam denken, waar ze een tijdje terug samen met Maurizio was – en waar ze uiteraard ook verslag van deed op haar blog.

318Cristina met Maya

Parma heeft een historisch centrum vol monumenten en ‘bellezze artistiche’ (soms is het Italiaans te mooi om het te vertalen), maar er zijn natuurlijk ook veel gastronomische lekkernijen te proeven. Cristina heeft echter altijd haar koffer klaar om op reis te gaan. Zodra ze een paar dagen vrij heeft, prikt ze een plekje op de kaart en kiest ze een nieuwe bestemming om te ontdekken – dichtbij of ver(der) weg. Geregeld trekt ze de grens over, maar ze gaat ook heel graag op pad in eigen land, ‘nella mia Italia, perchè è un Paese che non finisco mai di conoscere in tutta la sua bellezza’.

Bijzonder verjaardagscadeau
Tijdens een van de uitgebreide lunches in Pistoia kreeg Cristina een wel heel bijzonder toetje. Ze was namelijk jarig en dat laten de Italianen uiteraard niet ongemerkt voorbijgaan. Cristina vertelde dat het mooiste verjaardagscadeau ooit bestond uit een bijzondere lijst die ze vorig jaar, toen ze dertig werd, had opgesteld. Ze wilde haar dertigste verjaardag op een unieke manier vieren en deed zichzelf 12 wensen cadeau, met de belofte er elke maand één te realiseren – om elke maand even stil te staan bij het feit dat het leven gevierd moet worden. Cristina stortte zich in avonturen als rafting en canyoning in Slovenië, een cursus snowboarden en een ballonvaart met zonsopkomst in Cappadocië.

L'alba in mongolfiera

Maar Cristina’s grootste wens, de twaalfde, was het starten van een eigen reisblog. Op een avond zat ze thuis te midden van alle notitieboekjes waarin ze – net als wij – al haar ervaringen en gedachten onderweg optekende. Ze herlas stukjes en dacht: ‘Waarom houd ik al deze informatie, ervaringen en verhalen eigenlijk voor mezelf? Als ik ze kan delen met anderen kan ik hen een leukere reis bezorgen en inspireren tot het bezoeken van bestemmingen waar ze anders wellicht niet heen zouden zij gegaan.’

Langzamerhand ontstond het idee van een blog. De naam die Cristina koos, Parliamodiviaggi, weerspiegelt de essentie van het idee: het delen van de passie voor reizen door te praten over alle bijzondere bestemmingen die Cristina heeft bezocht. Cristina: ‘Parlare di viaggi mi rende felice. I miei viaggi sono tutti ‘fai da te’ e quello che cerco, e poi racconto nel mio blog, è l’autentico di un luogo, vivendo a stretto contatto con le persone del posto, senza tour operator e pacchetti preconfezionati.’

Reisblogcommunity
Bloggen is hot in Italië. Tijdens onze blog tour in Pistoia werden we overal onthaald als Very Important Persons. Iedereen is helemaal enthousiast over onze manier van verslag doen: persoonlijk, positief (plekken en adressen die we niet aanbevelen noemen we gewoon niet in plaats van een er een negatieve recensie over te schrijven), actueel en interactief. Dat zijn precies de kenmerken die Cristina zo aantrokken in een blog. Ze ging andere reisblogs lezen en travel bloggers volgen via Twitter – en maakte nog meer reisplannen dan anders.

128sMaurizio en Cristina

Dankzij het project #iofacciorete maakte Cristina ook snel persoonlijk kennis met collegabloggers. Het project is een gezamenlijk initiatief van Italiaanse travel bloggers, om elkaar op de hoogte te houden en samen te werken.

Passie en plezier
Net als voor de meeste andere bloggers is het bloggen voor Cristina een grote passie, bijna een verslaving. Op Parliamodiviaggi schrijft ze drie verschillende soorten blogs: verhalen over grandi viaggi, grote reizen; ideeën voor een weekendje weg met suggesties voor bezienswaardigheden, activiteiten, leuke adressen; en viaggi di gusto, reizen met smaak, waarbij een plek wordt beschreven aan de hand van typische gerechten die er vandaan komen.

Cristina blogt twee tot drie keer per week – aangezien haar meer dan fulltime baan nog geen ruimte biedt voor meer. Inspiratie is er genoeg, maar in de schaarse vrije tijd moet er natuurlijk ook nog gereisd worden. Net als wij hanteert Cristina namelijk het principe dat ze alleen over eigen ervaringen schrijft. Want alleen op deze manier kun je mensen echt enthousiasmeren, adviseren en ‘mee op reis nemen’, al is het dan virtueel.

Cristina: ‘E’ un progetto che mi da molte soddisfazioni soprattutto per i contatti che riesco a costruire con le persone che come me condividono la passione per i viaggi. Anche le esperienze dei blogtour sono davvero belle, come quella che abbiamo vissuto insieme a Pistoia. Mi piace l’idea di poter essere utile attraverso il mio blog alle istituzioni del territorio che si occupano di promuovere il turismo, soprattutto nei luoghi meno conosciuti e che hanno bisogno di essere valorizzati.’

Toekomstplannen
Als blogger blijf je – gelukkig – elke dag dromen van nieuwe bestemmingen, nieuwe ontdekkingen, nieuwe verhalen. Zo ook Cristina. Ze zit boordevol nieuwe ideeën, zoals het nieuwe onderdeel ‘Fotoracconti’, waarin ze de door haar en Maurizio bezchte plekken laat zien aan de hand van een unieke reeks foto’s. Een ander idee is om ook een rubriek te maken voor reisverhalen van vrienden en kennissen – om ook hen de mogelijkheid te geven mee te praten over reizen. Zo wordt het echt ‘Parliamo di viaggi’…

Cristina nodigt jullie dan ook graag uit om mee te praten (ze is druk bezig met het vertalen van alle blogs in het Engels, voor de niet-Italiaans sprekenden onder ons) en vooral om mee te reizen: ‘Un saluto particolare per i tuoi lettori e per tutti gli olandesi: venite in Italia a scoprire un Paese meraviglioso, ma non vi fermate solo a Roma, Firenze o Venezia. Ci sono tantissimi altri posti meno ‘famosi’ ma ricchi di tesori. Vi invito a visitare la mia Regione, il Friuli Venezia Giulia: troverete splendide montagne dove fare trekking e passeggiate, città d’arte piene di storia, un mare pulito e una cucina eccezionale con una grande tradizione vinicola. Vi aspetto!’

Andiamo?! In elk geval al even virtueel via Cristina’s Parliamodiviaggi. Buon viaggio!

nom-2013-250 (1)

Ciao tutti is dit jaar wederom genomineerd voor een Travvies Award in de categorie Reisverslagen. Klik hier om op ons te stemmen. Grazie mille!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *