Ga op pad met onze City Walks!

Vertaalperikelen

Afgelopen weekend was ik in Italië om met co-vertaalster Diane Kuster de vertaling van 1000 ricette di pasta (dat in september als Het grote pastakookboek bij uitgeverij Becht gaat verschijnen) af te ronden.

Vanwege de enorme aswolk die de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull uitstootte, werd dat weekend een week; terug naar Nederland vliegen was onmogelijk. Gelukkig was er daardoor wat meer tijd om de recepten nog een keer dubbel te checken, zodat we hopelijk niet zo’n vreemd ingrediënt over het hoofd hebben gezien als een Australische uitgever. Die moest namelijk duizenden exemplaren van de Pasta Bible uit de winkel halen. Dit pastakookboek bevatte een recept met een zeer pijnlijke typefout: in plaats van black pepper (zwarte peper) werd aangeraden black people (zwarte mensen) over het gerecht te strooien.

Gelukkig worden al onze vertaalde recepten nog heel nauwkeurig gecontroleerd door een goede redacteur, maar om er zeker van te zijn dat we geen rare fouten hebben gemaakt in de meest klassieke pastagerechten onthul ik hier alvast de recepten voor spaghetti carbonara, spaghetti aglio olio peperoncino en bucatini all’amatriciana. Mocht je iets raars opvallen, dan horen we het graag!

Spaghetti alla carbonara

Ingrediënten voor 6 personen:
500 g spaghetti
150 g gerookt spek
2 eetlepels extra vergine olijfolie
4 eieren
50 g geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
peper en zout

Klop de eieren in een kom en roer er de geraspte kaas en peper en zout naar smaak doorheen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het in reepjes gesneden spek.

Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet de pasta af en roer het spek en het eimengsel er snel door.

Spaghetti aglio olio peperoncino
(= spaghetti met knoflook, olijfolie en rode peper)

Ingrediënten voor 6 personen:
500 g spaghetti
4 teentjes knoflook
1 rode peper
extra vergine olijfolie
een bosje peterselie
zout

Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de fijngesneden knoflook en de in ringetjes gesneden peper. Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet de spaghetti af en schenk er de warme olijfolie met de knoflook en de rode peper overheen. Garneer met de fijngehakte peterselie en serveer direct.

Bucatini all’amatriciana

Ingrediënten voor 6 personen:
600 g bucatini
150 g spek (liefst guanciale)
300 g ontvelde tomaten
5 eetlepels extra vergine olijfolie
geraspte pecorino
versgemalen zwarte peper en zout

Snijd het spek in blokjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het spek op laag vuur bruin. Haal het eruit en houd het apart. Verwarm in dezelfde koekenpan de fijngeprakte tomaten Breng op smaak met zout en peper en laat enkele minuten koken. Meng het spek er op het laatste moment doorheen.

Kook in de tussentijd de bucatini volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet de pasta af en meng deze door de bereide saus. Bestrooi rijkelijk met geraspte pecorino en roer dit er goed doorheen. Serveer direct.

Buon appetito!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *