Home » Boeken: Lezen over Italië » Zomerlezen – 10 keer Italiaans leesplezier
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Zomerlezen – 10 keer Italiaans leesplezier

Afgelopen maanden zijn zoveel boeken van Italiaanse auteurs of over Italië uitgekomen dat ik ze helaas niet allemaal zo uitgebreid kan bespreken als ik zou willen. Om jullie toch helemaal op de hoogte te houden van alle titels die zijn verschenen, en om genoeg inspiratie te bieden voor lange vakantiedagen (of voor regenachtige zondagen in eigen land), hierbij tien Italiaanse boeken waar je veel plezier aan zult beleven. Van alles wat, dus voor ieder wat wils! En uiteraard geven we ook weer eens wat boeken weg!

Assassin’s Creed – Renaissance
Florence, 1476. Lorenzo de Medici leidt de stad, die wordt beheerst door rivaliteit tussen de bankiersfamilie Vieri en de familie van marktkooplui Auditore. De zeventienjarige Ezio Auditore stelt alles in het werk om een opstand tegen de Vieri’s te ontketenen. De sfeer wordt explosief wanneer Ezio met de beeldschone Cristina Calfucci in haar slaapkamer wordt aangetroffen. Vieri de Pazzi heeft namelijk een serieus oogje op deze adembenemende Christina.

Ezio’s vader besluit dat zijn zoon tijdelijk moet verdwijnen en stuurt hem op een belangrijke missie: hij moet cruciale documenten bezorgen bij Lorenzo de Medici. Onderweg ontmoet Ezio invloedrijke wijzen als Leonardo da Vinci en Niccolò Machiavelli. Hij weet dat hun kennis voor hem van het grootste belang is om te overleven. Voor zijn bondgenoten ontwikkelt Ezio zich tot een kracht van hoop en verandering, voor zijn tegenstanders is hij een nachtmerrie. De waarheid zal in bloed geschreven worden.

Assassin’s Creed – Renaissance | Oliver Bowden | ISBN 9789026128400 | € 19,95 | uitgeverij De Fontein

Villa Magdalena
Toscane, 1968. Van buiten de imposante muren van Villa Magdalena probeert een klein, in vodden gehuld meisje een glimp op te vangen van het huis en de schitterende tuinen van een van de machtigste families van Italië. Voor Floriana is het spieden naar het huis een dagelijks ritueel ” en een manier om de ellende en armoede van alledag te vergeten. Maar op een warme zomerdag wordt ze betrapt door Dante Bonfanti, de knappe zoon des huizes. Floriana en Dante weten beiden niet hoe hun toekomst door deze ontmoeting zal veranderen.

Devon, 2009. Marina Turner is de geliefde tweede vrouw van Grey Turner, en de gehate stiefmoeder van zijn dochter Clementine. Al jaren beheren Marina en Grey het Hotel Polzanze, maar de zaken gaan de laatste tijd erg slecht. Als laatste redmiddel om nieuwe gasten te trekken huurt Marina een artist-in-residence in: Rafa Santoro. Met zijn knappe uiterlijk en Latino charme zal deze Argentijnse schilder het hotel weer tot leven moeten wekken, en misschien heeft hij ook een helende invloed op de onrustige Clementine. Maar Rafa zal meer doen dan dat: hij heeft zijn eigen redenen om in het hotel te werken. Zijn komst zal Marina en Clementine terugvoeren naar Villa Magdalena van vele jaren geleden.

Villa Magdalena | Santa Montefiore | ISBN 9789022559178 | € 19,95 | uitgeverij De Boekerij

Sinaasappels en engelen
In 2007 mocht Ingo Schulze met zijn gezin de Villa Massimo in Rome betrekken. In dit boek zijn de verhalen verzameld die hij toen over Italië schreef. Hij bericht vanuit Rome over de uitstapjes en reizen naar Napels, Apulië en Sicilië. Maar je kunt je niet aan tempels, kerken, fresco’s en schilderijen laven zonder dat illegale immigranten, prostituees en toeristen in beeld komen. Aan de hand van negen toevallige ontmoetingen vertelt Schulze bijzondere verhalen die een kleurrijk beeld geven van het hedendaagse Italië.

Sinaasappels en engelen | Ingo Schulze | ISBN 9789029087407 | € 19,95 | uitgeverij Meulenhoff

De volmaaktheid van het tijdelijke
Advocaat Guido Guerrieri wordt op een dag geconfronteerd met het gebroken echtpaar Ferraro, wier dochter Manuela na een weekend met vrienden aan zee spoorloos is verdwenen. Als het onderzoek van de carabinieri na zes maanden nog geen enkel bruikbaar resultaat heeft opgeleverd, wil het Openbaar Ministerie de zaak seponeren. Ten einde raad wenden de ouders zich tot hun laatste strohalm: Guido Guerrieri.

Aanvankelijk aarzelt Guerrieri, omdat het eerder werk voor een privédetective is dan voor een advocaat. Toch gaat hij op het verzoek in. Hij reconstrueert de laatste dagen van Manuela en dringt steeds dieper door in een ambiance van verdorven jongeren, pushers zonder scrupules en mooie, maar corrupte meisjes. Een sleutelrol is weggelegd voor Manuela’s beste vriendin, de mooie, uitdagende en schaamteloos spontane Caterina. Heen en weer geslingerd tussen gêne en fascinatie laat de advocaat zich door haar leiden bij de reconstructie van Manuela’s geheime wereld en het motief van haar verdwijning.

De volmaaktheid van het tijdelijke is de nieuwe literaire thriller van het Italiaanse thrillerfenomeen Gianrico Carofiglio, wiens opmars over het Europese continent onstuitbaar lijkt.

De volmaaktheid van het tijdelijke | Gianrico Carofiglio | ISBN 9789044616880 | € 19,95 | uitgeverij Prometheus

Tot de regen komt
Het is pas juni, maar de thermometer ligt al weken rond de veertig graden. Het leven in de stad raakt ontwricht. Drie mannen en een vrouw besluiten de hitte te ontvluchten. Emidio, welbespraakt kok, die ooit als pianowonder gold maar pijnlijke nederlagen leed; de dirigent Lentini, kloostermonnik totdat hij door de begeerlijke Française Neva werd bevrijd; en de oude Mondo, die zijn leven als toneelmeester tussen de coulissen slijt. Ze willen hun heil zoeken bij Michele Casale, die als achttiende-eeuws patriciër huist in een vervallen rotsstadje.

Wat let hen, nu het kunstenfestival dat de Italiaanse provinciestad internationale faam bezorgde ter ziele is? Maar op de ochtend van vertrek blijkt Neva verdwenen. De drie mannen vertrekken zonder haar.

Op de rots dringen herinneringen, ergernissen en vragen zich op. Emidio’s verleden, zijn ongedurige kwaadheid en de dubbelzinnige liefde voor Neva omsingelen hem en langzaam sluit de ongedurige kwaadheid hem in. De extreme omstandigheden zetten de verhoudingen steeds verder onder druk. Tegen een apocalyptisch decor komt het tot een groteske confrontatie…

Tot de regen komt | Wil Boesten | ISBN 9789045704579 | € 18,95 | uitgeverij Augustus

De Tinseltown-maffia
De Tinseltown-maffia is een groots opgezette, knap geschreven en meeslepende roman; een wervelwind van emoties over de veranderlijkheid van het leven. De Tinseltown-maffia speelt zich af in Amerika tegen de achtergrond van de opkomst van de filmindustrie en zit bomvol personages en hun levensgeschiedenissen, die op ingenieuze wijze met elkaar verweven zijn.

Cetta Luminita is het zoveelste kind uit een arm boerengezin en leidt een uitzichtloos leven in het Italiaanse dorpje Aspromonte. Als ze op haar veertiende zwanger blijkt te zijn van een bastaardzoon, besluit ze naar Amerika te vertrekken. Ze betaalt met haar lichaam voor de overtocht per boot. Eenmaal in de Verenigde Staten aangekomen, registreert de immigratiedienst haar zoontje Natale als ‘Christmas’.

De kleine Christmas groeit op in de smerige straten van Lower East Side in Newy York. Samen met zijn vriend Santo richt hij een bende op, de Diamond Dogs. Als de jongens op zekere dag een meisje redden dat slachtoffer is geworden van een brute verkrachting, neemt Christmas’ leven een andere wending. Het meisje – Ruth Isaacson – is de enige dochter uit een rijke joodse familie, die bezig is zich in de filmindustrie in Hollywood in te kopen. Er bloeit iets moois op tussen deze twee zo verschillende jonge mensen. Maar wanneer Ruth met haar ouders naar Californië verhuist, verliezen de twee elkaar uit het oog.

De Tinseltown-maffia | Luca di Fulvio | ISBN 9789061126089 | € 22,95 | uitgeverij Karakter

De bloedakker
Commissaris Montalbano, een van de beroemdste speurders uit de hedendaagse misdaadliteratuur, krijgt te maken met een gruwelijke, mysterieuze moordzaak. Op een kleiveldje net buiten het plaatsje Vigáta wordt na een hevige regenbui een plastic zak aangetroffen met daarin het lichaam van een man. Hij is om het leven gebracht met een nekschot, onherkenbaar verminkt en in precies dertig stukken gezaagd. Wie is hij en waarom is hij vermoord?

Op het eerste gezicht lijkt het om een typische maffiamoord te gaan, maar Montalbano voelt dat er meer aan de hand is. De zaak vertoont opvallend veel overeenkomsten met het Bijbelverhaal van Judas. Die kreeg voor het verraden van Jezus dertig zilverlingen betaald, die na zijn zelfmoord werden gebruikt om het land van een pottenbakker te kopen, dat zou dienen als begraafplaats voor vreemdelingen. Montalbano moet enorme risico’s nemen om zichzelf en zijn collega’s te redden van het besmettelijke verraad rond het kleiveld.

De bloedakker | Andrea Camilleri | ISBN 9789044617535 | € 18,95 | uitgeverij Prometheus

Gravin van de hemel
Drie zussen bewonen ieder een van de drie overgebleven appartementen van een statig palazzo in Cagliari, dat ooit in zijn geheel eigendom was van hun adellijke familie. Noemi, de oudste zus, droomt ervan het verloren bezit terug te kopen en te restaureren. Maddalena, de middelste, droomt van een zoon maar raakt niet zwanger, terwijl de jongste alleen van de liefde droomt.

Gravin van de hemel | Milena Agus | ISBN 9789044516852 | € 14,95 | uitgeverij de Geus

Het strand van de romantische honden
Elk jaar vanaf februari overwintert een groep aantrekkelijke Argentijnse jongemannen aan de Spaanse Costa, gelokt door de vele blonde vrouwen, de goedkope drugs, de hitsige discotheken en het snelle geld. Het lijkt idyllisch, maar in werkelijkheid is het een ruig en gewelddadig leven. De mooie jongens uit Zuid-Amerika zuigen hun prooien genadeloos uit.

Renata van Duin van de commerciële zender RTM 21 gaat op onderzoek uit als ze een programma maakt over tal van oudere Hollandse toeristes die nog eenmaal hun grote vakantieliefde van toen willen ontmoeten. Wat is er van de gigolo’s van destijds geworden?

De professionele televisiemaakster blijkt niet ongevoelig voor de charmes van deze beroepsverleiders op leeftijd. Maar tijdens haar onderzoek ontrafelt ze het geheim van een aantal mysterieuze strandmoorden van bijna dertig jaar geleden, moorden waar de betrokkenen zich nog steeds niet van hebben kunnen losmaken.

Het strand van de romantische honden | Marino Magliani | ISBN 9789044617900 | € 18,95 | uitgeverij Prometheus

De proefster
En, last but not least, een boek waarvan ik in augustus al een vooraankondiging met fragment plaatste: De proefster. Wanneer haar echtgenoot ervandoor gaat, blijft de Siciliaanse Anciluzza achter met twee kleine kinderen. Ze gooit noodgedwongen het roer om en begint, om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien, een winkeltje met typisch Siciliaanse producten.

In de ruimte achter de winkel kookt ze vissoep, kneedt ze het deeg voor ricottataartjes, laat ze de blanc-manger met amandelen inkoken en frituurt ze aubergines voor de ratatouille. Anciluzza verwelkomt dorpsbewoners en toeristen in haar winkel en ze stilt hun honger, in alle opzichten. Zo ontdekt onze hartstochtelijke winkelierster zowel voor als achter de toonbank de smaak van heerlijke, vluchtige liefde.

De proefster | Giuseppina Torregrossa | ISBN 9789022959978 | € 18,95 | uitgeverij Orlando

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Dank voor de leestips! Ik kies voor Gravin van de hemel van Milena Agus. Vorig jaar heb ik ‘Het huis in de via Manno’ gelezen en nog kan ik de geuren en andere sensaties terughalen, die Agus tussen de zinnen door laat sijpelen. Klein verhaal, weinig woorden en zoveel zeggingskracht.

  2. veel mooie boeken het was moeilijk kiezen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *