Download gratis de Ciao tutti app!

Tutti frutti – Italiaanse ondernemers in Nederland

Regelmatig bericht Isaac vanuit Rome over zijn belevenissen als Nederlander in Italië. Hoe is het als kaaskop tussen de pasta-eters? Wat zijn de verschillen, wat zijn de voor-en nadelen? Waar loop je als niet-Italiaan tegenaan?

Andersom zijn er ook heel wat Italianen die hun land achter zich laten en elders opnieuw beginnen. In het boek Tutti frutti licht Saskia Maarse een aantal ondernemers met buitenlandse roots uit, onder wie drie Italianen, die hun droom hebben waargemaakt in Nederland. Het boek heeft als doel kleurrijk en ondernemend Nederland op de te kaart zetten en velen te inspireren door de bijzondere verhalen van de deelnemers.

Tutti-Frutti Tutti-Frutti2

We geven op Ciao tutti een klein voorproefje van dit kleurrijke boek, door jullie kennis te laten maken met deze drie Italiaanse Nederlanders en hun passie:

Tutti-Frutti-Angela

‘De liefde bracht de Siciliaanse Angela Cono naar Nederland; maar haar liefde voor het eiland waar ze geboren is én de authentieke keuken zijn – als je diep in haar hart kijkt – toch sterker.

Hoewel ze het liefst vandaag nog terug zou gaan, brengt ze dagelijks met haar restaurant/pizzeria Elba een stukje Sicilië in ons land tot leven. Haar befaamde streekgerechten worden altijd met verse producten bereid en dat is te merken aan haar klantenkring, die zich steeds verder uitbreidt. Er zitten kritische, soms moeilijke en ongeduldige klanten tussen, maar voor haar onweerstaanbare kookkunst komen ze altijd weer terug.

Social media en netwerken zijn niets voor haar: dat vindt ze te oppervlakkig. Haar klanten weten haar te vinden door mond-tot-mondreclame, of moeten we in dit geval juist spreken van ‘volmondige’ aanbevelingen?’

Tutti-Frutti-Chino

‘Chino Tonin is de vierde generatie van een Italiaanse familie terrazzowerkers in Nederland. Zijn overgrootvader kwam in 1934 naar Nederland en sindsdien wordt het vak van zoon op zoon overgebracht. Terrazzo is een Italiaanse vinding uit de streek Friuli: korrels van marmer, graniet en andere stoffen worden verwerkt tot een eindproduct dat wordt gebruikt voor vloeren en aanrechtbladen, echt een ambacht. Waar in Italië terrazzowerkers als gewone bouwvakkers worden beschouwd, worden zij in Nederland op waarde geschat en oogsten veel respect en bewondering.

Samen met zijn vader runt Chino het familiebedrijf Tonin, waar zijn moeder de administratie voor haar rekening neemt. Voor hem is Nederland dankzij alle wet- en regel­geving een prettig land om in te ondernemen, al kiest hij vanwege diezelfde wetten en regels er bewust voor geen personeel aan te nemen.

Naast het familiebedrijf is hij ook gestart met wijnhandel Vino Friulano, waarmee hij speciale wijn uit Friuli aan restaurants en cateraars levert.’

Tutti-Frutti-Marco

‘Marco Argante is een kleinzoon van een van de pioniers op het gebied van ijssalons in Nederland. Als klein jongetje hielp hij al mee in de zaak, eerst als afwasser en later leerde hij de eerste kneepjes van het barmanvak, salades maken en vervol­gens koken aan de grote kachel en de gasten bedienen. Tot zijn 20e werkte hij bij zijn ouders en wilde naar de Hogere Hotelschool in Maastricht gaan. Maar zijn vader zag dat zijn hart bij het ontwerpen lag en liet hem een grafische opleiding volgen.

Daarna vertrok hij naar Italië, maar kwam – na diverse omwegen en veel ervaringen rijker – terug om zijn grootste passie weer op te pakken: de horeca. Omdat hij zoveel mogelijk ervaring op wilde doen, pakte hij van alles aan: hij ging kamers poetsen, werd nachtportier, receptionist, afwas­hulp, koksmaatje, barman, kelner, chef de partie (deel van de keuken), chef restaurant, maître d’hotel en bedrijfsleider.

Nu werkt hij voor zichzelf als traiteur/cateraar onder de naam Pannacotta Catering. Dat past het best bij hem: alles in eigen hand, niet afhankelijk van vast personeel, elke dag een andere werkplek, geen openingstijden, geen baas en dus veel meer vrijheid en vooral… de mogelijkheid om zowel kok als gast­heer te kunnen zijn. Marco Argante is blij en trots dat hij én Italiaans én Nederlands is. Het heeft hem heel multicultureel gemaakt, waardoor hij open staat voor alles en zich in beide landen thuis voelt. Hij heeft een vader- én een moederland.’

De volledige verhalen van Angela, Chino en Marco lees je (in het Nederlands en in het Engels, inclusief tips) in

Tutti-Frutti

Tutti frutti | Saskia Maarse | ISBN 9789082129601 | € 35,- | bestel Tutti frutti via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

 1. Maurizio Gagliano

  Ciao Chino,

  Come va?
  Bella storia!

  Tu mi conosco ancora?
  Abbiamo giochato per la coppa Italia nel 2000 in Apeldoorn.
  Anche abbiamo giochato insieme in Nimega.

  Saluti da Maurizio

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *