Home » Boeken: Lezen over Italië » Siciliaanse spanning – Donkerder dan middernacht
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Siciliaanse spanning – Donkerder dan middernacht

Juni is traditiegetrouw de Maand van het Spannende Boek. Dit jaar ligt de focus op Scandinavische misdaadliteratuur, maar op Ciao tutti zoeken we het uiteraard ook in dit kader wat zuidelijker. Gedurende de hele maand juni staat daarom Siciliaanse spanning in de spotlights, met elke week een nieuwe thriller of misdaadroman die zich afspeelt op Sicilië. We beginnen met een gloednieuwe thriller: Donkerder dan middernacht.

‘Weet je nog wat je passie was? Klassiek ballet! Je bent gestopt met je lessen omdat je vader erop tegen was. En wat heeft Nino daaraan gedaan, wat heeft hij tegen je gezegd? Weet je het nog? Hij zei: trouw met me, dan hebben we het er later wel over. En toen jullie het erover hadden, was het te laat. Toen was je al de vrouw van een voortvluchtige, je was zijn gevangene. Hij heeft je om de tuin geleid, die jongen uit Corleone, en je hebt geen vinger uitgestoken om je leven te veranderen. Hij zei dat je gelukkig zou zijn als je zijn vrouw werd, hij zei dat de maffia jullie almachtig zou maken. En kijk nu eens naar jezelf! Zie je eruit als iemand die gelukkig is? Waar is je macht, wie maak je bang behalve jezelf? Een koningin wilde je worden. Nou, dat is gelukt, je bent een koningin van het kwaad geworden, de vrouw van een duivel.’

Het kan niet donkerder dan middernacht worden, denkt Rosa Martinez wanneer ze erachter komt dat haar man Nino letterlijk over lijken gaat om zijn ambities binnen de Cosa Nostra te verwezenlijken. Rosa weet zich in dit leven geen raad meer, terwijl ze juist met Nino uit Corleone getrouwd was om haar autoritaire vader in Palermo te ontvluchten. De strijd tussen de twee maffiaclans is verwoestend en dwingt Nino te kiezen tussen zijn leiderschap en het leven van zijn vrouw.

Openbaar aanklager Elvira Salemi probeert met alle macht de georganiseerde misdaad aan te pakken, maar als een onschuldige jongen vermoord wordt en Rosa verdwijnt, wordt de druk steeds groter en voert ze een steeds eenzamer strijd. Intussen zal Rosa een gevaarlijk spel moeten spelen en moet ze iets doen waar nog geen enkele andere vrouw de moed voor heeft gehad…

Donkerder dan middernacht is een meeslepend verhaal over twee sterke vrouwen, die aan verschillende kanten van de Siciliaanse maffia staan. Salvo Sottile, de auteur, baseerde zijn personages op echte vrouwen op Sicilië en schept zo een authentiek, maar verontrustend beeld van de Cosa Nostra.

Salvo Sottile (Palermo, 31 januari 1973) is journalist en heeft veel onderzoek gedaan naar de maffia op Sicilië en op het Italiaanse vasteland. Al op zeventienjarige leeftijd schreef hij voor het dagblad La Sicilia en het maandblad Sicilia Motori. Ook werkte hij jarenlang voor de regionale televisie.

Tegenwoordig woont hij in Rome en maakt hij voor televisiezender Tg5 een programma in de stijl van Peter R. de Vries. Zijn collega-journalisten waren lyrisch over Donkerder dan middernacht. Zo vergeleek de recensent van Libero zijn boek met Zoals God het wil van Niccolò Ammaniti. Il Tempo oordeelde: ‘Het is een boek over bloed, liefde en dood, met een filmisch ritme en een groeiende spanning.’ Gauw lezen dus, maar niet vlak voor het slapen gaan!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *