Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De belofte van de zee

In juli verschijnt bij Xander Uitgevers het boek De belofte van de zee. Het is een sensitieve en spirituele roman over de zoektocht naar liefde en inzicht, geschreven door Francesco Zingoni, een groot Italiaans talent.

2D_Zingoni_De belofte van de zee

Ciao tutti mag alvast een voorproefje geven:

‘Er was eens een geheim strand. Dolgraag was ik dit verhaal zo begonnen, geloof me. Maar helaas, het navolgende heeft niets van een sprookje. Ik kan je niet eens beloven dat het goed afloopt. Natuurlijk staat het je vrij om deze of gene wending voor pure fantasie te houden. Toch gaat het om een waargebeurd verhaal. Beter gezegd, om het mijne. Nee, een sprookje is het niet.

Het geheime strand. Die naam hadden we verzonnen. Zoals alle verliefden gaven we de dingen nieuwe namen. In werkelijkheid was het slechts een nietig eilandje dat op geen enkele zeekaart voorkwam. Je moest er al varend in deze uitgestrekte wateren toevallig op stuiten.

Wij wisten alleen dat de Pacificische volken het Poy’ Atewa, ‘Roze Parel’, noemden. Dat het voor hen een soort heilige plek was. Misschien, zo dachten wij, had het ontbreken op kaarten iets met een primitieve religieuze schroom te maken. Of met het feit dat het, volgens zeggen, om amper meer dan een ring van roze zand ergens in de oceaan ging. Niemand kwam over de brug met de exacte coördinaten, en áls erover gesproken werd, dan alleen fluisterend, met schichtige blikken, gevolgd door een verstokt zwijgen.

‘Een juweel aan het zeeoppervlak, ergens midden in de oceaan.’
‘De laatste poort tot Awu’kumea, het paradijs op aarde.’
Aldus de geruchten. En ik zal niet ontkennen dat een dergelijk oord een onweerstaanbare aantrekking op ons uitoefende. Maar vervolgens lieten we het los: we waren met vakantie; zelf op zoek gaan naar onbekende kusten behoorde niet tot het soort prikkels dat wij zochten, en fantastische, goed gedocumenteerde zeilbestemmingen waren er in overvloed. Bovendien durfden we te wedden dat het slechts een van de talloze legendes was die men vreemdelingen op de mouw speldde, een kunstig geweven verhaaltje om toeristen en dromers te strikken.

Maar we vergisten ons. Het geheime strand bestond echt.
Door een gril van het toeval of een beschikking van het noodlot vonden we het uiteindelijk, zonder het zelfs maar te willen.
Nu zijn we daar.
Misschien zijn we er verdwaald geraakt, ik weet het niet meer. Sinds we er zijn, lijkt het of ik met open ogen droom. Of dat ik een oude, lang vergeten droom uit mijn vroege jeugd ervaar.

Er is hier alleen verblindend licht en stralende kleur. Kleuren die alle andere zintuigen het zwijgen opleggen.
Het roze van het zand. Het azuur van de hemel dat in het turkoois van de zee vervloeit. De wit blinkende, tot een kring geordende rotsen, door de wind uitgehold en tot betoverende bogen getransformeerd. Overal dansen bolletjes licht, zonlicht gebroken door zoutbeparelde wimpers.
En bovenal, jij bent hier.

Uitgestrekt in het gloeiende zand, pal naast mij. Stralend van vreugde ben jij de bron van al dat licht. De reden waarom ik hier ben, waarom ik zo’n zuiver, kinderlijk, ongebreideld geluk ervaar.
Het gebeurde zo plotseling. Een onverhoopt geschenk, toen ik het het meest nodig had. Ik beweeg mijn tong langs mijn lippen en proef de heerlijke smaak van het zout. In mijn handen heb ik, wie weet waarom, een boek. Mijn hoofd is leeg.

Mijn enige wens is de tijd stil te zetten, zo te blijven, met jou, tot het einde der dagen.
Dan explodeert de zon.’

De belofte van de zee | Francesco Zingoni | ISBN 9789401602532 | € 19,95 | Xander Uitgevers | bestel De belofte van de zee via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Boek: De belofte van de zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *