Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

14 must have boeken voor Italiëliefhebbers uit 2014

mooiste-boeken-2014-Italie-hart

In 2014 belandden er stapels boeken op onze deurmat, van bijzondere, uit het Italiaans vertaalde romans tot smakelijk vormgegeven kookboeken, van spannende thrillers tot kijkboeken vol kunst. We tippen vandaag de 14 allermooiste boeken waar we in 2014 van hebben genoten. Stuk voor stuk onmisbaar voor elke Italiëliefhebber!

Toscane-eet-proef-beleef

Eet, proef en beleef Toscane
Culinair genoten we dit jaar regelmatig van een van de tips en de recepten uit Eet, proef en beleef Toscane. In dit kook- en kijkboek neemt Giulia Scarpaleggia je mee naar de mooiste plekken van de streek, en naar onontdekte markten en bijzondere winkeltjes. Ze laat zien waar je de beste ingrediënten kunt kopen en deelt ruim honderd traditionele Toscaanse gerechten, van brood tot pasta, van soep tot salade en van jam tot dessert. Stuk voor stuk recepten die al jaren van moeder op dochter worden doorgegeven in Giulia’s omvangrijke Italiaanse familie.

Lees meer in onze eerdere blog, probeer meteen een van Giulia’s recepten of bestel Eet, proef en beleef Toscane – nu voor slechts € 10,- bij bol.com

The-Curious-Eater

The Curious Eater
Maar niet alleen Giulia wees ons de culinaire weg in Toscane; dat deed ook Sofie Delauw, fotografe en schrijfster van het culinaire blog The Curious Eater. Deze naam is Sofie op het lijf geschreven, aangezien ze in haar woonplaats Florence – en ver daarbuiten – op zoek gaat naar de beste culinaire ervaringen.

Het mooie van Sofies ontdekkingen is dat ze niet alleen zorgen voor een echte culinaire happening waarbij je smaakpapillen over elkaar heen vallen van genot, maar dat er ook altijd een mooi verhaal te vinden is. De eigenaren van de door Sofie getipte adressen zijn niet zomaar koks, bakkers of ijsbereiders. Het zijn mensen met een unieke geschiedenis, met een ongekende drive en liefde voor het vak. Hun levensverhaal wekt bewondering of verwondering, en soms allebei – net als het verhaal dat Sofie hen in haar boek laat vertellen.

Lees meer in onze eerdere blog, ontdek een van Sofies culinaire tips in Florence of bestel The Curious Eater via deze link bij bol.com

Old book
Het bastaardmeisje
Van Toscane belandden we in een klein Italiaans dorpje, waar het verhaal van Het bastaardmeisje zich afspeelt. De kleine Gemma, ‘het bastaardmeisje’, wordt opgenomen in de grote, warme familie van de welgestelde boer Pietrino. Daardoor krijgt ze eindelijk de kans om haar ongelukkige adoptieverleden achter zich te laten.

Wanneer de oorlog uitbreekt wordt deze idylle echter ruw verstoord en moet Gemma verhuizen naar de stad. Daar studeert ook Nino, de zoon van Pietrino, die ze als haar broer is gaan beschouwen. Samen trotseren ze de moeilijke oorlogsjaren, waarin ze noodgedwongen snel volwassen worden, en hun vriendschap wordt zeer hecht. Te hecht. Ze komen voor een pijnlijk dilemma te staan: is het mogelijk voor de liefde te kiezen als je daarmee riskeert niet alleen buitengesloten te worden door de maatschappij, maar ook door je familie?

Bestel Het bastaardmeisje via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Silvia-Avallone-Marina Bellezza
Marina Bellezza
Net zo gegrepen waren we door Marina Bellezza. Hoewel het boek van een intrigerende schoonheid is, met dank aan Avallones rake woorden en de juiste toon die de vertaler ook in het Nederlands heeft weten te vinden, is de situatie die wordt geschetst allesbehalve mooi. Na elke zin die we lezen, echoot de verlatenheid nog even na. Niet alleen het lege landschap weerklinkt door het boek, ook de eenzaamheid van de hoofdpersonen grijpt je tussen de regels door naar de keel – en soms zelfs midden in een zin. We zouden niet willen ruilen met de jongeren in de berggehuchtjes waar dromen vaak niet verder reiken dan de volgende bocht.

Maar hoewel de situatie verre van rooskleurig is, duik je er dankzij Avallones verteltalent midden in. Na de eerste zin ben je verkocht en wil je steeds terug naar de bergen, naar Andrea, naar Marina, naar de eenzaamheid – en naar de schoonheid van het verhaal dat Avallone heeft opgetekend over de regio waar ze zelf geboren is.

Lees een fragment in onze eerdere blog of bestel Marina Bellezza via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Vaticaan-alle-schilderijen

Alle schilderijen van het Vaticaan
Elke dag slaan we het wel even open, het vuistdikke boek Het Vaticaan – Alle schilderijen. Een uniek eerbetoon aan deze enorme en waardevolle kunstcollectie. Voor het eerst zijn zoveel schatten van het Vaticaan gebundeld in één boekwerk – waardoor je ook thuis kunt genieten van alle prachtige schilderijen die er binnen de muren van de Vaticaanse Musea te zien zijn.

Maar dat niet alleen! In totaal zijn er meer dan 1200 kunstwerken gebundeld in Het Vaticaan – Alle schilderijen. Behalve de complete collectie oude meesters die in het Vaticaan is te zien (met werken van onder anderen Michelangelo, Da Vinci, Caravaggio, Rafaël, Giotto en Titiaan) heeft samensteller Anja Grebe meer dan 300 afbeeldingen van beelden, kaarten, wandkleden en relikwieën uit de Vaticaanse collectie in het boek opgenomen.

In 22 verschillende delen wandel je door de Pinacoteca (de schilderijengalerij), de Sixtijnse Kapel, de Stanze van Rafaël, de Borgia-appartmenten, de Vaticaanse Paleizen en de Sint-Pieter. Een unieke reis, waarbij je ogen te kort komt voor al dat moois dat van de pagina’s af spat.

Neem alvast een voorproefje in onze eerdere blog of koop dit bijzondere kunstboek (dat helaas alleen nog tweedehands te koop is) bij bol.com

Tetti-Roma-6

De daken van Rome vertellen
We dwalen echter niet alleen binnen de muren van Vaticaanstad – ook buiten is er in Rome meer dan genoeg te zien. Een origineel boek, dat we in Rome zelf op de kop tikten, is het Italiaanse I tetti di Roma raccontano (‘De daken van Rome vertellen’). Kunstenaar Franco Bevilacqua klom regelmatig omhoog, om op een van de daken die Rome rijk is de stad te overzien en vast te leggen. Met als enige gezelschap potlood, papier en zijn eigen gedachten, keek de tekenaar uit over op de drukte ver beneden hem, om in alle rust zijn indrukken op te tekenen.

Op zijn tekeningen zijn veel bekende gebouwen te herkennen, die hoog boven de daken van de palazzi uitsteken. De Engelenburcht, het Pantheon, de Sint-Pieter… Vooral leuk zijn echter de details die zo herkenbaar zijn voor iedereen die een Italiaans dorpje of stad wel eens van bovenaf zag: de warmrode dakpannen, de vele antennes, talloze balkonnetjes en terrassen, schoorstenen in allerlei maten en soorten…

Al dat moois kan nu zomaar op je nachtkastje liggen, dankzij het boek van Bevilacqua. Je waant je heel makkelijk even op de daken van Rome, om een verliefde blik te laten glijden over questa grande bellezza, en in te slapen met Rome op je netvlies.

Bekijk nog een paar mooie illustraties uit het boek in onze eerdere blog of koop I tetti di Roma raccantano bij een van de boekhandels in Rome of via ibs.it

Schitterende-ruines-Walter

Schitterende ruïnes
Van de daken van Rome belanden we aan de kleurrijke kust van Ligurië. Schitterende ruïnes neemt je mee naar 1962. Op de rotsen van het ingeslapen vissersplaatsje Porto Vergogna staat Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel. In dagdromen verzonken kijkt hij uit over het glinsterende water. Schitterende ruïnes vertelt het meeslepende verhaal van een onmogelijke, maar onverwoestbare liefde. Op onnavolgbare wijze verbindt Jess Walter het landelijke Cinque Terre van 1962 met het genadeloze Hollywood-bestaan vandaag de dag.

Bestel Schitterende ruïnes via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Koken-tussen-vulkanen

Koken tussen vulkanen
Het verrassendste Italiaanse kookboek van 2014 is zeker weten Koken tussen vulkanen. Dit uniek vormgegeven boek is gevuld met meer dan 240 recepten en informatie over een groot aantal ingrediënten. Ook de bijzondere culinaire geschiedenis van het zuidelijke Italië komt uitgebreid aan bod. Maar liefst drieduizend jaar culinaire cultuur is hier terug te vinden in de pannen, van invloeden uit het vroegere Perzië en Noord-Afrika tot de banden met Genua. Dit boek mag niet ontbreken in de verzameling van een Italiëliefhebber met smaak!

Probeer al een feestelijk recept uit Koken tussen vulkanen of bestel dit kookboek via deze link bij bol.com

2D_Zingoni_De belofte van de zee


De belofte van de zee
In de zomer lazen we aan een verlaten baai in het zuiden van Italië De belofte van de zee, een soort moderne odyssee. Het verhaal begint op het strand van een Polynesisch eiland, waar een man aanspoelt die niet weet wie hij is of hoe hij daar terecht is gekomen. Hij wordt opgevangen door de lokale bevolking, maar voelt zich ontheemd. Dan verschijnt er in zijn droom een beeldschone vrouw, een vreemde die hem laat lachen. Die lach wordt zijn houvast en hij besluit de vrouw te zoeken. Maar waar moet hij in hemelsnaam beginnen? Als hij op het strand een halfvergane dichtbundel vindt met een gedicht van Dylan Thomas, raakt hij ervan overtuigd dat in Wales de antwoorden liggen. Zo begint een avontuurlijke zoektocht naar zijn afkomst en naar zijn herinneringen, en vooral naar de vrouw waar hij steeds zo intens van droomt.

Lees alvast een fragment of bestel De belofte van de zee via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Giordano-Het-zwart-en-het-zilver

Het zwart en het zilver
Ook Paolo Giordano betoverde ons dit jaar weer. Niet met een grootse roman als eerder De eenzaamheid van de priemgetallen, maar met een klein juweeltje dat grote thema’s als liefde, verlies en eenzaamheid aansnijdt. Op een wondermooie manier, met schitterende zinnen:
‘De dood herschikt de rollen volgens een formele hiërarchie, hij herstelt ogenblikkelijk de inbreuk die iemand tijdens zijn leven gemaakt heeft op de affectieve regels, en dan maakt het niet uit dat Emanuele meer dan wie ook een soort kleinkind voor Signora A. was geweest, en dat wij, Nora en ik, onszelf graag als haar adoptiekinderen zagen. Dat waren we niet.’

Bestel Het zwart en het zilver via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ristorante-Da-Gigino-kookboek

Da Gigino
Meteen vrolijk werden we van Da Gigino. Het boek draagt de titel van een restaurant in Sorrento, maar eigenlijk ís het boek dit restaurant. Meteen nadat je het boek hebt opengeslagen, beland je namelijk in die fijne stad aan zee, met uitzicht op een helderblauwe hemel waartegen de Vesuvius duidelijk herkenbaar afsteekt. Even verderop zit je op het terras van Da Gigino, onder de rode luifel, met het menu op mooie keramieken tegeltjes aan de muur.

Even verderop brengt het boek je in de keuken van Da Gigino, waar chef-kok Ciro de scepter zwaait en de lekkerste gerechten bereidt, die uiteindelijk op de tafel belanden waar je als lezer als vanzelf aanschuift – om nooit meer op te staan…

Lees onze eerdere blog over Da Gigino, proef van een van de recepten of bestel Da Gigino via deze link bij bol.com

Brieven-Michelangelo-Lateur

Brieven van Michelangelo
We doken ook de geschiedenis in, onder andere met deze mooie bloemlezing van Michelagelo’s brieven. Michelangelo kennen we allemaal als beeldhouwer, schilder en dichter, maar veel minder als auteur. Toch schreef hij zo’n vijfhonderd brieven, die ons stuk voor stuk een blik gunnen achter de schermen van zijn gepassioneerd en vaak tumultueus bestaan. Uit zijn brieven spreekt een heel aparte persoonlijkheid, soms heel agressief, dan weer zwaarmoedig, creatief en bezorgd, uit op geld en toch vaak erg royaal.

Patrick Lateur maakte een bijzondere selectie van 28 brieven, die mooi gebundeld zijn in een boek dat als een brief van Michelangelo zelf voelt. Met zowel de Italiaanse als de Nederlandse tekst van zijn brieven krijg je een uniek kijkje in het leven van een van de grootste kunstenaars die Italië heeft gekend, zowel wat zijn werk als zijn familie betreft.

De bloemlezing met Michelangelo’s brieven is te bestellen bij uitgeverij P

Augustus-John-Williams

Augustus
Het mooiste boek dat we in 2014 opensloegen, is zonder twijfel Augustus. Tweeduizend jaar na de dood van keizer Augustus komt zijn verhaal op unieke wijze tot leven in de woorden van John Williams, auteur van Stoner en Butcher’s Crossing. In een vloeiende, fijn leesbare stijl vertelt Williams het verhaal van een man die ervan droomt het corrupte Rome te bevrijden van het juk van wispelturige warhoofden en roofzuchtige rijken.

John Williams deed jarenlang onderzoek naar het leven van Augustus en beschrijft diens leven met de pen van een dichter. Het maakt de roman tot een levendige verbeelding van het klassieke Rome, waardoor je echt 2000 jaar terug in de tijd reist en midden tussen Octavius, de latere Augustus, en zijn tijdgenoten staat. Dankzij de vorm van het boek, met brieven en dagboekfragmenten, komt de Romeinse tijd als nooit tevoren voor je ogen tot leven. Magnifico!

Lees alvast een fragment en bestel Augustus via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book (nu voor slechts € 4,99)

Massimo-Bottura-De-kunst-van-de-Italiaanse-keuken

Massimo Bottura
De allerlaatste van dit toplijstje is Massimo Bottura’s De kunst van de Italiaanse keuken. Hiermee kun je thuis een sprankje van de passie van chef-kok Bottura opvangen en zelf zijn kunstige gerechten maken. Voor je bij de recepten aanbelandt (die achter in het boek zijn opgenomen), oh en ah je echter bij de geweldige foto’s (niet alleen van de gerechten, ook van het restaurant, mooie ingrediënten en inspirerende details) en bij de verhalen die elk gerecht vergezellen.

In de keuken van Massimo Bottura – en dus ook in het boek – is innovatie het toverwoord. Want hoewel Bottura zich vaak baseert op de Italiaanse culinaire tradities, zoekt hij altijd een eigen invalshoek, geeft hij elk gerecht zijn eigen twist. Vaak baseert Bottura zich daarbij op kunstwerken – vandaar ook de naam van dit kook- en kijkboek.

Kunstwerken en kunstenaars dienen, samen met de Italiaanse culinaire historie, als basis voor de creaties van Bottura. Net als moderne kunstwerken krijgen de gerechten van Bottura ook bijzondere namen, zoals ‘Tortellini lopend over bouillon’, ‘Vijf stadia parmigiano reggiano’, ‘Een aardappel die wacht tot hij een truffel wordt’, ‘Herinnering aan een mortadellasandwich’ en ‘Oeps! Ik heb de citroentaart laten vallen’.

Lees onze blog over Bottura’s aardappel die wacht tot hij een truffel wordt of bestel De kunst van de Italiaanse keuken bij bol.com

♥♥♥♥♥

Op naar bijzondere boeken in 2015!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *