Home » Reizen door Italië » Rome » Escher, Cartier-Bresson, Tiepolo en Memling in Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Escher, Cartier-Bresson, Tiepolo en Memling in Rome

Rome maakt zich op voor een najaar met hoog bezoek van een aantal grote kunstenaars. Uit allerlei hoeken van de wereld reizen ze af naar de verschillende musea in Rome, voor een aantal schitterende tentoonstellingen. Ciao tutti geeft vier niet te missen tips voor wie komende maanden in Rome is – of voor wie nog een reden nodig heeft om een stedentrip naar de Eeuwige Stad te boeken…

Escher in het Chiostro di Bramante
Niemand minder dan ‘onze eigen’ Escher is van 20 september 2014 tot en met 22 februari 2015 te zien in het Chiostro di Bramante. Dit is altijd al een van onze lievelingsplekken in Rome, en nu al helemaal. Er zijn meer dan 150 werken van Escher te zien, waaronder de reflecterende bol, het huis met de ingenieuze en intrigerende trappen en de elkaar tekenende handen.

Escher-Chiostro-Bramante-Rome

Het is overigens niet de eerste keer dat Escher in Rome is. Hoewel de kunstenaar tijdens de tentoonstelling natuurlijk alleen figuurlijk in de stad is, woonde hij in 1925 zelfs in Rome. Via deze link kun je een aantal Rome-werken van Escher bewonderen.

Escher-Sint-Pieter© the M.C. Escher Company BV | www.mcescher.com

Henri Cartier Bresson in the picture bij de Ara Pacis
Van 26 september 2014 tot en met 6 januari 2015 kijk je in het museum bij de Ara Pacis mee door de lens van de beroemde Franse fotograaf Henri Cartier Bresson. Cartier Bresson vereeuwigde onder meer een over regenplassen springende man en meer ‘beslissende momenten’ in het leven van voor hem volslagen vreemden.

Henri-Cartier-Bresson-Ara-Pacis-Rome

Er zijn meer dan 500 foto’s, tekeningen, schetsen, films en documenten te zien, in een uitgebreid retrospectief ter gelegenheid van het feit dat het dit jaar tien jaar geleden is dat Cartier Bresson overleed. De tentoonstelling was eerder dit jaar te zien in het Centre Pompidou in Parijs, waar het werk van Cartier Bresson veel belangstellenden trok, en zal na Rome doorreizen naar Madrid.

henri-Cartier-Bresson

De engeltjes van Tiepolo zwevend op het Capitool
Vanaf 2 oktober verwelkomt Rome de Venetiaanse kunstenaar Giambattista Tiepolo. Tot en met 18 januari 2015 worden zijn meesterwerken tentoongesteld in de Musei Capitolini. Ook zal er een aantal werken van zijn zonen Giandomenico en Lorenzo, te zien zijn, die beiden in hun vaders voetsporen traden.

Tiepolo

Hans Memling schittert in de Scuderie
Na bijzonder mooie exposities met in de hoofdrol het werk van Caravaggio, Vermeer, Titiaan en Frida Kahlo, is Hans Memling vanaf 11 oktober degene op wie de schijnwerpers gericht staan in de tentoonstellingsruimten van de Scuderie del Quirinale.

Hans-Memling-Scuderie-Quirinale-Rome

In deze voormalige pauselijke paardenstallen kun je tot en met 18 januari 2015 genieten van het werk van deze van oorsprong Duitse kunstenaar. De ondertitel van de expositie, Rinascimento Fiammingo, verwijst echter vooral naar het land waar Memling thuis was: Vlaanderen.

Hans-Memling-Scuderie-Quirinale-Rome-2

Maar ook in Italië was Memling graag en vaak gezien. Hij schilderde veel doeken in opdracht van Italianen, onder meer voor De’ Medici-familie. Het topstuk in de Scuderie is een drieluik dat Memling schilderde voor de Florentijnse koopman Angelo Tadi. Onderweg van Memlings atelier naar Florence werd het doek echter gestolen – en pas nu is het weer op Italiaanse bodem om te worden bewonderd…

Memling-Laatste-Oordeel

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *