Download gratis de Ciao tutti app!

10 niet te missen tentoonstellingen in Italië voor het najaar van 2019

Ga jij deze herfst naar Italië? Deze toonaangevende tentoonstellingen zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard (en voor sommige zou je zelfs zo een ticket boeken)!

La Botanica di Leonardo | Florence
Een deel van Da Vinci’s botanische (aan)tekeningen is tot 15 december 2019 te zien in het kloostercomplex van de Santa Maria Novella in Florence, tijdens de tentoonstelling La Botanica di Leonardo, een schitterend samenspel van moderne techniek en Da Vinci’s eeuwenoude bevindingen.

De tentoonstelling laat je kennismaken met Leonardo da Vinci’s fascinatie voor de connectie tussen kunst, wetenschap en natuur. Het is de laatste in een reeks tentoonstellingen die werd gehouden ter ere van het feit dat Leonardo da Vinci precies vijfhonderd jaar geleden overleed. In deze blog delen we meer details en foto’s.

Extra tip: in het kader van het Leonardo da Vinci-jaar vind je in Villa Farnesina in Rome tot 12 januari 2020 de tentoonstelling Leonardo a Roma – Influenze ed eredità (klik hier voor meer informatie).

De sarcofaag van een spitsmuis en andere schatten | Milaan
Een bijzondere, nee, zelfs bizarre tentoonstelling, met items die zijn geselecteerd door filmregisseur Wes Anderson en zijn vrouw Juman Malouf. Het echtpaar dook in de archieven en depots van het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum, beide in Wenen.

foto’s: Andrea Rossetti | Fondazione Prada

Ze kozen 537 verschillende voorwerpen, die gezamenlijk voor een fantastische beleving zorgen, zeker in de context van Fondazione Prada, een unieke plek in Milaan. De expositie is te zien tot 13 januari 2020. Via deze link lees je meer over deze expositie.

Bekijk alvast een voorproefje:

Van Titiaan tot Rubens – Vlaamse meesters in Venetië
Vlaamse meesters schitteren samen met hun Venetiaanse collega’s in het Palazzo Ducale, het Dogepaleis, in Venetië. Tot 1 maart 2020 is daar de expositie Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe te zien, een schitterend verzorgde tentoonstelling die werd samengesteld met veel inspraak van Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.

De voormalige appartementen van de doge – die normaal gesproken al meer dan het bewonderen waard zijn – worden speciaal voor de tentoonstelling omgetoverd tot ware ‘constkamers’, zorgvuldig ingerichte kunstkamers die de rijkdom van de Vlaamse collectie prachtig tot uiting brengen.

Er zijn werken te zien van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Michiel Sweerts, aangevuld met andere Vlaamse kunstenaars en Venetiaanse meesters als Titiaan en Tintoretto. Bekijk via deze link alvast een voorproefje van deze expositie.

Ritratto di una dama e sua figlia | Titiaan
privécollectie, in bruikleen van het Rubenshuis in Antwerpen
© Collectie Stad Antwerpen
Santa Caterina di Alessandria | Tintoretto
privécollectie, in bruikleen van het Rubenshuis in Antwerpen

© Collectie Stad Antwerpen | foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Extra tip: Biennale 2019 | Venetië
Elke twee jaar is Venetië tijdens de zomer het toneel van de Biennale, de meest toonaangevende kunsttentoonstelling ter wereld. Kunst, cultuur en architectuur gaan hand in hand en weten de bezoekers telkens weer te verrassen, zowel in de speciale landenpaviljoens als in verschillende palazzi in de stad.

Een van onze persoonlijke favorieten van de Biennale (die nog duurt tot 24 november 2019) is van de hand van Lorenzo Quinn. Verraste hij eerst met twee handen die een Venetiaans palazzo tegenhouden (die je op de eerste foto hieronder ziet), nu heeft hij de schitterende Building Bridges gemaakt, die op de tweede foto hieronder te zien is. Via deze link lees je meer over de Biennale.

foto: Nikolay Antonov
foto: Hilda Weges

Moderne kunst uit Zuid-Afrika in Conegliano
Het Palazzo Sarcinelli in Conegliano (in de proseccostreek) neemt je van 11 oktober 2019 tot 2 februari 2020 mee op een kleurrijke reis langs een aantal kunstwerken uit de Johannesburg Art Gallery, een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika.

Het museum werd in 1910 opgericht door Florence Philips, die met behulp van Hugh Lane een unieke collectie Europese kunst verzamelde, met werken van onder anderen Picasso, Degas, Turner, Monet, Cézanne en Warhol. Via deze link lees je er meer over.

De haven van Trouville | Louis Eugéne Boudin

Rafaël en zijn vrienden uit Urbino
Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van de beroemde kunstschilder uit Urbino, in 2020, organiseert de Galleria Nazionale delle Marche in zijn geboorteplaats Urbino tot 19 januari 2020 alvast een mooie tentoonstelling van werken die de band tussen Rafaël, Urbino, zijn tijdgenoten en vrienden illustreren: Raffaello e gli amici di Urbino.

Giulio Romano – Rafaëls leerling in Mantova
De belangrijkste werken van Giulio Romano, een van de favoriete leerlingen van Rafaël, komen ter ere van deze expositie vanuit onder meer het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York terug naar Mantova, waar Romano van 1524 tot 1546 schitterende meesterwerken maakte. Ze zijn tot 6 januari 2020 te zien in het Palazzo Ducale en het Palazzo Te. Kijk voor meer informatie op de speciale website GiulioRomano2019.it.

Steve McCurry’s lezende mensen in Modena
De tentoonstelling Leggere omvat zeventig foto’s van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry, allemaal rondom het thema lezen. Hij schoot de foto’s van mensen die verdiept zijn in een boek, een krant of een tijdschrift op verschillende momenten tijdens zijn carrière, in verschillende landen, van Italië, Cuba en de Verenigde Staten tot Afghanistan, Thailand en Turkije.

Tot 6 januari 2020 zijn ze allemaal te zien in de Gallerie Estensi in Modena, vergezeld van inspirerende quotes die zijn geselecteerd door de schrijver Roberto Cotroneo. Allemaal zo mooi dat ze je wil opschrijven om af en toe te lezen en over na te denken.

Het boek dat van deze leesfoto’s van Steve McCurry is gemaakt, is voor slechts vijf euro te koop in de webshop van Oxfam Novib. Leuk ter voorbereiding op je bezoek aan de tentoonstelling in Modena of om thuis van McCurry’s foto’s te genieten als je de expositie niet kunt zien.

Mandalay, Birma | © Steve McCurry (2013)

Een Italiaans portret uit Sint-Petersburg | Reggio Emilia
Van 24 oktober 2019 tot 8 maart 2020 toont het Chiostri di San Pietro in Reggio Emilia een van de mooiste portretten uit de renaissance: dat van een jonge dame, vereeuwigd door Correggio (wiens echte naam Antonio Allegri luidde).

Correggio schilderde haar rond 1520. Wie het precies is weten we niet, al wordt er gesuggereerd dat het zou gaan om Veronica Gambara, met wie Correggio een relatie had. Het doek is normaal gesproken te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg, maar is komende maanden weer te zien op Italiaanse bodem.

Mooi detail: op de rand van de schaal die de dame vasthoudt, is een citaat uit Homerus’ verhalen over Odysseus geschreven.

Bulgari, la storia, il sogno – schitterende dubbeltentoonstelling in Rome
Bulgari, la storia, il sogno (‘de geschiedenis, de droom’) is een dubbeltentoonstelling in Palazzo Venezia en in het Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht), die nog tot 3 november 2019 te zien is. Saskia en Jesper namen alvast een kijkje en laten je meegenieten van deze letterlijk en figuurlijk schitterende expositie. In deze blog lees je een gedetailleerd verslag met veel foto’s als voorproefje.

Meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol in Napels
In de Basilica della Pietrasanta in Napels zijn tot 23 februari 2020 meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol te zien, met extra veel aandacht voor zijn Italiaanse werken in het algemeen en zijn Napolitaanse kunststukjes in het bijzonder. Je ziet bijvoorbeeld zijn kleurrijke Vesuvius uit 1985, maar ook iconen als Campbell’s Soup, Marilyn, Mao en Flowers.

Kijk voor nog veel meer exposities én evenementen in onze agenda, met per maand veel tips voor je bezoek aan Italië!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *