Download gratis de Ciao tutti app!

20 bijzondere exposities in Italië die je niet mag missen

Escher, Dante, Pasolini, Monet, Klimt, Jeff Koons en Keith Haring – het zijn slechts enkele van de grote namen die deze herfst en winter schitteren tijdens unieke tentoonstellingen in Italië.

We lichten zeven bijzondere exposities voor je uit en zetten nog eens dertien tentoonstellingen die de moeite meer dan waard zijn op een rijtje.

Jeff Koons in Florence
Palazzo Strozzi staat garant voor bijzondere exposities in een robuust decor. Dit keer schittert Jeff Koons in dit grootse Florentijnse palazzo, met de expositie Shine, die tot 30 januari 2022 letterlijk schitterende werken laat zien.

Meteen al op de binnenplaats sta je oog in oog met een van Koons’ blinkende creaties, maar het loont zeker de moeite om een kaartje te kopen en jezelf in de zalen van het palazzo gereflecteerd te zien in Koons’ kleurrijke kunstwerken.

Meer details over de tentoonstelling vind je op de website van Palazzo Strozzi. Wij geven alvast een klein voorproefje in beeld:

foto’s: Ela Bialkowska – OKNOstudio

Keith Haring in Pisa
Pisa is de enige Italiaanse stad met een kleurrijk kunstwerk van Keith Haring dat in het openbaar te zien is (zie ook deze blog).

Palazzo Blu laat je van 12 november 2021 tot 17 april 2022 genieten van een grote tentoonstelling over deze kunstenaar, met werken uit de Japanse Nakamura Keith Haring Collection. Het is voor het eerst dat deze werken in Italië te zien zijn. Meer informatie vind je op de website van Palazzo Blu.

Dante in Florence
Ter ere van zevenhonderd jaar Dante kun je je in de Santa Croce in Florence onderdompelen in de expositie Dante – Il Poeta Eterno van kunstenaar Felice Limosani. Dankzij digitale kunstwerken (gebaseerd op de illustraties van Gustave Doré) en muziek verbindt Limosani Dantes Divina Commedia met de tijd van nu, met jou als middelpunt.

Je waant je virtueel even in Dantes goddelijke werk, door de digitalisering van maar liefst 153 illustraties (75 uit Inferno, 42 uit Purgatorio en 18 uit Paradiso). Via deze link vind je meer details voor je bezoek aan deze unieke tentoonstelling.

foto’s: Opera di Santa Croce

Dante in Rome
De Scuderie del Quirinale zijn tot 9 januari 2022 omgetoverd tot het Inferno van Dante, met de grootste tentoonstelling die ooit over dit werk is gehouden. Er zijn maar liefst tweehonderd kunstwerken te zien, die je meenemen op een wervelende reis door de hel.

Vergaap je aan bijzondere beelden uit de hel, afkomstig uit musea van over de hele wereld, van Botticelli’s kringen van de hel tot de enorme helpoort van Rodin, van Beato Angelico’s Laatste Oordeel tot werken van Jan Brueghel, Anselm Kiefer en Gustave Doré.

Op de website van de Scuderie del Quirinale vind je alle details van deze expositie. Wij geven alvast een klein voorproefje van het opbouwen van de tentoonstelling:

foto’s: Scuderie del Quirinale

Torlonia’s marmeren beelden in Rome
In het Palazzo Caffarelli, dat deel uitmaakt van de Musei Capitolini, boven op het Capitool, bewonder je tot 9 januari 2022 de expositie I Marmi Torlonia, met bijna honderd marmeren beelden, bas-reliëfs, bustes en sarcofagen die tientallen jaren in een stoffige kelder huisden.

Ciao tutti’s Jesper bezocht de tentoonstelling en toont een aantal prachtige kunststukken uit de collectie van de familie Torlonia, die na al die tijd verborgen te zijn geweest nu eindelijk voluit mogen schitteren. Zijn verslag lees je via deze link.

Escher in Genua
Tot 20 februari 2022 geniet je in het Palazzo Ducale in Genua van Eschers betoverende etsen. Zijn bijzondere wereld blijft verbazen, of je nu naar zijn hand met reflecterende bol kijkt of naar zijn metamorfoses.

Naast de meer dan tweehonderd werken herbergt het Palazzo Ducale ook een aantal interactieve opties, waar je op een andere manier in het verbluffende werk van deze Nederlandse kunstenaar duikt. Via deze link vind je alle details om je bezoek aan Escher in Genua te plannen.

Robert Doisneau in Rovigo
In het Palazzo Rovarella in Rovigo vindt tot 31 januari 2022 een tentoonstelling plaats met foto’s van de beroemde Franse fotograaf Robert Doisneau, die onder meer de misschien wel beroemdste kus ooit vereeuwigde.

Deze kus is in Rovigo te bewonderen, samen met nog eens 149 andere foto’s van Doisneau, die door de kinderen van Doisneau zijn geselecteerd voor dit sprekende eerbetoon aan hun vader. Via deze link vind je alle details van de expositie.

Nog meer tentoonstellingen in Italië
Nog niet genoeg inspiratie voor een stedentrip Italië dit jaar? Dan hebben we nog dertien tentoonstellingstips voor je!

*Monet in Milaan
Palazzo Reale, tot 30 januari 2022

*Boldini in Bologna
Palazzo Albergati, van 29 oktober 2021 tot 27 februari 2022

*Banksy in Parma
Palazzo Tarasconi, tot 16 januari 2022

*Banksy in Rome
Chiostro di Bramante, tot 9 januari 2022

*Pier Paolo Pasolini in Parma
Fondazione Magnani Rocca, tot 12 december 2021

*Mirò in Parma
Fondazione Magnani Rocca, tot 12 december 2021

*Dante in Ravenna
MAR Museo d’Arte della città di Ravenna, tot 9 januari 2022

*I Love Lego in Florence
Museo degli Innocenti, tot en met 31 januari 2022

foto: Museo degli Innocenti

*Klimt in Rome
Museo di Roma – Palazzo Braschi, 27 oktober 2021 tot 27 maart 2022

*Rafaël in Rome
Domus Aurea, tot 7 januari 2022

*Giacomo Balla in Rome
MAXXI & Casa Balla, tot 28 november 2021

foto’s: M3Studio

*Brueghel in Napels
Basilica della Pietrasanta, van 11 november 2021 tot 15 april 2022

*Gianfranco Meggiato in Agrigento
Valle dei Templi, tot 4 januari 2022

In onze agenda vind je nog meer tips voor tentoonstellingen en evenementen, mét ook tips voor Italiaanse exposities in Nederland.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *