Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vier nieuwe engelen in Haarlem

Na de meesterwerken van Michelangelo en Da Vinci vanmiddag een meesterwerk van eenNederlander: Vier engelen met emblemen van paus Leo X van Maarten van Heemskerck, dat door het Teylers Museum is aangekocht.

Van Heemskerck schilderde de engelen – overigens naar voorbeeld van de zestiende-eeuwse Italiaanse schilder Giulio Romano – tijdens zijn verblijf in Rome in de jaren 1532-1536De tekening is sinds 1 november te zien in het Teylers Museum en vormt een mooie aanvulling op de tentoonstelling over de Italiaanse schilder Rafaël, die nog tot en met 6 januari 2013 loopt.

De tekening toont vier engeltjes. Twee dragen de pauselijke tiara, een derde houdt een lint vast en een vierde steekt zijn bovenlijf door een grote ring met een geslepen steen. Van Heemskerck heeft de engeltjes nagetekend van een wand in de Sala di Costantino, een van de zogenaamde Stanze (kamers) van Rafaël in het Vaticaans paleis. Dit vertrek werd na de dood van Rafaël in 1520 door zijn leerlingen Giulio Romano en Gianfrancesco Penni beschilderd naar tekeningen van de meester. De toenmalige paus Leo X, afkomstig uit het geslacht De’ Medici, liet het Medici-wapen en andere Medici-emblemen, waaronder de ring met geslepen steen, veelvuldig afbeelden.

‘Een tekening als deze laat op een prachtige manier de grote fascinatie van Nederlandse kunstenaars voor het werk van hun Italiaanse collega’s zien,’ aldus hoofdconservator Michiel Plomp. ‘We kijken direct mee over de schouder van Van Heemskerck terwijl hij de Italiaanse renaissancekunst als het ware opzuigt.’

De verworven tekening is een schoolvoorbeeld van een cross-over tussen de Italiaanse en de Nederlandse tekeningen. Het museum bezit daarnaast ook een voorstudie die Rafaël zelf maakte voor de Vaticaanse Stanze – voor dezelfde paus. Visueel is die samenhang ook direct zichtbaar omdat zowel op de tekening van Van Heemskerck als op die van Rafaël de Medici-ring prominent wordt getoond:

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *