Download gratis de Ciao tutti app

Italiaans design in Eindhoven

Tijdens de Dutch Design Week, die vandaag van start is gegaan in Eindhoven, kun je ook genieten van Italiaans design. In het Van Abbemuseum is namelijk de tentoonstelling samen werken te zien, een hernieuwde kennismaking met het werk van de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi, die een beslissende bijdrage leverde aan het ontstaan van de Arte Povera-beweging. Dit was een beweging die de Europese kunst in het midden van de jaren zestig drastisch zou veranderen.

Piero Gilardi – Uomo Vogue 1966

De nadruk van de tentoonstelling ligt op Gilardi’s werk uit de periode 1963-1985. Gilardi vervaardigde in die periode aanvankelijk grote, hyperrealistische sculpturen uit polyurethaan en schuimrubber die hij Tappeti-natura (natuurtapijten) noemde. Met deze sculpturen, die interactief zijn, probeerde hij het samenspel tussen toeschouwer en kunstwerk, tussen individu en omgeving en tussen natuur en cultuur op een ander plan te brengen.

Grote bekendheid verwierf hij ook als criticus van de kunstrichting die door hemzelf Micro Emotive Art en door Germano Celant Arte Povera werd genoemd. In de jaren zeventig staakte hij zijn werkzaamheden als kunstenaar en reisde hij, bouwde een cultureel netwerk op, schreef theoretische analyses en hield zich bezig met politieke, culturele en sociale vraagstukken. Ook die elementen worden belicht in de tentoonstelling aan de hand van documentair materiaal en foto’s.

In 1983 keerde Gilardi terug in de kunstwereld en begon aan een nieuwe serie Tappeti-natura. Zijn hoofdthema’s werden nu de nieuwe media, virtual reality en interactieve installaties. Daarnaast werkt hij aan zogenaamde Relational Art-projecten waarin hij politiek activisme en maatschappelijk gefundeerde doelstellingen combineert rondom natuur en maatschappij.

Een klein voorproefje van Gilardi’s werk dat in Eindhoven te zien is, en waar je in sommige gevallen zelfs mee mag spelen:

foto’s: Peter Cox

Kijk voor meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en speciale evenementen op de website van het Van Abbemuseum.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *