Home » Kunst uit Italië » Italiaanse topstukken in Londen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italiaanse topstukken in Londen

Naast de creaties van Valentino, de London Stone en collectie van Sir John Soane heeft Londen nog meer Italiaanse kunst te bieden – en helemaal als de komende maanden nog twee schitterende tentoonstellingen met Italiaanse kunst in de hoofdrol hun deuren openen voor het publiek.

Masterpieces of Italian Renaissance Maiolica
Een expositie die vorig jaar september al begon, maar die nog tot en met 6 mei 2013 te zien is, is ‘Masterpieces of Italian Renaissance Maiolica’ in het Victoria & Albert Museum. Wat wij niet wisten tot we deze tentoonstelling bezochten, is dat dit Britse Museum de grootste collectie van Italiaans majolicawerk uit de renaissance in huis heeft. De tentoonstelling wijdt je in in de geheimen van deze bijzondere kunstwerken, met kleuren die door de eeuwen zijn niet aan helderheid hebben ingeboet.

Majolica

Barocci: Brilliance and Grace
Vanaf 27 februari 2013 opent in de National Gallery de tentoonstelling ‘Barocci: Brilliance and Grace.’ Voor het eerst in de geschiedenis zijn Barocci’s meesterwerken buiten Italië te zien, waaronder een aantal schitterende altaarstukken en schetsen – een unieke happening.

Laatste Avondmaal Barocci

Gaat er bij het horen van Barocci’s naam niet direct een lampje branden? Toch is hij een van meest getalenteerde kunstenaars uit het zestiende-eeuwse Italië. Hij leefde van circa 1533 tot 1612 en schilderde tijdens zijn carrière kleurrijke werken, zoals bovenstaand Laatste Avondmaal dat normaal gesproken te zien is in de kathedraal van Urbino (Le Marche), maar dat voor de tentoonstelling naar Londen verhuist. Ook het werk dat voor de aankondiging wordt gebruikt, het hoofd van Johannes de Doper, straalt alleen al door het kleurgebruik.

Barocci Brilliance and Grace
Overigens kun je ook voor en na deze tentoonstelling in de National Gallery je hart ophalen aan Italiaanse kunst, met talloze werken van beroemde Italiaanse kunstenaars.

Life and death in Pompeii and Herculaneum
Op 28 maart gaat in het British Museum de tentoonstelling ‘Life and death in Pompeii and Herculaneum’ van start, iets waar we zeer naar uitkijken. Er komen meer dan 250 fascinerende overblijfselen naar Londen, zowel recent gedane ontdekkingen als beroemde vondsten van eerdere opgravingen. Net als in Pompeii zullen er ook slachtoffers te zien zijn, waaronder een familie die dicht bij elkaar de dood vond en een hond, die is versteend in zijn doodstrijd.

De expositie focust vooral op het thuis van de Romeinen en op de gewone mensen die in Pompeii en Herculaneum leefden toen de Vesuvius in 79 voor Christus uitbarstte. De inwoners van beide steden sloegen op de vlucht, maar voor de meeste mensen mocht dat niet baten. Ze kwamen op gruwelijke wijze aan hun einde – maar wat weten we eigenlijk van hen? Hoe zag hun dagelijks leven eruit? Wat deden ze, hoe woonden ze en wat aten ze?

Pompei

Op al deze vragen geeft de tentoonstelling ‘Life and death in Pompeii and Herculaneum’ antwoord, door je aan de hand van de overblijfselen mee terug te nemen in de tijd. Zo zal de hierboven afgebeelde schitterende muurschildering te zien zijn waarop Terentius Neo en zijn vrouw te zien zijn. Ze houden allerlei schrijfmateriaal vast, om aan hun gasten te tonen dat ze cultureel onderlegd zijn en kunnen schrijven – iets wat voor die tijd lang niet zo gewoon was als nu. Wat de muurschildering echter ook onthult, is dat Neo en zijn vrouw op gelijke voet staan – ze waren niet alleen partners, maar ook zakenpartners, zo wordt vermoed.

Ook uniek is een houten wiegje dat in Herculaneum is gevonden. Hoewel er in Pompeii geen enkel stukje hout is overgebleven, omdat het hele dorp werd overspoeld door gloeiend hete lava, is er in Herculaneum, dat vooral werd bedolven onder een dikke laag as, veel meer houtwerk teruggevonden.

De expositie zal te zien zijn tot en met 29 september 2013. We zullen jullie er t.z.t. uiteraard nog even aan herinneren want wie kan, moet zeker een kijkje gaan nemen in Londen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *