Home » Italië dichtbij » Vespa & street art – twee Italiaanse tentoonstellingen in België
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vespa & street art – twee Italiaanse tentoonstellingen in België

Toe aan een beetje Italiaanse inspiratie maar voorlopig nog geen gelegenheid om naar la bella Italia af te reizen? In België kun je je hart vast ophalen aan een kleurrijke collectie Vespa’s en street art uit Florence.

Vespa 70 Years
Van 26 maart tot 10 april 2016 kun je je in Autoworld in Brussel onderdompelen in de geschiedenis van la Vespa – een Italiaanser dan Italiaans icoon dat dit voorjaar haar zeventigste verjaardag viert.

vespa-70-years-Autoworld-Brussel (1)

De tweewieler die door Enrico Piaggio zeventig jaar geleden als Vespa (Italiaans voor wesp) werd gedoopt, vanwege de typische vorm, de fijne taille, het gewelfde plaatwerk achteraan en het gezoem van de motor, is nog altijd ongekend populair.

Het verhaal van de Vespa begon na de Tweede Wereldoorlog, toen Italië geen nieuwe vliegtuigen meer mocht bouwen. Voor vliegtuigspecialist Piaggio & Co leek het einde nabij. Enrico Piaggio besloot echter om niet bij de pakken neer te zitten. Hij liet zijn fabriek ombouwen en bedacht een nieuw vervoermiddel, dat niet alleen licht en zuinig was, maar waarop je ook nog eens gemakkelijk kon plaatsnemen en dat zich gemakkelijk liet besturen.

De Vespa bleek meteen een schot in de roos, dankzij het buitengewone ontwerp van vliegtuigingenieur en uitvinder Corradino d’Ascanio. Het type V98 werd op 23 april 1946 vastgelegd en werd kort daarna in productie genomen in de fabriek in Pontedera (bij Pisa).

vespa-70-years-Autoworld-Brussel (2)

Van de Vespa werden verschillende uitvoeringen ontwikkeld. In 1948 werd bijvoorbeeld de eerste sidecar uit de fabriek gerold. Een jaar later maakte de bekende bakfietsversie zijn debuut.

Met dank aan een groot aantal verzamelaars die bereid waren om hun juweeltjes een paar weken lang aan Autoworld toe te vertrouwen, kun je hier aan de hand van meer dan honderd Vespa’s de geschiedenis van deze bijzondere scooter reconstrueren, vanaf de eerste versies (de zeer gewilde faro basso – met lage koplamp) tot modernere modellen.

vespa-70-years-Autoworld-Brussel (4) vespa-70-years-Autoworld-Brussel (5)

De grote tentoonstelling (die plaatsvindt van 26 maart tot 10 april 2016) wordt gevolgd door een ‘in the spotlight’ (tot 24 april 2016), waarbij enkele van de meest bijzondere modellen naar voren worden geschoven.

Praktische info
De tentoonstelling ‘Vespa 70 years’ vindt plaats in Autoworld, Esplanade van het Jubelpark in Brussel. Het museum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op Autoworld.be.

vespa-70-years-Autoworld-Brussel (6)

Renaissance is over
In The Cappelleschi Gallery in Knokke geniet je nog tot 20 maart van Italiaanse street art uit Florence, met onder meer onze favoriete straatkunstenaar Exit/Enter. Zijn creaties zorgen steeds opnieuw voor een grote glimlach op je gezicht als je door de straten van Florence loopt.

Exit-Enter-street-art-The-Cappelleschi-Gallery (1)

Nu kun je zijn werk ook dichter bij huis bewonderen. Eric van Esser, die als galerijhouder ook Clet, Urban Solid en Blub onder zijn vleugels heeft, bracht werk van onder meer deze straatkunstenaar samen in een gedurfde en innovatieve tentoonstelling, die ons meeneemt naar de magische wereld van street art.

Exit/Enter begon zijn loopbaan in Florence, de stad van de renaissance. Hij laat zijn ogenschijnlijk eenvoudige figuurtjes inspelen op de emotie van de toevallige passant, door fundamentele vragen op te roepen over de zin van het leven en van de wereld. Zijn wezens hangen vast aan rode ballonnen die waaien in de wind, balanceren op lange ladders in een poging om de hemel aan te raken of ze lopen bloemen en hartjes achterna.

Exit-Enter-street-art-The-Cappelleschi-Gallery (2) Exit-Enter-street-art-The-Cappelleschi-Gallery (4)

De aardige mannetjes zijn een boodschap van hoop, van lichtheid, van ontsnapping en vlucht uit de moderne wereld – maar ook een uitnodiging om naar jezelf op zoek te gaan en om terug te grijpen naar de meest eenvoudige en zuivere waarden.

Praktische info
Je vindt The Cappelleschi Gallery aan de Strandstraat 16 in Knokke. De expositie ‘Renaissance is over’ is nog tot 20 maart 2016 te bezoeken. The Cappelleschi Gallery is alleen in het weekend geopend, van 10.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *