Home » Italië dichtbij » Bewonder Alessi’s design in Haarlem
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bewonder Alessi’s design in Haarlem

Kunstcentrum Haarlem zet van 31 mei tot en met 2 juli 2016 het Italiaanse designmerk Alessi in de kijker met de tentoonstelling Alessi Made in Crusinallo. The Beauty and the Mastery. Als bezoeker krijg je een uitzonderlijke kijk in het creatieve proces en in de manier waarop de producten van het bekende merk tot stand komen.

Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem

‘In ons dagelijks leven gebruiken we talloze voorwerpen zonder dat we er ooit bij stilstaan. Maar soms zijn er objecten die een ruimte aangenamer, directer, persoonlijker maken. In deze tentoonstelling willen we je laten ontdekken hoe we dergelijke producten ontwikkelen. Onderweg ontdek je dat elk voorwerp een klein, maar geweldig avontuur is op zowel creatief als technologisch gebied. Onze objecten herken je aan het vakmanschap waarmee we ze maken, hoewel dat vaak machinaal gebeurt,’ aldus Alberto Alessi

De tentoonstelling was voor het eerst te zien in 2013, in het Victoria & Albert Museum. Begin dit jaar streek de expositie neer in Keulen, in het Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK). Nu komt in Haarlem de ontwikkeling van Alessi’s Italiaanse designwerkplaats tot leven; van de Bombé, het koffie- en theeservies van Carlo Alessi uit 1945, tot hedendaagse ontwerpen, zoals de collectie Dressed van Marcel Wanders (2012).

Enkele iconische ontwerpen van het merk die je ontdekt op deze tentoonstelling zijn de espressomaker van Richard Sapper (1979), de waterketel  van Michael Graves (1985), de Napolitaanse koffiemachine van Riccardo Dalisi (1987), de vaas Babyboop van Ron Arad (2002), het tafelstel Liconi van Pierfrancesco Cravel (2012) en de schaal Kaleidos van Naoko Shintani (2015).

Een klein voorproefje van de schetsen en ontwerpen die te zien zijn:

Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem-2016 (1) Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem-2016 (2)

Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem-2016 (4) Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem-2016 (5) Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem-2016 (6) Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem-2016 (7) Alessi-design-tentoonstelling-Haarlem-2016 (8)

Een stukje geschiedenis
Tijdens de tentoonstelling keren we terug naar de roots van Alessi als metaalmeesters. Tegenwoordig staat het Italiaanse bedrijf bekend om zijn design in allerlei vormen en materialen, maar het bedrijf startte in 1921 in Crusinallo (Omegna) als een kleine metaalwerkplaats waar Giovanni Alessi huisraad maakte.

Alessi-fabriek-Italië

Zijn zoon Carlo, die industriële vormgeving studeerde, ontwierp zelf een aantal stuks waarvan vandaag bijvoorbeeld de koffie- en theeset Bombé nog in productie zijn. Toen Carlo in 1950 aan het roer kwam van het bedrijf, besloten hij en zijn broer Ettore samen te werken met externe designers, iets wat Italiaanse bedrijven steeds vaker gingen doen. Het fenomeen van The Italian Design Factories was geboren.

Carlo-Alessi-Bombe-theeset (1)

Alessi ontpopte zich de jaren daarna van een ambachtelijke handwerkplek tot de moderne, industriële fabriek die het vandaag is. Ondertussen staat kleinzoon Alberto Alessi aan het roer. Hij verwoordt het liever zo: ‘We zijn eerder een onderzoekslaboratorium op het gebied van de toegepaste kunsten. We werken met moderne materialen en technieken, die geworteld zijn in onze ambachtelijke cultuur en traditie.’

Praktische informatie
De tentoonstelling is van 31 mei tot en met 2 juli 2016 te zien in Kunstcentrum Haarlem (aan de Gedempte Oude Gracht 117-121). Het Kunstcentrum is op dinsdag en woensdag geopend van 11.00 tot 1700 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er terecht van 11.00 tot 18.00 uur.

Rome CAPITALE
Tijdens de tentoonstelling over Alessi is ook de tentoonstelling Roma CAPITALE te zien, met een reeks schitterende foto’s van Rome van de hand van Arthur Martin, met als onderwerp het leven in de Eeuwige Stad, de bouwstijl en ook de barretjes. De tentoonstelling is door het gehele pand van Kunstcentrum Haarlem te zien, maar ook bij Sedotto Herenmode in de Schagchelstraat kun je een aantal Rome-foto’s bewonderen.

Arthur-Martin-Roma-Capitale Arthur-Martin-Roma-Capitale-2 Arthur-Martin-Roma-Capitale-3foto’s: Arthur Martin

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *