Download gratis de Ciao tutti app!

Een Italiaanse zomer waar muziek in zit – de mooiste muziekfestivals in Italië

De Italiaanse zomer zindert nog meer tijdens deze muziekfestivals. Muziekliefhebbers kunnen ’s zomers hun hart op tal van plaatsen in Italië ophalen. In vrijwel elke stad en elk dorp zijn er speciale zomerconcerten. We tippen vandaag de leukste; cantiamo, balliamo, festeggiamo!

muziek-festivals-Italie

Blues & jazz
Pistoia (Toscane) is in juli het toneel voor het Pistoia Blues Festival, een groots blues-spektakel waar in het verleden internationale sterren als BB King, The Doors en Eric Clapton hebben opgetreden.

Pistoia-Blues-Festival

Wereldberoemd is ook het zomerse jazzfestival in Perugia, Umbria Jazz met elk jaar opnieuw veelbelovende optredens. Pescara is het toneel van het jaarlijkse jazzfestival Pescara Jazz; Venetië organiseert het Venezia Jazz Festival.

Umbria-Jazz-2Umbria-Jazzfoto’s: In Umbrië

Opera in de openlucht
Beroemd zijn de opera’s in de Arena van Verona, die beginnen zodra de zon ondergaat en tot diep in de nacht kunnen duren. Je kunt bijvoorbeeld de schitterende opera’s Aïda, Don Giovanni, Il Barbiere di Siviglia, Nabucco, Roméo et Juliette en Tosca bewonderen.

opera-Arena-Verona

Ook in Macerata (Le Marche) klinken operaklanken door de avondlucht. Hier worden de opera’s opgevoerd in het sfeervolle Sferisterio. Tijdens het Sferisterio Opera Festival geniet je van Pagliacci, Cavalleria, Rigoletto en La Boheme.

Macerata-Sferisterio

Bijzonder is ook het operafestival in Tuscia (Lazio), met tal van beroemde opera’s en andere muzikale voorstellingen, en het Versiliana Festival, aan de Toscaanse kust. Pescara, de geboortestad van Gioacchino Rossini, zet de componist van onder andere Il Barbiere di Siviglia elke zomer in het zonnetje tijdens het Rossini Opera Festival.

De Thermen van Caracalla vormen tijdens de zomermaanden het indrukwekkende decor voor Roma Opera Aperta. Met op de achtergrond het silhouet van de keizerlijke badhuizen is een opera nog indrukwekkender dan anders. Je droomt er weg bij de klanken van Madame Butterfly, Turandot en La Bohème.

Puccini’s paradijs
‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini uitgeroepen te hebben toen hij voor het eerst het meer van Massaciuccoli zag. Niet gek als je het meer ziet, of een foto ervan, zoals het sprookjesachtige beeld hiernaast. Puccini kocht dan ook binnen de kortste keren een villa aan de oever van dit meer, in het plaatsje Torre del Lago. In deze villa, die tegenwoordig een museum is en waar Puccini samen met zijn vrouw ligt begraven, componeerde Puccini zijn bekendste opera’s: Tosca, Madame Butterfly en La Bohème.

Aan de oevers van het meer wordt elke zomer het Puccini Festival gehouden. Van half juli tot half augustus wordt er een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. Een schitterend decor voor de opera’s van Puccini; in de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!

Festival-Puccini-Toscane-3

Nog meer toonladders in Toscane
Lucca is het toneel van het jaarlijkse Summer Festival. Het Piazza Napoleone vormt het podium voor tal van Italiaanse en internationale artiesten, met vaak grote namen. Heerlijk om tot in de kleine uurtjes te swingen!

Onder de naam Puccini e la sua Lucca kun je het hele jaar door concerten bijwonen in de kerk van San Giovanni, waar Puccini gedoopt is.

Puccini-Lucca

Siena biedt ’s zomers plaats aan kamermuziek, tijdens het festival Incontri in Terra di Siena. Ook tijdens de Estate Musicale Chigiana, zomerse muzikale ontmoetingen die worden georganiseerd door de Accademia Musicale Chigiana, wordt er op hoog niveau gemusiceerd.

Om het zomergevoel compleet te maken, zijn er ’s zomers ook vaak concerten op het Piazza del Campo en het Piazza del Duomo. Meestal moet je betalen voor een toegangskaartje voor deze laatste concerten, maar soms mag iedereen er gratis en voor niets naar kijken en luisteren.

Eén keer per jaar geeft Andrea Bocelli een concert in het Teatro del Silenzio in Lajatico.

Teatro-del-Silenzio-Lajatico-Toscane-Bocelli

Passiespelen in Sordevole
In het Piemontese Sordevole wordt La Passione di Cristo, het lijdensverhaal van Christus, deze zomer schitterend vertolkt door maar liefst vierhonderd spelers – bijna de gehele dorpsgemeenschap. Het spektakel duurt ongeveer drie uur en neemt je mee op een artistieke reis in de tijd. Al sinds tweehonderd jaar brengt Sordevole in de zomer deze passiespelen en nog altijd kijken de toeschouwers ademloos naar de proloog en de negenentwintig scènes. Da non perdere!

Passione-Cristo-Sordevole-2 Passione-Cristo-Sordevole-3

Rockin’ Senigallia
Elk jaar verandert Senigallia (Le Marche) in één groot swingend stadje. Begin augustus komen mensen uit heel Europa naar de Summer Jamboree om zich tien dagen lang onder te dompelen in het feestgedruis, met het ovale plein Foro Annonario als middelpunt. De hele stad wordt dan omgetoverd tot één swingende meute.

Je ziet oude Buicks, Caddilacs en Chevrolets, gevuld met trotse bezoekers die dezelfde passie delen. Overal mannen met vetkuiven die dames met petticoats swingend de lucht ingooien. Rockin’ Senigallia!

Summer-Jamboree-Senigallia

Nog meer moderne muziek & dans
Moderne muziekliefhebbers kunnen terecht op het Mediterraneo Dance Festival in Reggio Calabria, in het zuiden van Italië. In Bolzano gaan tijdens het Festival Bolzano Danza de voetjes van de vloer. Er zijn tal van dansworkshops, maar je kunt ook theater- en muziekworkshops volgen. Florence is nog tot en met 30 juli la capitale della danza, de hoofdstad van de dans, tijdens het Florence Dance Festival.

Spektakel op straat
In juli wordt het Toscaanse Certaldo omgetoverd tot één groot theater, tijdens het internationale straattheaterfestival Mercantia. Je kunt je er helemaal onderdompelen in muziek, theater, toneel en andere creatieve uitingen.

Mercantia-theater-festival-Certaldo-Toscane (12)

In de Lunigiana, de streek in het noorden van Toscane, is er Lunatica, een theaterfestival in een sprookjeslandschap van hoge bergen, diepe dalen, maanvormige inhammen, eindeloze stranden, marmergebergtes en wel honderd kastelen waarvandaan de zonsondergang je net zo betovert als het spel.

Het Ferrara Buskers Festival is een van de meest diverse festivals van Italië. Je ontmoet er straatartiesten van over de hele wereld. Sommige artiesten geven officiële voorstellingen, andere staan zomaar op een straathoek. Verrassing, verbazing en verwondering gegarandeerd!

Ferrara-Buskers-Festival (1) Ferrara-Buskers-Festival (4)

Klassieke klanken over het water
De beroemde Duitse componist Richard Wagner woonde en werkte enige tijd in Villa Rufolo in Ravello, hoog boven de Amalfikust. Wagner schreef hier een groot deel van zijn Parsifal. Ook Roberto Rosselini, een bekende Italiaanse regisseur, vond inspiratie in de straten van Ravello. Geen wonder dus dat het schitterende plaatsje elk jaar het toneel is van een muziekfestival, het Ravello Festival. In een unieke setting, met het schitterendste uitzicht op zee, geniet je van sprookjesachtige klanken, die wegdrijven over het water.

Ravello-Festival-3

In Stresa, bij het Lago Maggiore, wordt elke zomer het Stresa Festival gehouden, een bijzonder festival voor kamermuziek georganiseerd, met uitvoeringen in zowel juli als augustus. Virtuoze avonden gegarandeerd!

Geniet van een muzikale zomer!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.