Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Welke tien steden maken kans op de titel Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2022?

Elk jaar mag een andere stad in Italië zich de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur noemen. In 2021 draagt Parma de titel Italiaanse Hoofdstad van Cultuur. In deze blog delen we alvast onze tips voor Parma.

In 2017 was dat bijvoorbeeld ons geliefde Pistoia, in 2016 het magnifieke Mantova en in 2018 het bruisende Palermo. In 2019 werd er geen stad gekozen, aangezien het Italiaanse Matera was verkozen tot Europese culturele hoofdstad.

Voor 2023 is de titel overigens ook al vergeven. Dan mogen Bergamo en Brescia, de twee zwaarst getroffen steden tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020, zich gezamenlijk Hoofdstad van Cultuur noemen.

Shortlist Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2022
Maar welke stad maakt kans op de titel Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2022? Op de shortlist staan tien steden, die we in alfabetische volgorde aan je presenteren:

Ancona (Le Marche)
Hoewel Ancona de hoofdstad van de regio Le Marche is, is de stad verre van populair onder toeristen. Ancona moet het vaak afleggen tegen andere steden in de regio, zoals Loreto, Ascoli Piceno en Urbino. Toch heeft deze havenstad veel te bieden. In deze blog lees je alvast tien plekken die je tijdens een bezoek aan Ancona niet mag missen, maar als Ancona wordt verkozen, komen er vast veel tijdelijke must sees bij.

Bari (Puglia)
Bari, de hoofdstad van de regio Puglia, is een heerlijke havenstad. Niet alleen vanwege de eeuwenoude tradities, de prachtige plekken en het verrukkelijke eten, maar ook met dank aan de vriendelijke locals. Bovendien is het er (bijna) altijd mooi weer. Bari is meer dan de moeite waard als je niet van massatoerisme houdt. We nemen je in deze blog mee op pad in Bari, met tien tips om te doen, te zien en te proeven!

Cerveteri (Lazio)
Sinds 2004 staat Cerveteri op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met Tarquinia, eveneens in Lazio. Volgens Unesco zijn deze dodensteden ‘meesterwerken van het creatieve brein van de Etrusken. Tarquinia’s grote muurschilderingen zijn uitzonderlijk, zowel vanwege de kwaliteit als vanwege de afbeeldingen, die allerlei aspecten van het leven, de dood en het geloof van de oude Etrusken laten zien. In Cerveteri zie je dezelfde inrichting en architectuur van een dodenstad.’

Cerveteri ligt even buiten Rome. Net buiten het centrum van het stadje is de eeuwenoude Etruskische Necropoli della Banditaccia  te vinden. De site bevat duizenden graftombes die zijn georganiseerd volgens een stad-achtig stratenplan, met naast straten ook kleine pleintjes en een onderverdeling in wijken.

De graftombes waren of uitgehouwen in tufsteen of diep uitgegraven in de grond. Over de graftombes heen werd vervolgens een zogenaamde tumulus opgeworpen, een heuvel van aarde. Vanaf 650 voor Christus werden de tombes alleen nog onder de grond gebouwd. In de tumuli werden vaak verschillende familieleden bij elkaar begraven. Veel tumuli in Cerveteri hebben een ronde vorm, maar je vindt er ook rechthoekige bouwwerken.

In de Necropoli della Banditaccia krijg je op bijzondere wijze een inkijkje in hoe de Etrusken vroeger leefden. De Etrusken geloofden dat een persoon die overleed in het hiernamaals verder zou leven.

Afdalen in de eeuwenoude tombes van de Necropoli della Banditaccia is een avontuur op zich, zeker omdat er in een aantal van de tumuli bijzondere, levendige reconstructies van het Etruskische verleden als 3D-animaties worden geprojecteerd. Zo komt de tijd van de Etrusken helemaal tot leven.

Een groot deel van de vondsten die tijdens de opgravingen zijn gedaan, zijn niet meer in Cerveteri zelf te zien, maar kun je bewonderen in het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia in Rome.

Ook in Cerveteri zelf is een mooi museum, het Museo Nazionale Cerite, waar je naast een aantal 3D-animaties ook veel Etruskisch aardewerk kunt zien dat bij opgravingen is gevonden.

L’Aquila (Abruzzo)
Grote delen van L’Aquila, de hoofdstad van de regio Abruzzo, werd in de vroege uurtjes van 6 april 2009 met de grond gelijk gemaakt door een verwoestende aardbeving.

De heropbouw verliep traag; L’Aquila was lange tijd een spookstad. Nu is meer dan negentig procent van de woningen weer bewoonbaar, maar de wederopbouw van het historisch centrum zal pas tegen 2022 afgerond zijn.

Een perfecte reden om zich kandidaat te stellen als Hoofdstad van de Cultuur, vindt L’Aquila, om zo de adelaar uit zijn as te laten herrijzen (aquila betekent adelaar) en de stad een levendige wedergeboorte te gunnen.

foto: Dionisio Iemma

Pieve di Soligo (Veneto)
Het kleine Pieve di Soligo ligt in de provincie Treviso, in de regio Veneto. Vanwege de hoge ligging van het stadje en de adembenemende uitzichten die dat biedt. wordt het ook wel ‘de parel van Piave’ genoemd. Een van de juweeltjes van Pieve di Soligo is de barokke kerk Madonna del Carmine, maar het is hier vooral ook de omgeving die hoge ogen gooit.

Pieve di Soligo ligt namelijk op de Strada del Prosecco, een wijnroute die dwars door de proseccostreek voert. In deze blog lees je meer over deze bruisende wijnroute.

Procida (Campanië)
Procida, het kleinste eiland voor de kust van Napels, heeft ons hart gestolen. Niet vanwege de grootse monumenten, maar simpelweg vanwege de betovering van het doodgewone eilandleven.

De mooiste plek is Marina Corricella, waar je vanuit de aankomsthaven in een kwartiertje naartoe wandelt. Als je er van bovenaf op neerkijkt, lijkt dit haventje zeker in het vroege ochtendlicht net een schilderij.

Je zult meteen verliefd zijn op de pastelkleurige huizen die als blokken op elkaar gestapeld lijken, soms zo schots en scheef dat een zuchtje wind genoeg lijkt om alles omver te blazen. Ondanks wat afbladderende verf hier en daar staat het kleurenpalet echter stevig overeind, met aan haar voeten de zee, waarin vissersbootjes met namen als Angela, Lucia en Maria dobberen.

Taranto (Puglia)
Na Bari is Taranto de tweede kandidaat uit de hak van de laars. Taranto wordt ook wel ‘stad van de twee zeeën’ genoemd, dankzij de aanwezigheid van Mare Grande, de grote zee buiten de stad, en Mare Piccolo, de kleine zee, een soort binnenzee, die wordt beschut door de omarming die Taranto als het ware vormt.

Hoewel Taranto ondanks deze twee zeeën tegenwoordig niet heel veel toeristen trekt, stonden de stad en haar omgeving bij de oude Grieken bekend als een van de mooiste gebieden van Italië. Tijdens hun ontdekkingsreizen troffen ze hier een natuurlijke haven en een prachtige ongerepte kustlijn aan, waar ze de kolonie Taras stichtten.

Volgens een Griekse legende heeft de stad deze eerste naam te danken aan Taras, de zoon van de zeegod Poseidon en de nimf Saturia, de dochter van de beroemde koning Minos van Kreta (die van het labyrint). Tijdens een boottocht zou Saturia zijn verkracht door Poseidon. Midden op zee beviel ze van Taras, die op de rug van een dolfijn aanspoelde op de plek van het huidige Taranto. De inwoners van Taranto houden dit verhaal nog altijd in ere: Taras en de dolfijn prijken dan ook nog trots in het wapen van de stad.

Trapani (Sicilië)
Trapani, aan de Siciliaanse westkust, strekt zich als een sikkel uit in de Middellandse Zee. Dat is volgens de inwoners van de stad geen toeval. De naam Trapani is namelijk afgeleid van het Griekse drepanon, dat sikkel betekent, als herinnering aan het eerste begin van Trapani.

Van bovenaf gezien heeft Trapani inderdaad de vorm van een sikkel. Het historische gedeelte ligt op de smalle landtong in zee. Nu loopt het door in het steeds breder wordende centrum van de stad, maar vroeger was dit stukje stad geheel omsloten door water. Dat is nog te zien aan de vierkante verdedigingstorens die op verschillende plekken te zien zijn.

Trapani ligt tussen uitgestrekte zoutvlaktes en witte stranden, met zover je maar kunt kijken een azuurblauwe zee. Met onze City Walk verken je de stad vol smalle straatjes, bijzondere palazzi, barokke kerken, winkeltjes vol koralen juwelen en restaurantjes met couscous op het menu.

Verbania (Piemonte)
Verbania ligt aan de westkant van het Lago Maggiore. Het wordt ook wel ‘een tuin aan het meer’ genoemd, vanwege de prachtige villa’s met uitgestrekte tuinen die je in Verbania en omgeving kunt bewonderen, zoals Villa Taranto.

Zelfs de haastigste bezoeker kan niet anders dan hier een paar uur ongestoord en onbezorgd ronddwalen. Je wordt onmiddellijk betoverd, door de fontein met putti, de coniferenlaan, een doolhof vol dahlia’s, enorme waterlelies, de unieke terrastuinen en een zee aan lotusbloemen.

De tuin is de erfenis van een Schotse kapitein, die de villa vernoemde naar een van zijn voorvaderen, Marshal McDonald, die onder Napoleon benoemd was tot Hertog van Taranto. In 1931 begon men in opdracht van de kapitein met de aanleg van de tuin, die een kleine tien jaar later helemaal af was.

Naast prachtige bloemen en beelden is de tuin ook beroemd om zijn waterpartijen, waarvoor water wordt gebruikt dat direct uit het Lago Maggiore wordt gepompt.

Volterra (Toscane)
Het Toscaanse Volterra kent een lange, indrukwekkende geschiedenis. Het stadje werd gesticht door de Etrusken, die het de naam Velathri gaven. Hun erfenis is nog op tal van plekken te zien, maar al dwalend door de straten van Volterra zie je veel en veel meer: wapperende was, kunstwerken van albast, sfeervolle pleinen, kleine kerkjes en hoge torens, adellijke palazzi (vaak met mooi versierde cortili, binnenplaatsen, of kleine ‘paardjes’ aan de gevel), straataltaartjes…

In deze blog tippen we vijftien dingen die je niet mag missen als je een dagje naar Volterra gaat, met uiteraard ook genoeg culinaire tips.

Op 14 en 15 januari 2021 hebben deze steden hun projecten voor 2022 gepresenteerd, waarna op 18 januari de winnaar wordt gekozen. Welke plaats zou jij graag als winnaar zien?

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

6 reacties

 1. Ik ga voor Cerveteri

 2. Ik ga voor Volterra. Reeds twee keer bezocht en telkens een hoogtepunt van onze Toscanerondreizen!

 3. ik ga voor Volterra. Het allermooiste kleine stadje van de Toscane. Gezellig mooi en niet overspoeld door
  het toerisme en dat moet natuurlijk wel zo blijven. Vele malen bezocht en verveelt nooit.

 4. Ik kies Trapani, magisch!

 5. Veerle De Ridder

  Volterra, een prachtig en typisch stadje dat gezellig is om te bezoeken. We zijn er heel dikwijls geweest en ontdekken elke keer andere aspecten. Ook de kunstenaars die in kleine ateliers van albast prachtige voorwerpen maken zijn de moeite om te bezoeken. Dus Volterra heeft mijn voorkeur.

 6. Solange Naeyaert

  Ik ga voor Verbania.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.