Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Wat is er in november allemaal te doen in Italië?

Italië is ook in november een fijne vakantiebestemming. Niet alleen vanwege het vaak nog zonnige weer, maar ook vanwege de prachtige tentoonstellingen, evenementen en festivals die in het laagseizoen worden gehouden. We tipten al 20 niet te missen exposities, vandaag delen we een paar evenementen die kleur – én smaak – geven aan de Italiaanse novembermaand.

truffels-zoeken-San-Miniato-Toscane (13)

Op truffeljacht!
November is een uitstekende maand om truffels te zoeken. Wij snuffelden naar dit zwarte en witte goud in onder meer San Miniato (Toscane) en Acqualagna (Le Marche), maar op veel meer plekken in Italië worden er truffeljachten georganiseerd. Echt leuk om een keer mee te maken!

Wie niet wil zoeken, maar wel wil proeven kan naar een van de vele truffelfestivals. In Piemonte kun je vandaag, 6 november, naar de Fiera Nazionale del Tartufo Bianco del Monferrato in Montechiaro d’Asti. Op 9 november viert men in Mombaruzzo de Sagra del Tartufo, op 13 november gevolgd door de Fiera di San Baudolino – Mostra del Tartufo in Alessandria. Op 19 en 20 november wordt de Fiera Regionale del Tartufo in Asti gehouden, terwijl je een weekend later (op 26 en 27 november dus) terecht kunt in Acqui Terme, voor de Mostra del Tartufo. Nog tot en met 27 november is er in Alba de bekende Fiera Internazionale del Tartufo Bianco.

witte-truffel-tartufo-Alba-Piemonte (1)

In Toscane kun je op 12/13 en 19/20 november naar de Mostra Mercato del Tartufo bianco e delle Crete senesi in San Giovanni d’Asso. Van 18 tot en met 20 november is er de Mostra-mercato del Tartufo bianco e nero del Mugello in Borgo San Lorenzo. In San Miniato vindt elk weekend van november de beroemde Mostra Mercato Nazionale del Tartufo bianco plaats.

truffel-San-Miniato

Proef de nieuwe olijfolie!
November is de maand van de nieuwe olijfolie. De olijven worden geoogst en geperst bij een van de vele frantoi (olijfoliepersen). Tot en met 27 november kun je tijdens Frantoi Aperti bij verschillende frantoi een kijkje nemen hoe dat persen in zijn werk gaat. Proeven kan in veel restaurants (vraag naar de olio nuovo), maar we hebben ook al wat flessen met de nieuwe oogst op de markt gezien. Zelf gaan we op 16 november mee plukken bij Villa Medicea di Lilliano in Toscane, waarna we verslag zullen doen van het hele proces.

olijven-olijfolie (1)

Films kijken in Turijn
Het najaar is bij uitstek de tijd voor Italiaanse films. Van 18 tot en met 26 november vindt het Torino Film Festival plaats, met een gevarieerd programma. Ben je als filmfan in Turijn, bezoek dan ook de 167 meter hoge Mole Antonelliana, waarin het Museo Nazionale del Cinema is gevestigd. De ideale plek om even helemaal in de wereld van de cinema te duiken!

Mole-Antonelliana-Turijn (1)

Een bijzonder kaarsje branden in Venetië
De Venetianen vieren op 21 november een van de belangrijkste feesten van de stad. Tijdens La Festa della Salute herdenken ze dat Venetië in de zeventiende eeuw werd bevrijd van de pest.

Deze nare, besmettelijke ziekte brak in 1630 opnieuw uit in de stad aan de lagune. De doge was ten einde raad, want twee eerdere epidemieën hadden Venetië zwaar getroffen. Hij beloofde een kerk ter ere van Maria te laten bouwen en die de naam Salute te geven als de pestepidemie snel ten einde zou zijn. Zo geschiedde, en sindsdien schittert de Santa Maria della Salute aan het Canal Grande.

Dorsoduro-Venetië-levendige-wijk (3)

Elk jaar op 21 november herdenken de Venetianen de overwinning op de pest. Er wordt onder andere een speciaal ponton over het Canal Grande gebouwd, waarover de patriarch van Venetië naar de Salute loopt om een kaars te branden, gevolgd door duizenden Venetianen die allemaal een kaars opsteken voor gezondheid en voorspoed.

Dat leidt nog wel eens tot overbelaste kaarsenstandaards in de kerk, vandaar dat veel Venetianen de gewoonte hebben aangenomen de kaars mee naar huis te nemen en hem nogmaals aan te steken op de eerste zondag van de Advent.

noga-torrone-cremona

Tafels vol torrone in Cremona
Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar gevierd, met La Festa del Torrone, een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol torrone.

cinghiale-wild-zwijn-feest-toscane

Nog meer food festivals
November biedt nog veel meer lekkers… Zo kun je tijdens de Sagra del Cinghiale in Suvereto (Toscane) smullen van allerlei gerechten met cinghiale, wild zwijn. Al meer dan veertig jaar lang halen de inwoners eind november alles uit de kast om de culinaire rijkdom die het zwijn hen geeft te vieren. Naast proeverijen zijn er historische optochten en demonstraties vaandelzwaaien en wordt er tot in de kleine uurtjes gefeest.

In Turijn staat op 19 en 20 november de panettone centraal, tijdens Una Mole di Panettoni. De ideale voorbereiding voor het kerstontbijt! In Asti (Piemonte) proef je van 25 tot en met 27 november van Bagna Cauda, tijdens het drie dagen durende Bagna Cauda Day. Mantova zet tot en met 8 december de pompoen in het zonnetje, tijdens Di Zucca in Zucca. In Montepulciano doe je je op 12 en 13 november tegoed aan heerlijk street food, tijdens La Festa del Cibo di Strada.

pompoen

In Levico Terme viert met op 20 november La Festa del Formai de Malga, terwijl een week later de polenta in de schijnwerpers staat, tijdens La Festa della Polenta. Chocolade speelt de hoofdrol tijdens Art & Ciocc, van 10 tot en met 13 november in Ravenna en van 23 tot en met 27 november in Padova.

Eind november gaan ook veel kerstmarkten van start, maar daarover later deze maand meer in een aparte blog!

kerstmarkt-Italie

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *