Ga op pad met onze City Walks!

Volop vakantie-inspiratie!

We beginnen deze nieuwe week met de nieuwe editie van De Smaak van Italië. De afgelopen weken hebben we met de hele redactie heel hard gewerkt om er een nog mooier blad van te maken. Uiteraard ben ik heel benieuwd wat jullie er van vinden, maar eerst een tipje van de sluier over al het moois in dit nieuwe nummer!

Zoals hoofdredacteur Marcel Molenbeek het zo mooi formuleert in zijn column: ‘Het is inmiddels traditie om lezers in deze tijd van het jaar te helpen bij het vinden van de mooiste Italiaanse vakantiebestemming. Daarom in dit nummer veel, héél veel inspirerende en praktische suggesties. Als extraatje geven we een handige vakantiegids cadeau met maar liefst 101 logeeradressen, van noord tot zuid en van romantisch tot klassiek, voor een onvergetelijke vakantie. Geniet van de Smaak en de passie van de Italianen. Laat dat het voornemen zijn voor dit nieuwe jaar!’

De eerste reisreportage brengt je bij het Lago d’Iseo: ‘Het is het kleine broertje van het Garda- en Comomeer, dat maar moeilijk uit de schaduw van die grote broers weet te stappen. Juist daarom is het Lago d’Iseo het geheim van fijnproevers gebleven: een sprookjesachtig decor van betoverende natuur en cultuur, waar je geniet van verse vis uit het meer, vergezeld van verrukkelijke DOP-olijfolie en befaamde DOC-wijnen. Wie zegt dat je enkel tussen de drommen toeristen kunt genieten van de Italiaanse meren heeft het mis. Lago d’Iseo zal je verrassen en misschien nog wel meer dan dat. Voor ons was het regelrechte liefde op het eerste gezicht.’

Daarna reizen we via het prachtige relais Don Ferrante in Puglia naar negen verschillende droombestemmingen in la bella Italia. Want, zoals collega Willemijn van Dijk zo mooi schrijft: ‘Wat is er nu leuker dan je midden in de winter alvast oriënteren op de zomervakantie? Italië is als vakantieland ontzettend veelzijdig, zodat er letterlijk voor ieder wat wils is. Het land geeft alleen zoveel inspiratie, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. De Smaakredactie droomt graag met je mee en geeft de beste tips voor een Italiaanse vakantie voor elk reisgezelschap. Tips die zowel de absolute beginner als de wat meer gevorderde Italiëganger op de goede weg helpen!’

Het artikel waar wij het meest bij hebben zitten wegdromen is dat over de alberghi diffusi: ‘Waar anderen verval zien, ziet Daniele Kihlgren mogelijkheden. Zijn hotels blazen nieuw leven in Italiaanse dorpjes die in de vergetelheid dreigden te raken. De Zweeds/Italiaanse Kihlgren is geen conventioneel hotelier en ook geen filantroop uit een rijkeluisfamilie. Hij koopt vergane rurale dorpjes in het zuiden van Italië op, simpelweg omdat hij het vanaf de eerste (en oudste) steen weer wil opbouwen. Daarmee bezorgt hij die dorpjes een ware renaissance.

Kihlgren’s hotels zijn ‘verspreid’, of ‘versplinterd’, diffuso in het Italiaans. Dat wil zeggen dat gasten op verschillende plekken in het dorpje logeren, terwijl het hotel wel door één team en vanuit één plek wordt gerund. De Italiaanse benaming voor zo’n hotel is albergo diffuso. De schoonheid in het werk van Kihlgren zit hem daarin, dat hij altijd en onvermoeibaar op zoek blijft naar authenticiteit. In de manier waarop hij zoekt naar mogelijkheden om natuurlijke schoonheid en lokaal cultureel erfgoed in ere te houden, is hij eerder antropoloog en filosoof dan hotelier.’

Na een ronde met lekker snelle pastagerechten van Gino D’Acampo reizen we naar de Italiaanse adressen in Leiden en de grootste chocoladekunstenaar van Toscane: de Nederlander Paul de Bondt. ‘De creaties van Paul en Cecilia zijn beroemd in de wereld van chocolademakers. De Bondt Cioccolato Originale behoort tot de top 15 beste chocolatiers ter wereld volgens de prestigieuze gids The Chocolate Companion en Paul doceert aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschap in Piemonte. Ze wonnen in Perugia een van de belangrijkste chocoladeprijzen ter wereld: de Eurochocolate. Ondanks al die prijzen is De Bondt in eigen land onbekend. ‘Misschien is het tijd om iets op te zetten, want onze chocolade is niet verkrijgbaar in Nederland. We hebben een winkel in Pisa, maar het liefst openen we er nog een paar… Wie weet!’

Voor de afsluiting van deze reis in vogelvlucht blijven we in Toscane, waar Joep Otten en Jan Pieter Rondeltap hun ‘persoonlijk hotel’ Podere Cerale runnen. ‘Podere Cerale is een oude boerenhoeve, gemoderniseerd zonder zijn authenticiteit te verliezen. Gasten slapen in een van de zes stijlvolle, eigenzinnig ingerichte kamers. Kraakwitte lakens, strak vormgegeven banken en stoelen, eikenhouten dressoirs en kasten… De kleurrijke schilderijen springen extra in het oog. Jan Pieter maakt en verkoopt ze. En hij komt het gekochte kunstwerk na het seizoen persoonlijk bij je thuis langsbrengen.’

Ideaal dus om naast de Smaak nog een stukje Italië in huis te halen. Wat natuurlijk nog leuker is: zelf even naar Italië om vakantie te vieren! Met een beetje geluk kan dit, want we mogen maar liefst 101 nachtjes in Italië weggeven!

Zoals Marcel Molenbeek al aangaf, hebben we als extraatje bij deze eerste editie van 2012 de gids 101 nachten in Italië gemaakt, met een selectie van de meest bijzondere accommodaties. 101 droombestemmingen, van sfeervolle bed&breakfasts tot luxe villa’s, van lodgetenten tot agriturismi, van charmehotels tot trouwlocaties. Allemaal anders, maar allemaal bieden ze het heerlijke vooruitzicht van een weekje Italiaans genieten. Er zit er vast wel een bij waar je direct bij wegdroomt…

Als klap op de vuurpijl mogen we van elke accommodatie een gratis nacht voor 2 personen verloten.* Kans maken? Kom dan langs bij onze stand tijdens de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht (07.F080) of ga voor 1 maart 2012 naar www.desmaakvanitalie.nl/mail-win en vul het contactformulier in. Noteer ‘101 nachten’ als onderwerp. Wie weet kun jij dan straks heerlijk dromen in een van de 101 accommodaties…

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *