Home » Reizen door Italië » Volg de route van de Mille Miglia – tweede etappe Cervia – Rome
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Volg de route van de Mille Miglia – tweede etappe Cervia – Rome

In vier blogs zetten we een groot aantal mooie plekken op en dicht bij de route van elke etappe van de Mille Miglia voor je op een rijtje, zodat je tijdens je vakantie op je gemak in het spoor van de oldtimers kunt treden.

Gisteren volgden we het eerste deel van de route, van Brescia naar Cervia. Vandaag is het tijd voor de tweede etappe, van Cervia naar Rome.

ETAPPE 2 – CERVIA – ROME

Cesenatico
Vanuit Cervia zetten de oldtimers eerst koers naar Cesenatico, een verrassend mooi stadje aan de Riviera Romagnola, het stuk kust tussen Ravenna en Rimini, dat grofweg zo’n honderd kilometer bestrijkt. Je vindt er uitgestrekte zandstranden, maar ook veel grote hotels en – zeker in het weekend – luidruchtige Italiaanse families met uitpuilende picknickmanden.

Wie verder kijkt dan het strand, vindt in Cesenatico allereerst een uniek museum:  het Museo della Marineria. Bijzonder is vooral dat het museum deels bestaat uit een drijvende collectie: tien kleurrijke historische vissersboten drijven op het water van het kanaal dat voor het museum kabbelt, meestal met gehesen zeil.

Een vrolijk welkom voor iedereen die het centrum van Cesenatico bezoekt, maar ook erg fascinerend als de avond al gevallen is, als de boten zijn verlicht en weerspiegelen in het wateroppervlak.

Wat maar weinig mensen weten, is dat ook Leonardo da Vinci zijn sporen in Cesenatico heeft achtergelaten. Hij zou de kanalen en de haven van Cesenatico hebben ontworpen – het is dus eigenlijk mede dankzij hem dat we nu kunnen genieten van het bijzondere aanzicht van het Museo della Marineria.

Da Vinci’s schetsen voor de waterwegen van Cesenatico zijn nog altijd te zien, maar niet in Italië. Hiervoor moet je naar het Istitut de France in Parijs. In de Codice L, die hier wordt bewaard, kun je het vroegere Cesenatico bewonderen.

In Cesenatico vind je ook het monument voor wielrenner Marco Pantani. Hij ligt op het plaatselijke kerkhof begraven, maar hier is hij vereeuwigd zoals iedereen hier hem graag wil herinneren: op de fiets.

Ook Cesenatico’s standbeeld van Garibaldi is bijzonder. Hoewel bijna elke stad wel een standbeeld van deze vrijheidsstrijder heeft, plus een straat of plein naar hem vernoemd, is het standbeeld in Cesenatico het allereerste standbeeld dat van Garibaldi is geplaatst. Je vindt het beeld op het Piazza Carlo Pisacane, waar Garibaldi sinds 1884 uitkijkt over de mensen aan zijn voeten.

Italia in Miniatura
De Mille Miglia trekt ook langs het Madurodam van Italië: Italia in Miniatura (in Viserba, niet ver van Rimini). Hier maak je in enkele uren een complete reis door de laars, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Colosseum, de Trevifontein, het Canal Grande in Venetië, de Duomo van Florence, de Scheve Toren van Pisa… je ziet het allemaal!

Parco del Monte San Bartolo
Via de badplaatsen Riccione en Cattolica trekken de oldtimers naar het Parco del Monte San Bartolo, een beschermd natuurgebied van ongeveer 1600 hectare dat zich uitstrekt tussen Gabicce Mare en Pesaro. Maak hier een tussenstop voor een paar uurtjes aan het strand. De mooiste stranden zijn Spiaggia di Vallugola en Spiaggia di Firenzuola di Focara.

Pesaro
De route van de Mille Miglia brengt ons vervolgens in Pesaro. Hier gaan we graag naar Bagni Joe Amarena, waar je een heerlijk strandbedje en parasol huurt. Je kunt hier de zon prachtig in de zee zien zakken. Voor kinderen worden hier ook zeilcursussen georganiseerd. In deze blog delen we nog vijf tips voor Pesaro.

San Marino
Vanaf Pesaro gaat de koers het binnenland in. Daar wacht, midden in de regio Emilia-Romagna, een stukje buitenland: San Marino. Slenter door de straatjes van San Marino Città, bewonder de wisseling van de wacht bij het Palazzo Pubblico, klim naar de torens op de Monte Titano en haal (tegen een kleine vergoeding) een stempel voor in je paspoort.

San Leo
Eenmaal weer op Italiaanse bodem voert de route door Emilia-Romagna. Al snel na San Marino zie je in de verte San Leo liggen, een van de borghi più belli d’Italia en absoluut de moeite van een kleine omweg waard.

Ooit was San Leo net als San Marino een zelfstandige stadstaat, daarna viel het onder de regio Le Marche, maar inmiddels behoort het tot de regio Emilia-Romagna. Geniet vooral van de eerste aanblik, als je aan komt rijden en de rotsvesting in de verte ziet opdoemen.

Het fort lijkt zo uit de rotsen op te rijzen, alsof het gecreëerd is door de natuur zelf in plaats van door de mens. Volgens Machiavelli was dit het mooiste militaire bouwwerk dat de mensheid in Italië had weten te creëren. La Rocca di San Leo is bijna zeshonderd meter hoog, waardoor je – eenmaal boven – een weids uitzicht hebt, met een lappendeken van bossen, rotsen en dorpjes tot aan de aan de horizon glinsterende zee.

Het oudste gebouw van het dorpje is de Pieve, waar het middeleeuwse stadje als het ware omheen is geschaard. Deze kerk zou zijn gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw. Rond ongeveer dezelfde tijd werd naast de Pieve de kathedraal gebouwd.

Op het Piazza Dante Alighieri vind je het Palazzo della Rovere, waar ooit de graven van Montefeltro en de hertogen van Urbino zetelden en waar nu het gemeentehuis gevestigd is, het Palazzo Nardini, waar de heilige Franciscus in 1213 te gast was, het Palazzo Mediceo en de Chiesa della Madonna di Loreto.

Dit alles valt echter in het niet bij het fort zelf, hoog op een rotspunt, in een wonderlijk evenwicht. De oudste delen stammen uit de tiende eeuw, maar in de loop der tijd is er van alles bijgebouwd en gewijzigd. Het fort deed zelfs een tijd dienst als gevangenis en de folterkelder en cellen zijn nog te bezoeken. Spannend!

Even buiten San Leo ligt het klooster van Sant’Igne, dat gesticht zou zijn door de heilige Franciscus. In de kleine kerk vind je een mooi fresco met een Madonna met Kind en Heiligen, plus een stukje van de boomstam waaronder de heilige Franciscus regelmatig zou hebben staan prediken.

Sansepolcro
Na het oversteken van de Toscaanse grens rijdt de Mille Miglia naar Sansepolcro. Al sinds begin jaren tachtig is de plaatselijke gelateria Ghignoni (Via Tiberina Sud 850) hét adres voor een goede gelato. Er zijn veel klassieke smaken, maar ook nieuwe variaties, zoals het chocolade/tabakijs. Naast hoorntjes kun je hier ook neerstrijken voor een ijscoupe of voor de specialiteit van het huis, spaghetti gelato.

Sansepolcro is het geboortedorp van Piero della Francesca. In de plaatselijke pinacoteca bewonder je zijn De verrijzenis van Christus. Je maakt op dit doek kennis met Piero zelf. De bewaker op de voorgrond, met de zwarte krulletjes, is waarschijnlijk een zelfportret van de schilder.

Het verhaal gaat dat het doek in 1944 maar ternauwernood werd gespaard tijdens de hevige gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden. Officier Anthony Clarke, die het stadje belegerde, liet het ene na het andere dak aan flarden schieten. In zijn hoofd klinkt echter steeds een stemmetje: je kent Sansepolcro ergens van. Tussen het vuren door probeerde hij te bedenken waarom het stadje telkens in zijn hoofd opdook. Opeens wist hij het weer: hij had Along the Road gelezen, een reisboek van Aldous Huxley. In dit boek noemt Huxley het fresco De verrijzenis van Christus ‘het mooiste schilderij van de wereld’.

Clarke was ineens niet meer zo zeker van zijn belegering. Hij gaf het bevel het vuren te staken om te zien of de inwoners zich al zouden overgeven. Dat gebeurde de volgende ochtend en Clarke ging meteen op zoek naar het schilderij, dat hij – gelukkig – ongedeerd aantrof.

In Sansepolcro wordt ieder jaar een van de oudste toernooien van Italië gehouden: Il Palio della Balestra – een kruisboogtoernooi waarbij de pijlen je om de oren vliegen! In deze blog lees je er meer over.

Arezzo
De Mille Miglia stopt in Arezzo voor een snelle lunch, maar wij nemen langer de tijd om deze stad te ontdekken, die sinds de film La vita è bella (geregisseerd door Roberto Benigni, die zelf ook een grote rol heeft) grote bekendheid geniet. De film werd namelijk grotendeels opgenomen in de historische binnenstad van Arezzo. Je kunt er nu een speciale La vita è bella-route volgen. In deze blog vertellen we je meer over deze route én over een aantal andere bezienswaardigheden in Arezzo.

Kunstliefhebbers moeten zeker ook een kijkje nemen in de San Francesco, waar Piero della Francesca de cyclus La Leggenda della Vera Croce (‘De Legende van het Ware Kruis’) schilderde. In deze blog vertellen we je er in detail over.

Cortona
De laatste plek op Toscaanse bodem (voor deze etappe althans) is Cortona, met als kloppend hart het Piazza della Repubblica, met onder andere het dertiende-eeuwse Palazzo Comunale. Op de trap van het gemeentehuis is het goed toeven. Je kunt er heerlijk mensen kijken.

Het plein is op zomeravonden overigens ook vaak een waar openluchttheater, met optredens, concerten en voorstellingen. Ook als er niets te doen is, zit je hier eerste rang: vanaf dit plein lopen straatjes en steegjes omlaag en omhoog en zo zie je de inwoners van Cortona meerdere malen voorbijkomen tijdens hun dagelijkse passeggiata, avondwandeling.

Zin in een ijsje? De lekkerste ijsjes haal je bij Gelateria Dolce Vita, de kleinste maar tegelijkertijd beste ijssalon van Cortona.

In het Museo dell’Accademia Etrusca (MAEC) duik je in de geschiedenis van de Etrusken, in het Museo Diocesano bewonder je schitterende religieuze kunstwerken, zoals een intieme Annunciatie van Fra Angelico en een aantal doeken van Luca Signorelli, die in Cortona geboren werd.

Wil je de benen nog wat meer strekken? Volg dan vanaf het Piazza Garibaldi de Via Crucis, een moderne kruisweg met mozaïek die langs de Via Santa Margherita omhoog voert.

Of wandel over de Passeggiata in Piano (die iets voorbij de Giardino Pubblico begint), een promenade van ruim een kilometer met uitzicht op het schitterende Toscaanse landschap dat Cortona omringt.

Ook een wandeling waard is de Giervalkburcht van de familie De’ Medici (Fortezza Medicea del Girifalco) is een fort dat op de resten van een Etruskisch verdedigingswerk is gebouwd, en vanwaar je bij helder weer het Lago Trasimeno kunt zien.

Op een dikke twee kilometer van het centrum van Cortona, aan de voet van de heuvel, vind je de schitterende kerk Madonna del Calcinaio, die gebouwd is op de plek waar een Mariabeeld (hetzelfde dat nu het altaar siert) ooit een wonder zou hebben verricht.

Castiglione del Lago
Vanuit Cortona voert de route in een rechte lijn naar beneden, langs het Lago Trasimeno. De oldtimers rijden dwars door Castiglione del Lago, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Castglione del Lago kijkt al eeuwen lang uit over het op drie na grootste meer van Italië, het Lago Trasimeno. De hoge stadsmuren verhullen een rustig middeleeuws dorpje met geplaveide straatjes, idyllische kerkjes en hier en daar zelfs een verdwaalde olijfboom.

De drie hoge poorten heten je van harte welkom en de deuren naar salumerie, trattorie en boetiekjes lijken te allen tijde voor iedereen open te staan. Het dertiende-eeuwse stadsplan is nog zo goed als intact en hierdoor waan je je letterlijk even in vervlogen tijden.

Het machtige vijfhoekige fort, de Rocca del Leone, steekt met zijn vier torens en driehoekige hoofdtoren hoog uit boven het dorp. Dit kasteel is zeker een van de meest interessante voorbeelden van militaire architectuur in Umbrië en stond in de zestiende eeuw bekend als onoverwinbaar.

Meer zien rondom het Lago Trasimeno? In deze blogs vind je nog veel meer tips:

*maak een rondje om het Lago Trasimeno
*3x culinair genieten rondom het Lago Trasimeno
*zonsondergang op het Lago Trasimeno
*lekker luxe kamperen aan het Lago Trasimeno

Città della Pieve
Na een laatste blik op het meer rijden we het Umbrische heuvellandschap in, met als eerste stop Città della Pieve. In deze blog delen we tien tips voor dit charmante dorpje.

Monteleone d’Orvieto
De volgende stop op de route is Monteleone d’Orvieto, een slaperig maar daardoor schitterend gehuchtje hoog boven op een heuvel, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op het groene landschap waar Umbrië zo bekend om staat.

Orvieto
Vandaar slingert de route zuidwaarts, naar Orvieto. Je ziet het tufstenen plateau waarop de stad is gebouwd al van verre oprijzen te midden van het groene landschap met wijngaarden, cipressen en olijfbomen. Al in de tijd van de Etrusken lag hier een stad, Volsinii genaamd, waardoor er nu in en om Orvieto schitterende overblijfselen van dit mysterieuze volk te vinden zijn.

Orvieto is niet groot, maar bijzonder sfeervol. Tijdens onze stadswandeling vergaap je je aan de schitterende façade van de Duomo, aan de kleurrijke fresco’s in deze kerk en aan de metersdiepe Pozzo di San Patrizio. Je slentert langs vele kerken en kerkjes, grotten, pleinen en palazzi, geniet van de ongedwongen sfeer en sluit de dag heerlijk af met een glas wijn in de schaduw van de Duomo.

Lugnano in Teverina
De Mille Miglia trekt verder in de richting van het Lago di Corbara, dwars door Lugnano in Teverina, ook een van de mooiste dorpjes van Italië, met een spinnenweb van smalle straatjes waar duizend jaar geschiedenis bijna voelbaar is.

Het prijkt fier boven op een rots en wordt beschermd door groene bergketens die makkelijk vanaf dit dorpje te bereiken zijn. Het weidse uitzicht over de uitgestrekte Tibervallei maakt een stop in Lugnano alleen al de moeite waard: het pittoreske dorpje wordt omringd door een landschap dat door de eeuwen heen puur natuur is gebleven.

Neem zeker ook een kijkje in de Santa Maria Assunta, die vroeg in de twaalfde eeuw is gebouwd en nog altijd veel bezoekers weet te bekoren. Het is een romaanse kerk, met een prachtige façade, een schitterende vloer en een bijzonder serene sfeer.

Loop langs het Palazzo Ridolfi-Farnese, ook wel Palazzo Pennone genoemd, waar onder meer een graanopslag, molen en zijdevlinderboerderij gevestigd waren. De recente renovatie heeft het weer in zijn oude glorie hersteld en tegenwoordig biedt het gebouw plek aan het gemeentehuis. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de natuurlijke waterbron die met haar zwavelhoudende water je huid weer laat stralen.

Aan de rand van het dorp schittert, precies op de plek waar de heilige Franciscus ooit een wonder verrichtte, het Convento di San Francesco, waarin zich een comfortabel appartement bevindt voor wie op een unieke plek vakantie wil vieren.

Amelia
Voor de tweede etappe eindigt in Rome, rijden de oldtimers door Amelia, een van de oudste plaatsen van heel Italië. Een van de inwoners weet ons zelfs te vertellen dat er al in de elfde eeuw vóór Christus een nederzetting op deze plek te vinden zou zijn. Dat maakt Amelia zo’n vierhonderd jaar ouder dan Rome…

Hoe oud deze dame op leeftijd precies is, weet men echter niet zeker – en zoals het de etiquette betaamt, kunnen we daar niet te lang over doorvragen. Belangrijker is dat Amelia ondanks haar hoge leeftijd nog altijd een gezellig dorpje is, met dankzij de ligging op een heuvel een grandioos uitzicht. In deze blog vertellen we je wat je er allemaal kunt zien en doen.

Rome
De tweede etappe eindigt in Rome. De oldtimers rijden rond Villa Borghese en laten zich dan van hun beste kant zien tijdens een parade over de Via Veneto. Waar ooit beroemde filmsterren en regisseurs flaneerden, kun je nu genieten van glimmend gepoetste auto’s. Che figo!

Rome is ook de startplaats van de derde etappe van de Mille Miglia, die na een schitterende reis noordwaarts eindigt in Parma.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *