Download gratis de Ciao tutti app

Volg de route van de Mille Miglia – de tweede etappe van Cervia naar Rome

In vier blogs zetten we een groot aantal mooie plekken op en dicht bij de route van elke etappe van de Mille Miglia voor je op een rijtje, zodat je tijdens je vakantie op je gemak in het spoor van de oldtimers kunt treden.

Na het eerste deel van de route, van Brescia naar Cervia, is het tijd voor de tweede etappe, van Cervia naar Rome.

ETAPPE 2 – CERVIA – ROME

Cesenatico

Vanuit Cervia zetten de oldtimers eerst koers naar Cesenatico, een verrassend mooi stadje aan de Riviera Romagnola, het stuk kust tussen Ravenna en Rimini, dat grofweg zo’n honderd kilometer bestrijkt. Je vindt er uitgestrekte zandstranden, maar ook veel grote hotels en – zeker in het weekend – luidruchtige Italiaanse families met uitpuilende picknickmanden.

Wie verder kijkt dan het strand, vindt in Cesenatico allereerst een uniek museum:  het Museo della Marineria. Bijzonder is vooral dat het museum deels bestaat uit een drijvende collectie: tien kleurrijke historische vissersboten drijven op het water van het kanaal dat voor het museum kabbelt, meestal met gehesen zeil.

Een vrolijk welkom voor iedereen die het centrum van Cesenatico bezoekt, maar ook erg fascinerend als de avond al gevallen is, als de boten zijn verlicht en weerspiegelen in het wateroppervlak.

Wat maar weinig mensen weten, is dat ook Leonardo da Vinci zijn sporen in Cesenatico heeft achtergelaten. Hij zou de kanalen en de haven van Cesenatico hebben ontworpen – het is dus eigenlijk mede dankzij hem dat we nu kunnen genieten van het bijzondere aanzicht van het Museo della Marineria.

Da Vinci’s schetsen voor de waterwegen van Cesenatico zijn nog altijd te zien, maar niet in Italië. Hiervoor moet je naar het Istitut de France in Parijs. In de Codice L, die hier wordt bewaard, kun je het vroegere Cesenatico bewonderen.

In Cesenatico vind je ook het monument voor wielrenner Marco Pantani. Hij ligt op het plaatselijke kerkhof begraven, maar hier is hij vereeuwigd zoals iedereen hier hem graag wil herinneren: op de fiets.

Ook Cesenatico’s standbeeld van Garibaldi is bijzonder. Hoewel bijna elke stad wel een standbeeld van deze vrijheidsstrijder heeft, plus een straat of plein naar hem vernoemd, is het standbeeld in Cesenatico het allereerste standbeeld dat van Garibaldi is geplaatst. Je vindt het beeld op het Piazza Carlo Pisacane, waar Garibaldi sinds 1884 uitkijkt over de mensen aan zijn voeten.

Italia in Miniatura

De Mille Miglia trekt ook langs het Madurodam van Italië: Italia in Miniatura (in Viserba, niet ver van Rimini). Hier maak je in enkele uren een complete reis door de laars, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Colosseum, de Trevifontein, het Canal Grande in Venetië, de Duomo van Florence, de Scheve Toren van Pisa… je ziet het allemaal!

Parco del Monte San Bartolo

Via de badplaatsen Riccione en Cattolica trekken de oldtimers naar het Parco del Monte San Bartolo, een beschermd natuurgebied van ongeveer zestienhonderd hectare dat zich uitstrekt tussen Gabicce Mare en Pesaro.

Maak hier een tussenstop voor een mooie wandeling of voor een paar uurtjes aan het strand. De mooiste stranden zijn Spiaggia di Vallugola en Spiaggia di Firenzuola di Focara.

Pesaro

De route van de Mille Miglia brengt ons vervolgens in Pesaro. Hier gaan we graag naar Bagni Joe Amarena, waar je een heerlijk strandbedje en parasol huurt. Je kunt hier de zon prachtig in de zee zien zakken. Voor kinderen worden hier ook zeilcursussen georganiseerd. In deze blog delen we nog vijf tips voor Pesaro.

San Marino

Vanaf Pesaro gaat de koers het binnenland in. Daar wacht, midden in de regio Emilia-Romagna, een stukje buitenland: San Marino. Slenter door de straatjes van San Marino Città, bewonder de wisseling van de wacht bij het Palazzo Pubblico, klim naar de torens op de Monte Titano en haal (tegen een kleine vergoeding) een stempel voor in je paspoort.

San Leo

Eenmaal weer op Italiaanse bodem voert de route door Emilia-Romagna. Al snel na San Marino zie je in de verte San Leo liggen, een van de borghi più belli d’Italia en absoluut de moeite van een kleine omweg waard.

Ooit was San Leo net als San Marino een zelfstandige stadstaat, daarna viel het onder de regio Le Marche, maar inmiddels behoort het tot de regio Emilia-Romagna. Geniet vooral van de eerste aanblik, als je aan komt rijden en de rotsvesting in de verte ziet opdoemen.

Het fort lijkt zo uit de rotsen op te rijzen, alsof het gecreëerd is door de natuur zelf in plaats van door de mens. Volgens Machiavelli was dit het mooiste militaire bouwwerk dat de mensheid in Italië had weten te creëren. La Rocca di San Leo is bijna zeshonderd meter hoog, waardoor je – eenmaal boven – een weids uitzicht hebt, met een lappendeken van bossen, rotsen en dorpjes tot aan de aan de horizon glinsterende zee.

Het oudste gebouw van het dorpje is de Pieve, waar het middeleeuwse stadje als het ware omheen is geschaard. Deze kerk zou zijn gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw. Rond ongeveer dezelfde tijd werd naast de Pieve de kathedraal gebouwd.

Op het Piazza Dante Alighieri vind je het Palazzo della Rovere, waar ooit de graven van Montefeltro en de hertogen van Urbino zetelden en waar nu het gemeentehuis gevestigd is, het Palazzo Nardini, waar de heilige Franciscus in 1213 te gast was, het Palazzo Mediceo en de Chiesa della Madonna di Loreto.

Dit alles valt echter in het niet bij het fort zelf, hoog op een rotspunt, in een wonderlijk evenwicht. De oudste delen stammen uit de tiende eeuw, maar in de loop der tijd is er van alles bijgebouwd en gewijzigd. Het fort deed zelfs een tijd dienst als gevangenis en de folterkelder en cellen zijn nog te bezoeken. Spannend!

Even buiten San Leo ligt het klooster van Sant’Igne, dat gesticht zou zijn door de heilige Franciscus. In de kleine kerk vind je een mooi fresco met een Madonna met Kind en Heiligen, plus een stukje van de boomstam waaronder de heilige Franciscus regelmatig zou hebben staan prediken.

Urbino

De volgende stop is Urbino, een sfeervol stadje in het noorden van Le Marche, met prachtige palazzi die zijn opgetrokken uit verweerde stenen. Zeker in de herfst, als mistige mysterieuze heuvels Urbino omringen en er bijna een levend schilderij van maken!

Urbino staat dit jaar extra in het zonnetje, aangezien het de geboorteplaats is van Raffaello Sanzio, die wij beter kennen als Rafaël, de beroemde Italiaanse schilder die vijfhonderd jaar geleden overleed. Je leest er meer over in deze blog en ook via deze link vind je fijne tips voor een bezoek aan Urbino.

Gola del Furlo

De volgende stop op de route is de spectaculaire Gola del Furlo, de Furlo-kloof. Hier kronkelt de rivier Candigliano door de indrukwekkende kalkstenen rotsen om uiteindelijk bij het plaatsje Calmazzo in de Metauro uit te komen.

Furlo komt van het Latijnse forulum wat ‘klein gat’ betekent, maar klein is de kloof allerminst: het is een indrukwekkend wonder der natuur. De kloof maakt deel uit van het Riserva Naturale Statale della Gola del Furlo, een uniek natuurreservaat van 3600 hectare groot. In deze blog geniet je volop van dit natuurspektakel.

Fabriano

Kenmerkend voor Fabriano, ‘de stad van papier’, zijn de sfeervolle rode gebouwen. Bij zonneschijn werpen ze een warme gloed door de straten; bij grauwer weer geeft het rood juist een sprankje kleur aan de stad.

Een must visit is het Museo della Carta e della Filigrana, het papiermuseum, dat is gevestigd in een oud klooster. Alleen al voor dit historische decor zou je dit museum moeten bezoeken. In deze blog lees je er meer over.

Offida

Via Macerata en Fermo (waarover je in onze digitale reisgids meer leest) rijdt de Mille Miglia-karavaan naar Offida, dat bekend staat om het kantklossen.

Bezoek er het Museo di Merletto, dat helemaal is gewijd aan de kunst van het kantklossen, en bewonder de prachtige beeldengroep Merlettaie (‘Kantklossters’) op het Piazzale delle Merlettaie, waar drie generaties vrouwen hun hoofden voor eeuwig gebogen houden over hun klosjes waarmee hun vaardige vingers kanten kunstwerken tevoorschijn toveren.

Proef in Offida zeker ook van de lokale wijn. Een van onze favoriete wijnboeren in deze omgeving is Ciù Ciù, waar je in dit artikel meer over leest. Cin cin!

Ascoli Piceno

Deze prachtige stad in het zuiden van Le Marche wordt ook wel ‘stad van de honderd torens’ genoemd. Maar Ascoli Piceno staat niet alleen bekend om de hoge torens. Je vindt er ook grootse pleinen, mooie musea, rijk versierde kerken en verrassende fonteinen. Vanessa van Agriturismo Villa Bussola laat je dit allemaal zien in deze unieke City Walk.

Rieti

Via Arquata del Tronto en Amatrice (dat in augustus 2016 zwaar werd getroffen door een aardbeving) voert de Mille Miglia-route naar Rieti, het geografisch middelpunt van Italië, voor de finish in zicht komt.

Rome

De tweede etappe eindigt in Rome, de Eeuwige stad, waar een eeuwigheid nog niet genoeg is om alle moois te zien. De deelnemers aan de Milla Miglia blijven er slechts één nacht, voor ze op weg gaan voor de derde etappe van de Mille Miglia, die na een schitterende reis noordwaarts eindigt in Parma.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *