Home » Reizen door Italië » Veneto » Te voet door Verona
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Te voet door Verona

Zoals ik eergisteren al schreef breng ik de maand februari door in de regio Veneto, in het noordoosten van Italië. De eerste stop is Verona, de stad die onlosmakelijk verbonden is met het drama van Romeo en Julia. Het huis van Julia in de Via Cappello, met het beroemde (maar helaas niet originele) balkon, haar graftombe en de kerk waar het paar getrouwd zou zijn, trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers.

Uiteraard zal ik later deze maand veel meer vertellen over dit beroemde liefdespaar, maar vandaag wilde ik aan de hand van een korte wandeling door de stad laten zien wat Verona allemaal nog meer te bieden heeft.

We beginnen op het altijd gezellige Piazza delle Erbe, waar zich in de Romeinse tijd het forum bevond. Nu worden elke dag in alle vroegte marktkraampjes opgebouwd, waar de inwoners van Verona groente, fruit en andere levensmiddelen kunnen inslaan. Zeker als de zon schijnt en de terrassen vollopen, is dit een heerlijke plek om het Italiaanse leven te aanschouwen.

Aan de lange zijde van het Piazza delle Erbe ligt het Palazzo del Comune, waarvan ook de massieve Torre delle Carceri (Gevangenistoren) deel uitmaakt. Zoals zijn naam al doet vermoeden, deed deze toren lange tijd dienst als gevangenis. Even verderop staat de 84 meter hoge Torre Lamberti, die je kunt beklimmen (wees gerust, er is ook een lift) om te genieten van een prachtig uitzicht over Verona en de verre omgeving.

Aan de korte zijde van het Piazza delle Erbe ligt het Palazzo Maffei, dat in 1668 is gebouwd in opdracht van de adellijke familie Maffei. Ook dit palazzo heeft een eigen toren, de Torre del Gardello. Voor het palazzo staat sinds 1523 een zuil met de leeuw van San Marco, die duidelijk moest maken dat Verona onder de heerschappij van Venetië viel.

Op het plein zelf vind je de Madonna di Verona – eigenlijk geen Madonna maar een Romeins vrouwenbeeld, maar volgens de inwoners van Verona vertegenwoordigt zij de stad en beschermt ze tegen rampen en ander ongeluk. Precies in het midden vind je de Capitello (ook wel Berlina genoemd), een schandpaal waar vroeger in het openbaar mensen terecht werden gesteld. De plek werd ook wel gebruikt als er belangrijk nieuws te melden was, maar je kunt nog steeds aan de naam horen dat dit door de bevolking als veel minder interessant werd gezien.

Naast het Piazza delle Erbe ligt het Piazza dei Signori, dat ooit het bestuurlijke centrum van de stad was. De prachtige toegangsboog tot de Via Dante wordt goed in de gaten gehouden door Scipione Maffei (van de familie die het Palazzo Maffei liet bouwen). Naast deze boog staat de Loggia del Consiglio, die dienst deed als vergaderruimte voor de gemeenteraad.

Aan het Piazza dei Signori vind je ook het Palazzo del Governo, waar ooit de familie Scaligeri, een belangrijke familie uit Verona die hun sporen in de hele stad hebben achtergelaten, heeft gewoond. Ook hier zie je de leeuw van San Marco weer opduiken, dit keer boven de toegangspoort. Even verderop, buiten het kerkje Santa Maria Antica, stuit je op de mooi versierde tombes van een aantal leden van de Scaligeri-familie.

Het derde plein dat je tijdens een bezoek aan Verona niet mag overslaan, is het Piazza Bra, dat gedomineerd wordt door de enorme Arena. Dit gigantische theater lag, toen het werd gebouwd, in de eerste eeuw na Christus, net buiten de muren van de stad. In de loop der tijd werd de Arena bevolkt door gladiatoren, ridders en stierenvechters. Inmiddels vormt het amfitheater het toneel voor talrijke opera’s, maar daarover eind deze week meer.

Verona heeft ook een groot aantal kerken, die allemaal een heel eigen karakter hebben. De Duomo, oftewel de Santa Maria Matricolare, heeft een schitterende façade, met zuilen die gedragen worden door griffioenen en die op hun beurt een boog dragen. Tegen de boog leunen twee ridders, die door de inwoners van Verona Roeland en Olivier worden genoemd, naar de gezellen van Karel de Grote. Op de grootste boog staan dan nog eens twee zuilen, die een kleinere boog met klok dragen.

Ook in de kerk is genoeg moois te zien, waaronder een schildering van Titiaan en een prachtige Maria Hemelvaart in de eerste kapel aan je rechterhand. Sla vooral ook de kruisgang en het baptisterium, de San Giovanni in Fonte, met een mooie marmeren doopvont, niet over. Liefhebbers van oude boeken en manuscripten nemen ook nog een kijkje in de Biblioteca Capitolare, links van de Duomo, die naast schitterende manuscripten ook een verzameling kerkelijke kunst omvat.

Aan het andere eind van de Via Duomo ligt de gotische kerk Sant’Anastasia, met wederom een prachtige toegangspoort. In de sacristie een van de mooiste fresco’s van Pisanello, met een heldhaftige Sint Joris die de draak verslaat. Aan de overkant van de Adige, net achter de Duomo, ligt de San Giorgio in Braida, met Il Martirio di San Giorgio, een belangrijk werk van Paolo Veronese.

Helemaal aan de andere kant van de stad ligt de San Zeno Maggiore, een Romaanse kerk die is vernoemd naar een uit Afrika afkomstige bisschop van Verona, die rond 370 stierf. Op de plek van zijn graf werd al snel een kapel gebouwd, die langzamerhand uitgroeide tot een echte kerk.

Door een aardbeving in 1127 werd de kapel verwoest, maar de inwoners van Verona lieten zich niet kennen en bouwden een nieuw heiligdom, een grote kerk dit keer, met een prachtig portaal. De zuilen die een baldakijn met boog dragen worden op hun beurt gedragen door leeuwen, als symbool voor de afkomst van Zeno. Zeno zelf staat links voor in de kerk. Het beeld, dat dateert uit de veertiende eeuw, wordt door de kerkgangers ook wel ‘de lachende Zeno’ genoemd.

Twee andere hoogtepunten tijdens een bezoek aan Verona zijn het Castelvecchio en de tuinen van het Palazzo Giusti. In het Castelvecchio, het oude kasteel dat werd gebouwd door de Scaligeri’s, is nu een museum gevestigd met veel kunstwerken uit de kerken van Verona en doeken van Venetiaanse schilders. Het museum biedt tevens een prachtig uitzicht op de Adige, die door de stad kronkelt, en de stevige Ponte Scaligero, die beide stadsoevers met elkaar verbindt.

De Giardino Giusti, de tuin die hoort bij het Palazzo Giusti, vormt een heerlijke plek om je even terug te trekken. Ook Mozart en Goethe lieten zich al betoveren door de geur van dennennaalden en de aanblik van verse citroenen.

Na een wandeling door de cipressenlaan en langs de druipsteengrot geniet je van een prachtig uitzicht over de stad. Zeker aan het eind van je bezoek kun je alle hoogtepunten mooi in één oogopslag herkennen – en wandel je in gedachten nogmaals langs al die indrukwekkende bouwwerken en door de sfeervolle straatjes.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

13 reacties

 1. dat balkon op het huis van romeo’s julia is wel degelijk origineel, alleen… origineel 19de-eeuws. er waren toen al zoveel toeristen die naar dat balkon informeerden dat verona toen maar heeft gezorgd dat het kwam.
  ik geloof dat het een geliefde trouwlocatie is.

 2. Dat balkon is inderdaad in de negentiende eeuw aan de gevel gezet, maar het is een heel oude sarcofaag hebben ze mij verteld. Dus al die mensen laten zich fotograferen in een aan de gevel gemetselde grafkist als toppunt van romantiek… Grappig toch.

 3. Saskia

  Je brengt me met deze blog weer terug naar een dag in begin september…Een hele dag in Verona…Het was geweldig…Helemaal verliefd op deze stad….heb alles gezien wat hier schrijft…Dank voor deze kleine deja-vu

  Marco

 4. Heel grappig inderdaad, zeker als je bedenkt dat het zoals Jonneke schreef ook als trouwlocatie wordt gebruikt. Zo krijgt het ja-woord toch een beetje lugubere bijsmaak…

 5. hello, mijn 2 dochters (10&11) zouden graag komende zomer in verona stoppen (op weg van of naar venetie) max 2 uurtjes , drankje en een boterhammeke inbegrepen.
  Heeft iemand een idee hoeveel km deze wandeling door de stad is ?
  wat moet je zeker gezien hebben ?
  heeft er iem al trento bezocht en milaan ? ook de moeite waard voor een tussenstop. als we dan toch 3 dagen in de auto zitten wil ik de tijd dat we onze benen strekken wel cultureel benutten, zo leren de kinderen nog iets bij (en ik waarschijnlijk ook)

 6. Ciao Veerle,

  met deze wandeling ben je wel even zoet, ik zou met je dochters een kijkje nemen bij de Arena (waar ook terrassen omheen liggen voor een klein hapje of een drankje) en bij het huis van Julia, dat maakt denk ik de meeste indruk. Milaan ken ik goed en is zeker ook voor kinderen een ideale stad, de Duomo, de Galleria en de Scala spreken al erg tot de verbeelding, maar ook de Navigli (grachten) en Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci zijn zeker een bezoekje waard. Trento ken ik helaas niet. Laat het gerust weten als je nog meer informatie wil!

  Hartelijks,
  Saskia

 7. Pinksteren 2012

  Leuk blog en goed geschreven hoor! Echt een aanrader..

 8. Hallo!

  Super interessante blog! Bedankt hiervoor.
  Ik vroeg mij af hoe lang je in Verona kan rondlopen. Ga namelijk ook naar daar, eerst via Gardameer, dan Verona, Mantova en zo door naar Firenze.
  We zouden rond 10u toekomen in Verona en rond 15u misschien al doorrijden naar Mantova. Is dat tijd genoeg om op ’t gemak Verona te kunnen zien? Of eerder in Verona blijven slapen dan, Mantova overslaan en rechtstreeks naar Firenze..?

  Alvast bedankt !

 9. Ciao Ann!

  Tja, dat is een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Zelf vind ik het altijd vooral heerlijk om aan het einde van de middag en de avond door een stad te wandelen, als de meeste dagjesmensen naar huis zijn en de inwoners zelf tijd hebben voor la passeggiata. In dat geval zou ik er dus voor kiezen om in Verona te overnachten en dan door te reizen naar Firenze. Dan mis je Mantova wel, wat ook een prachtige stad is, maar heb je meer tijd om Verona te ontdekken. Mocht je nog meer willen weten, stuur gerust een mailtje. Alvast veel voorpret!

  Saskia

 10. Saskia, hoop dat je voor mij nog wat tips hebt. Ik wil graag in september een hotelletje oid iets buiten Verona, om bijv ’s morgens te wandelen rond het Gardameer en in de middag naar Verona om te genieten van de stad en een hapje eten. Een weekje voor mezelf. Heb je verblijftips voor me?

  Groet, Marion

 11. Ciao Marion,
  toevallig tipte ik laatst een van de andere Ciao tutti-lezers B&B Rosa dei Venti. Mocht dat niet zijn wat je zoekt, mail me dan gerust via blog@ciaotutti.nl, dan kijk ik even verder in de omgeving. Er is in elk geval genoeg aanbod daar!
  Hartelijke groet,
  Saskia

 12. hallo
  wij gaan in april 2017 naar Mestre , om van daaruit Venetië te ontdekken, we logeren er 3,5 dag , veel mensen zeggen dat je Venetië gezien hebt in 2 dagen ,dus vraag ik me af of ik er Verona nog kan bijboeken, we zouden met de trein reizen vanuit Mestre naar Verona, ik vraag nu aan jou of je de wandeling die je hierboven hebt omschreven kan doen in één dagje, laat ons zeggen vanaf 9:30 u tot 18:30u ?
  indien ja, kan je de de best off aanbevelen dan ?
  groeten

 13. Ciao Mieke, allereerst: Venetië heb je in twee dagen zeker niet gezien… Ik ben er al weken en weken geweest, en er valt zó veel te zien. De meeste mensen doen alleen de highlights, maar als je bijvoorbeeld de wijk Castello wil ontdekken, het voormalige getto in Cannaregio, de eilanden (waaronder Burano, San Lazzaro degli Armeni, Murano en Torcello), de musea van Dorsoduro, de kerken vol meesterwerken, de ateliers, de gondelwerkplaatsen en cicchetterie, dan heb je aan twee dagen bij lange na niet genoeg. Voor Cannaregio hebben we ook een City Walk (een mooie route met culturele en culinaire tips), evenals voor het Venetië van Donna Leon. Maar áls je toch even naar Verona wil: deze wandeling is prima te doen in een dag. Het is geen grote stad en alles is goed te belopen. Buon divertimento!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *