Ga op pad met onze City Walks!

Spektakel in de Arena

Gisteravond was er op televisie een waar spektakel te zien, op 1 juni reeds opgenomen in de Arena in Verona. Het was de openingsavond van het nieuwe seizoen, dat nog bijzonderder is dan anders vanwege het 100-jarig jubileum. Alles werd dus uit de kast gehaald voor een geweldig muzikaal event.

Spektakel-Verona1

Lo spettacolo sta per iniziare, zo had men de avond genoemd: het spektakel staat op het punt te beginnen – het seizoen gaat van start. Maar eigenlijk begon het spektakel al toen om negen uur ’s avonds de eerste klanken op RaiUno klonken. We zaten samen met de eigenaren van B&B Arte nel Centro te genieten van alle muzikale grootheden en operastukken. Eregasten waren onder anderen Andrea Bocelli en Placido Domingo, die openden met het duet Non ti scordar di me, als eerbetoon aan Luciano Pavarotti.

Spektakel-Verona2

Ook Aida kwam voorbij, de allereerste opera die honderd jaar geleden in de Arena van Verona werd opgevoerd. Op 3 augustus hebben wij de eer en gaan we voor het eerst een opera bezoeken op deze geweldige plek, met uiteraard ook de Marcia Trionfale, die nu al geweldig klonk – laat staan live straks. Non vediamo l’ora!

Spektakel-Verona4

Uiteraard was er ook een stuk uit Romeo & Julia, waarbij de rol van Romeo werd vertolkt door Bocelli.

Spektakel-Verona5
Ook Tosca was van de partij. Bocelli zong het prachtige E lucevan le stelle.

Spektakel-Verona3

Het eigenlijke toneel van de laatste scène van Puccini’s Tosca is echter niet de Arena in Verona, maar het terras van de Engelenburcht in Rome. In Ciao tutti Rome vertelt Sandrina Bokhorst van Persoonlijk Rome over hoe Tosca op deze plek tot leven komt. Een klein voorproefje:

Sandrina: ‘Elke keer als ik langs de onverbiddelijke muren van de Engelenburcht kom, denk ik aan operaheldin Floria Tosca. Op de magistrale klanken van Giacomo Puccini’s finale wierp zij zich in de Tiber, haar dood tegemoet. De opera Tosca speelt zich helemaal af in Rome. Je kunt alle locaties van het verhaal bezoeken. Dat doe ik vaak met gasten, en dan laat ik ze stukjes horen van deze meeslepende opera. Aan het einde van de derde acte, bij de Engelenburcht, zitten we zo in het verhaal, dat je Tosca bijna door de lucht ziet vliegen. Dan blijkt overigens ook dat haar sprong van Olympisch formaat is, want de Tiber ligt behoorlijk ver weg. In onze tijd was de heldin waarschijnlijk op het asfalt te pletter gevallen, maar in Puccini’s tijd waren die hoge kademuren er nog niet en liep de rivier door tot onder de muren van de burcht.’

Meer over Tosca lees je in Ciao tutti Rome; het hele programma voor het nieuwe operaseizoen in Verona is te vinden op Arena.it.

Spektakel-Verona6

foto’s: tvblog.it

Wij tellen al af naar 3 augustus, verslag volgt uiteraard!

Tip! Tosca in eigen land
Eén dag per jaar is ’s-Hertogenbosch de operastad van Nederland. De Parade, het door kastanjebomen omrande plein, vormt dan een bedevaartsoord voor operabewonderaars, klassieke muziekliefhebbers en vele andere bezoekers. Op dinsdag 25 juni (aanvang 20.00 uur) brengen de gezelschappen Opera Zuid en de philharmonie zuidnederland samen met Theater aan de Parade ditmaal Tosca van Puccini. De Vereniging Bossche Opera verleent zijn medewerking door het koorgedeelte voor zijn rekening te nemen. Lees meer…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Spektakel in de arena op RAIuno

    Prachtig, jammer dat ik het niet wist!!

  2. Ik was erbij!!!!!!!!!!!!!!! Geweldig. Zou er best een DVD van willen hebben.
    Weet iemand hoe daar aan kan komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *