Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Venetiaanse strofen

gondelier-Venetië-8

Zoals ik maandag al heb aangekondigd, verblijven we komende maand in Venetië, de stad die de dichter Joseph Brodsky zo wondermooi beschrijft in zijn gedicht Venetiaanse Strofen I:

‘Zo doven kroonluchters;
zo gaan koepels als kwallen
krimpen wanneer de nacht gevallen is.
Zo vernauwen straten zich,
kronkelend als alen,
en zijn pleinen platte vis.
Zo komt Nereus,
uit opgeklopte dameskapsels
kammen plukkend voor zijn dochters,
naderbij,
maar onthoudt zich van de gele, gratis parels
van de straatlantarenrij.’

Dezelfde ervaring verwoordde Brodsky in zijn Kade der Ongeneeslijken: ‘De trage voortgang van de boot door het duister was als de passage van een samenhangende gedachte door het onderbewustzijn. Tot kniehoogte in het pikzwarte water stonden aan weerskanten de enorme, bewerkte rompen van donkere palazzi vol onpeilbare schatten – goud waarschijnlijk, te oordelen naar het zachtgele elektrische verschijnsel dat nu en dan tussen kieren in de luiken vandaan kwam.

De algehele indruk was mythologisch, cyclopisch om precies te zijn; ik was de oneindigheid binnengegaan die ik had aanschouwd op de trappen van het stazione en gleed nu langs de bewoners, langs een schare sluimerend in het zwarte water rustende cyclopen, die nu en dan een ooglid optrokken en weer neerlieten.’

Komende weken verkennen we de stad van het zwarte water, die Brodsky zo sprookjesachtig omschrijft. We wandelen van wijk naar wijk, genieten van Venetiaanse kunst en muziek, treden in de voetsporen van Casanova, roeien mee met de jaarlijkse Regatta Storica, maken een uitstapje naar de eilanden Murano, Burano en Torcello en genieten van alle culinaire specialiteiten die de stad te bieden heeft. Op naar Venetië!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *