Home » Reizen door Italië » Venetië » Een Venetiaanse collega
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een Venetiaanse collega

Tijdens Saskia’s laatste verblijf in Venetië zocht ze een fijne plek om alvast de eerste aantekeningen uit te werken tot een leesbare tekst. Zo’n plek moet altijd aan drie eisen voldoen: wifi, goede koffie en niet al te druk – en vooruit, liefst ook met voldoende lekkers voor bij de koffie. De Tearoom aan de Rio Marin (Santa Croce) was zo’n plek: licht, kleurrijke kunst aan de wand, veel keuze in koffie en thee en zelfgebakken taarten op de toonbank.

Nadat ze zich had geïnstalleerd en de eigenaar haar had voorzien van een flink stuk taart en een cappuccino, bekeek Saskia de Venetianen die langs snelden, op weg van het station naar Piazzale Roma. Het was nog vroeg, en op het water was het nog rustig. Nog geen gondels met toeristen, zo af en toe kwam alleen een boot met pakjes of kratten voorbij.

Terwijl ze de eerste zinnen over de belevenissen van de dagen ervoor schreef, werd het tafeltje naast haar ingenomen door een vrolijke dame die de eigenaar goed bleek te kennen. Ook zij zat al gauw, voorzien van cappuccino en taart, driftig op haar toetsen te tikken. Na een tijdje gezamenlijk te hebben zitten schrijven, vroeg de eigenaar of ze nog wat wilden drinken. Beide dames bestelden een kopje thee (wat nog niet meeviel gezien de ellenlange lijst theesoorten die ze er schenken) en raakten aan de praat.

Wat bleek? Naast Saskia zat een Venetiaanse collega! Paola Zoffoli werkte namelijk al de hele ochtend aan een boekje over Venetië. Ze vertelde enthousiast over haar stad en hoe ze door het schrijven van verhalen over Venetië haar liefde voor de stad kan uitdragen. Want hoewel zij ook de stroom toeristen ziet die het Piazza San Marco elke dag opnieuw bevolkt, zijn er – gelukkig – talloze andere plekken in de stad die meer dan de moeite waard zijn en waar je bijna niemand anders tegenkomt. Ze diepte een stapeltje reisgidsen op uit haar tas: voor volwassenen de bijna 400 pagina’s tellende gids Venezia insolita e segreta (Het ongewone en geheime Venetië), voor kinderen VivaVenezia en Tobia, il gondoliere.

 reisgidsen Paola Zoffoli

Al gauw zaten de dames, in plaats van te schrijven, ervaringen uit te wisselen over het schrijversbestaan in het algemeen en over alle Venetiaanse ervaringen in het bijzonder. Paola bleek een wandelende encyclopedie. Ze wist allerlei leuke verhalen te vertellen en onbekende plekken en fijne adressen te noemen, die natuurlijk meteen genoteerd werden om later aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Paola bleek bovendien de eigenaresse van een bed&breakfast in Cannaregio, Ca’ del Sole (Huis van de Zon) genaamd. Als je haar zonnige persoonlijkheid als uitgangspunt neemt, is deze naam meer dan terecht gekozen. Helaas was het een beetje te ver weg om er een kijkje te gaan nemen, maar dat gaan we tijdens een volgend bezoek aan Venetië zeker doen. Net als alle plekken uit de gids Venezia insolita e segreta opzoeken. De komende stukjes gaan we wel alvast op pad met gondelier Tobia en Paola’s kinderreisgids.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. J H Starreveld-Lans

    Op zoek naar het orakel van de maan, kwam ciao tutti tevoorschijn. Aangezien het plan bestaat de tuinen van Venetie te gaan bekijken. was de interesse direct gewekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *