Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De 12 beste Instagram-accounts over Venetië

Joost Mangnus trakteert ons regelmatig op een blog over Venetië. Dit keer tipt hij de mooiste Instagram-accounts met (vooral) Venetië in de hoofdrol.

Joost: ‘Het liefst ga ik elk jaar wel een keer naar Venetië. Of vaker nog. Maar met kinderen komt dat er niet altijd van. Maar dat hoeft ook niet per se meer. De Dogestad komt zelf naar me toe. Dankzij Instagram.

Elke dag waan ik me door Instagram weer even in Venetië. Door de ogen van de vele liefhebbers van deze stad zie ik het Canal Grande voorbijkomen. Het Piazza San Marco. Het Dogepaleis. De Rialtobrug. En nog meer toeristische trekpleisters.

Maar nog blijer word ik van de foto’s die Venetië laten zien zoals ik dat het liefste zie. Het Venetië waar gewoond wordt. Het Venetië van de leuke achterafstraatjes. De boogjes, de doorkijkjes. De ietwat vervallen huizen. De charme van eeuwen terug. Ook deze foto’s zie ik gelukkig bij veel Instagrammers terugkomen.

Van deze Instagrammers heb ik er twaalf geselecteerd. Zij vielen me de afgelopen tijd het meeste op. Hier zijn ze, in willekeurige volgorde. Een rangschikking vond ik lastig, omdat ze allemaal wel een keer de mooiste foto van de dag plaatsen. Overigens plaatsen de meeste van deze Instagrammers ook wel eens een afbeelding van een andere stad. Dus misschien moet je even scrollen voor een foto van la Serenissima. Ach, zo springen de Venetiaanse foto’s er nog meer uit.

@giuliettaluise
Wat me vooral aanspreekt aan de foto’s van Giulietta Luise is de kleur van de foto’s en de mooie kaders. In haar beelden veel typische, onopvallende elementen van de stad. Zoals deuren, doorkijkjes en boten. Als ze al eens een van de toeristenspots fotografeert, is het plaatje wel echt bijzonder. Bijvoorbeeld omdat de Campanile in de regenboog staat.

© Instagram @giuliettaluise

@federicobve
Federico heeft zich vooral gespecialiseerd in water. En in eilanden. Kleurrijke foto’s van Burano wisselt hij af met mooie plaatjes van de lagune. En van zonnestralen niet te vergeten.

© Instagram @federicobve

@hotelsavoiajolanda
Hotel Savoia & Jolanda ken ik niet. Maar als het net zo mooi is als de foto’s die dit hotel op Instagram plaatst, ga ik er graag overnachten. Want de foto’s zijn stuk voor stuk parels. Van het eiland van San Giorgio bijvoorbeeld. De spiegeling van de San Marco in een waterplas. Een mooi stukje van de Santa Maria dei Miracoli. Een prachtige doorkijk op een van de kanalen van Venetië. Nou ja, te veel om op te noemen. Kijk vooral zelf.

© Instagram @hotelsavoiajolanda 

@bartceuppens
Bart Ceuppens houdt van fotograferen en van Italië. De laatste tijd is hij vooral veel in Venetië geweest, zo lijkt het. De nieuwste foto’s zijn genomen in deze stad. Water staat centraal, en dan vooral de spiegeling van de huizen in dit water. En dit levert juweeltjes op.

© Instagram @bartceuppens

@meetingvenice
Meetingvenice laat me Venetië zien zoals ik het ook graag zie. Een Venetië van het dagelijkse leven. Van bloesem aan de bomen. Van broden bij de bakker. Van mooie tekeningen op de muren. Van sjouwende vuilnismannen. En mooi vervallen gebouwen.

© Instagram @meetingvenice

@settembriniluigi
Het zijn haast stillevens, de foto’s van Luigi Settembrini (alleen die naam al!). Met die verstilde foto’s van standbeelden, die doorkijkjes, die bruggen, dat groen. Als er al mensen op de afbeeldingen staan, lijkt het een choreografie. Zoals de gondeliers die aan de kant wachten op toeristen. Prachtig!

© Instagram @settembriniluigi

@lolainvenice
Bijna overweldigend zijn de foto’s van Lola in Venice. Ik moet echt een paar keer kijken. Wat zweeft die gondelier daar nou? En wat doen die wolken nou voor het Dogepaleis? Het betere Photoshopwerk, zeg maar.

En als ze niet Photoshopt, heeft ze wel een mooi camerastandpunt. Bijvoorbeeld onder de steiger van Lido. Of die zonsondergang vanuit de Zattere. Gelukkig zitten er ook wat saaie foto’s bij van een hondje of volle maan, anders zou het haast ‘troppo’ zijn.

© Instagram @lolainvenice

@slowvenice
Geen gejaagde toeristen op de foto’s van SlowVenice. Maar rustige vergezichten, ingezoomde bloemen, details van beelden (de neus van Campo dei Mori), fruit van de Rialtomarkt en onbekende eilanden. Elk beeld straalt rust uit. Al vind ik het allermooiste beeld het logo: een prachtige kruising tussen een gondel en een slak.

© Instagram @slowvenice

@depietrijojo
Jaloers ben ik op Johann DePietri. Omdat hij geboren en getogen is in Venetië. Maar ook om zijn foto’s. In een weelderige witte gloed laat hij Venetië zien. Ook van de beroemde dingen, maar die zijn zo vastgelegd dat ze toch uniek lijken. En dan de afbeeldingen van de arcades van het  San Marco Plein, het beregende uitzicht vanaf de vaporetto, de palen die boven het water uitsteken. Pareltjes.

© Instagram @depietrijojo

@serenissimafacades
Leuk hoor, zo’n themapagina waarin enkel gevels van Venetiaanse huizen staan. Beheerder Andrea Bezz van Serenissima Facades vraagt mensen om enkel foto’s van deze voorkanten van huizen op te sturen. En dat wordt veel gedaan.

Wat een mooie verzameling façades oplevert. Maar dat zijn dan ook prachtige voorkanten. Vaak vervallen, zoals die aan de grachten. Soms kleurig, zoals in Burano. Je ziet talrijke bogen, trappen, allemaal mooi, maar allemaal anders.  De diversiteit van steeds hetzelfde.

© foto: Instagram @pippo_bis voor @serenissimafacades

@lightbulbsun
Ook op veel foto’s van Rosario staan façades van woningen centraal. De fotograaf richt zich echter vooral op de vensters. En vooral de symmetrie ervan. Dan lijken zes vensters weer netjes geordend. Dan weer negen. En dan die met de twaalf rechthoeken.

Maar hé, die laatste is wel erg strak. Klopt, dat blijkt een foto uit Mestre te zijn. En zo maakt Rosario ook nog uitstapjes naar Treviso, Milaan en Caorle. Maar zolang hij deze blijft afwisselen met prachtige doorkijkjes, mooie verzichten en Venetiaanse vensters, vind ik alles best.

© Instagram @lightbulbsun

@neumarc
Nee, niet meteen wegklikken als je dat bos ziet. Of die bergen. Marco Gaggio fotografeert niet alleen Venetië. Maar wel veel. Gelukkig wel. De toeristische trekpleisters ontbreken niet, maar die zijn heel fraai geschoten en verlicht.

En er is genoeg ander moois dat vrij onbekend is. Zoals die lege winkelstraat Mercerie. Dat bruggetje in Dorsoduro. Die gekleurde huizen in Burano. Dat groene hofje. Fraai, bijzonder fraai.

© Instagram @neumarc

@unveneziaalgiorno
En dan ten slotte deze nog: Un Venezia al Giorno. Ik zou dit Instagram-account niet tot een van de beste Venetië-accounts rekenen. Dan zou ik mezelf te veel prijzen. Maar nu ik toch bezig ben met Instagram, kan ik het niet laten om ook mijn account te noemen.

© Instagram @unveneziaalgiorno

Dit account ben ik begonnen omdat ik heel veel mooie foto’s heb van mijn favoriete stad. Wat wil je na die vele bezoekjes aan dat wonder in de lagune.

Via dit account wil ik de minder bekende zaken van Venetië laten zien. Zoals de bruggetjes. De trapjes. De huisnummers zonder huis. Kleine dingen die voor mij Venetië zo speciaal maken.

Iedere dag wil ik een foto plaatsen. Dit onder het mom van ‘One Venice a day keeps the doctor away’. Al heb ik door het bekijken van al mijn foto’s wel een pilletje nodig. Tegen de heimwee. Bij elke foto denk ik immers: wanneer ga ik nou weer eens? Instagram is fijn, maar dáár zijn is natuurlijk veel fijner…’

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *