Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Corte Vecchia – bijzondere bed & breakfast in Venetië

In Venetië stuiten we niet alleen op fotogenieke plekken, maar ook op bijzondere verhalen, zoals dat van Antonella en Mauro, beiden architect, die in de wijk Dorsoduro een bijzondere bed & breakfast openden: Corte Vecchia.

bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (13)

Gastvrije geschiedenis
Als we voor het eerst over de drempel van Corte Vecchia stappen, worden we warm welkom geheten. Terwijl we onder het genot van een eerste caffè na de reis door de lucht en over water genietend om ons heen kijken, vertelt Mauro ons het bijzondere verhaal van Corte Vecchia:

‘Een buurman vertelde ons dat onder de Venetiaanse edelen lange tijd een ongeschreven wet gold, die voorschreef dat de rijke Venetianen een welgestelde vrouw die net weduwe was geworden hielpen. Geen man betekende namelijk vaak ook geen inkomsten meer, en daarom zorgden de rijke Venetiaanse edelen voor een plek waar de weduwe met haar kinderen en bedienden kon wonen, zodat haar levensstijl niet al te veel zou veranderen.

Het palazzo waarin Corte Vecchia is gevestigd, was waarschijnlijk zo’n plek. Bewijzen kan men het vooralsnog niet, maar deze geschiedenis intrigeert ons enorm, dus we zijn nog altijd op zoek naar meer informatie. In elk geval is het een mooi verhaal om te vertellen én een mooie traditie van gastvrijheid, die we graag in ere houden.’

bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (11) bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (11b)bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (7) bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (8)

Het perfecte (t)huis
Dat merk je in alles, niet in het minst omdat Antonella en Mauro letterlijk hun huis openstellen voor de gasten van Corte Vecchia. Ook dat is een prachtig verhaal.

Antonella en Mauro woonden zelf al in Venetië, maar wilden graag een groter huis. Ze wilden Venetië niet verlaten, niet alleen vanwege de bijzondere, unieke sfeer die overal in de stad te voelen is, maar ook vanwege de inspiratie die ze hier elke dag opnieuw opdoen.

Ze vonden het perfecte huis, maar er was één nadeel: het was te groot voor hen beiden. Ze bleven dus verder zoeken, maar welk ander huis ze ook bezochten, het haalde het niet bij het perfecte huis, dat ze meteen in hun hart hadden gesloten en dat geen moment uit hun gedachten was.

bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (2)

Ze besloten nog een keer te gaan kijken bij het perfecte maar te grote huis, dat centraal gelegen was maar toch lekker rustig, uit de loop van toeristen, maar met de Accademia, het Guggenheim, de Salute en Campo Santa Margherita op een steenworp afstand. Het huis was nog net zo perfect als de eerste keer dat ze het zagen en dus namen ze een onverwachte beslissing: ze kochten het huis, maar niet alleen voor zichzelf. Ze zouden van een deel van hun huis een B&B maken. Zo gezegd, zo gedaan – en zo ontstond een van de fijnste bed & breakfasts van Venetië.

bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (9) bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (12)

Naast de drie B&B-kamers zorgden Antonella en Mauro voor een gezellige woonkamer, met tal van boeken over onder andere Venetië en kunst. Eens per week bieden Antonella en Mauro je als gast hier ook een aperitivo veneziano of een goed glas wijn aan. Onder het genot van een drankje vertellen ze je graag over de geschiedenis van de stad, over bijzondere bezienswaardigheden en het mystieke Venetië.

bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (5)

De mooiste plekken van Venetië binnen handbereik
Je vindt Corte Vecchia aan de Rio Terà San Vio 462 in de wijk Dorsoduro. Van Corte Vecchia loop je zo naar het Guggenheim Museum in het Palazzo Venier dei Leoni, een van mooiste musea van Venetië. Maar ook Punta della Dogana is dichtbij, met unieke tentoonstellingen en een schitterend uitzicht op zowel de San Marco als de San Giorgio. Wandel terug via de Santa Maria della Salute, met in de sacristie een schitterend werk van Titiaan. Nog meer unieke kunstwerken wachten in de Gallerie dell’Accademia, eveneens dicht bij de B&B.

Wandel over de Zattere, de mooiste boulevard van Venetië, met zicht op Giudecca. Bezoek een expositie in de Magazzini del Sale, geniet in het voormalige Ospedale degli Incurabili van de creativiteit van de Accademia di Belle Arti, strijk neer op een terras voor een cappuccino of een glas wijn en haal zeker een ijsje bij Gelateria da Nico.

bed-breakfast-Corte-Vecchia-Venetië (17)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *