Home » Reizen door Italië » Venetië » Acqua alta – de keerzijde van al dat water
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Acqua alta – de keerzijde van al dat water

‘Hoewel de getijden onmisbaar zijn voor het leven en voor het schoonhouden van de lagune, dus van Venetië, kunnen ze de stad soms behoorlijk bedreigen,’ aldus Christian Bec in zijn Geschiedenis van Venetië. ‘Op 4 november 1966 bereikte ten gevolge van welbekende oorzaken (de toenemende grondverzakking, de conjunctie van maan en zon, de resonantie van de getijden diep in de Adriatische Golf, overvloedige regen, daling van de luchtdruk, zuidzuidwestenwinden enz.) de vloed (acqua alta) een catastrofale hoogte: 1,94 meter boven het gemiddelde peil. Venetië was vierentwintig uur overstroomd en bijna door het water verzwolgen.’

Sindsdien doet Venetie er alles aan om de stad tegen het water in bescherming te nemen. In 1973 werd er zelfs een wet aangenomen die de waterhuishouding in Venetië zelfs uitriep tot ‘probleem van nationaal belang’. Maar wat men er nu precies mee moest, tja, dat was het grote probleem. Twee jaar later, in 1975, werd er dan ook een wedstrijd gehouden waarbij de deelnemers een reddingsplan voor de Venetiaanse lagune moesten indienen.

Het hoge water is echter niet het enige probleem waar Venetië mee te kampen heeft. Het feit dat de stad überhaupt wordt blootgesteld aan zoveel water leidt tot een enorme wildgroei van algen. Al in 1971 uitten twee onderzoekers hun bezorgdheid over de status van de gebouwen: ‘Men begrijpt de schade die Venetië onafgebroken ondervindt: aantasting van de stenen, die worden aangevreten door bacteriën en door chemische stoffen; aantasting van fresco’s, schilderijen, mozaïeken, meubels; verzakking van fundamenten en dreigende instorting. Men heeft kunnen ramen wat er elk jaar in Venetië verloren gaat:

6% van het marmer
5% van de fresco’s
5% van de meubels en decoratieve kunst
3% van de schilderijen op doek
2% van de schilderijen op hout
natuurlijk nog afgezien van het steeds sneller gaande verval van de gebouwen zelf.’

Toch is al dat water juist ook de charme van de stad. Wat zou een drooggelegd Venetië immers niet missen aan mysterieuze weggetjes, fotogenieke doorkijkjes en de geheimzinnige sfeer? Wat zou een wandeling door Venetië zijn zonder het geluid van klotsend of kabbelend water dat tegen de kade aanslaat, zonder het beeld van de gondels die over het Canal Grande scheren, zonder al die zingende gondeliers?

Gelukkig kunnen we voorlopig nog genieten van het water in Venetië. Sinds kort kun je zelfs op een bijzondere manier deelnemen aan het leven op het water. Het is namelijk mogelijk om in een kano door de Venetiaanse wateren te peddelen. Onder begeleiding peddel je door de kleine kanaaltjes, langs huizen waar de lekkerste geuren uit ontsnappen, onder kleurige waslijnen, langs de varende groenteman, huisarts of loodgieter. Zo kom je op de meest bijzondere plekken, die voor een gewone toerist onvindbaar – en soms zelfs ontoegankelijk – zijn. Kijk voor meer informatie, routes en tarieven op www.venicekayak.com

Ben je een ervaren peddelaar en wil je wat meer zien dan alleen het centrum van Venetië? Paul Smit, redacteur van het tijdschrift Op Pad, maakte een vijfdaagse kajaktocht door de Venetiaanse lagune. Lees hier zijn schitterende reisverslag, met prachtige foto’s van zijn tocht. Dat wordt oefenen, haal de peddels maar vast uit de kast!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *