Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Palio della Balestra in Gubbio

Emie woont samen met haar man zeven maanden per jaar in Umbrië. Vandaag vertelt ze over de Palio della Balestra, een toernooi waar de middeleeuwse pijlen je om de oren vliegen:

‘De Italianen vinden het heerlijk zich mooi aan te kleden. Dat doen ze in het dagelijks leven en bij festiviteiten gooit men er nog een schepje bovenop. En waar het een oude middeleeuwse traditie van het kruisboogschieten betreft, trekt men historische kleding aan. In het decor van Gubbio waan je je dan echt terug in de tijd.

Gubbio-Palio-della-Balestra-1

Al sinds 1573 bestaat de Società città di Balestrieri Gubbio. Tegenwoordig heeft deze vereniging 422 leden. Het spreekt voor zich dat de oorsprong ligt in de verdediging van de stad.

Op de laatste zondag in mei wordt het jaarlijkse toernooi kruisboogschieten gehouden, de Palio della Balestra. De balastrieri uit Gubbio nemen het dan op tegen die uit Sansepolcro, dat bijna zeventig kilometer verderop in Toscane ligt. Eerlijk gezegd is het toernooi voor een buitenstaander niet makkelijk te begrijpen. De puntentelling ontgaat ons en het geheel komt wat langdradig over. Maar de presentaties van de beide steden vormt een waar spektakel.

Het Piazza Grande in Gubbio is een vierkant plein dat twee smalle toegangen heeft. Deze worden gedurende de wedstrijd afgesloten door een houten schutting waarin een luik voor de kassa en een entreedeur zijn opgenomen. Op het plein staan tribunes vanwaar de kruisboogwedstrijden gevolgd kunnen worden.

Gubbio-Palio-della-Balestra-2 Gubbio-Palio-della-Balestra-3

De leden van de kruisboogteams, zoals ik ze maar even noem, worden voorafgegaan door trommelaars, vaandelzwaaiers en hoogwaardigheidsbekleders uit de wereld van de kruisboogschieters.

Opvallend vinden wij altijd de ernst en overtuiging waarmee dergelijke eeuwenoude gebruiken in ere worden gehouden. Veelal jonge mannen en vrouwen lopen mee in de stoet die door de stad trekt en zijn trots op de rol die ze in het spektakel vervullen. De dames hebben hun haardracht aangepast en het schoeisel is ook al geheel in stijl.

Gubbio-Palio-della-Balestra-4 Gubbio-Palio-della-Balestra-5

Wie op 31 mei in Gubbio of omgeving is, kan ik van harte aanbevelen naar de stad te komen. Vanaf een uur of drie drentelen de middeleeuwers in de buurt van het Palazzo del Bargolo, waar de stoet zich formeert. Het toernooi begint om vier uur.

Als toeschouwer kom je ogen en oren tekort. Krijg je er geen genoeg van? Op 15 september dit jaar is Sansepolcro gastheer en kan de verliezer van het toernooi in Gubbio revanche nemen.’

Gubbio-Palio-della-Balestra-6 Gubbio-Palio-della-Balestra-7

Emie schrijft ook elke dag op haar eigen blog Wonen in Caldese, waar je al haar verhalen kunt teruglezen en haar belevenissen op de voet kunt volgen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *