Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Gubbio – middeleeuwse parel in Umbrië

Emie woont samen met haar man zeven maanden per jaar in Umbrië. Vandaag neemt ze ons mee naar een van de mooiste stadjes in deze regio, Gubbio.

Gubbio-Umbrië

Emie: ‘Heb ik eigenlijk al wel eens verteld wat een prachtige stad Gubbio is? We wonen weliswaar op een berg, maar zodra we ons pad aflopen kijken we recht op deze fraaie middeleeuwse stad. La città più medievale dell’Italia willen de Italianen ons doen geloven, de meest middeleeuwse stad van Italië. En waarom zouden we hen niet geloven?

Zoals we zo vaak in Italiaanse steden zien, ligt ook Gubbio tegen een berg, de Monte Ingino. Ik zal hier zeker geen toeristische folder overschrijven en mijn foto’s zijn meer sfeerimpressies.  Maar een paar markante punten in de stad mogen hier niet onvermeld blijven.

Zo is er het Teatro Romano, waar in juli en augustus toneelvoorstellingen en opera’s worden opgevoerd. Zittend op de stenen ‘banken’, vaak met partituur in de hand, wordt de voorstelling meebeleefd. Tassen met kussentjes, dekens en omslagdoeken worden ook meegenomen want het publiek maakt het zich graag zo comfortabel mogelijk.

Vlakbij, ook in het lage deel van de stad, ligt het ‘Plein van de Veertig Martelaren’, met een groot monument dat herinnert aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Op dit plein wordt elke dinsdag een markt gehouden. Voor ons hoort het wekelijkse marktbezoek tot de vaste rituelen. Groente, fruit, vis, kaas en worst, het is er allemaal te koop. Maar ook kleding, huishoudlinnen, bloemen en planten. En natuurlijk zijn er kramen waar broodjes met porchetta (geroosterd speenvarken) over de toonbank vliegen. Na het boodschappen doen, strijken we altijd even neer op een terras voor een cappuccino en een espresso.

Gubbio-Umbrië-2

Straten en stegen
Wat hoger in de stad ligt het prachtige Piazza Grande en op de top van de Monte Ingino prijkt de basiliek. In een glazen kist boven het altaar ligt het lichaam van de heilige Ubaldo, die in de twaalfde eeuw leefde en de patroonheilige van Gubbio is. De stad heeft prachtige middeleeuwse straten en stegen, uitstekende restaurants en winkels waar truffels (tartufi) te koop zijn. Keramiek is een andere specialiteit van Gubbio. Als ik eenmaal begin aan de opsomming merk ik dat ik steeds enthousiaster word!

Gubbio-Umbrië-3

Eigenlijk zou ik iedereen die Umbrië bezoekt met klem willen aanraden deze prachtige stad, die niet overspoeld wordt door toeristen, met eigen ogen te komen bekijken. Je zult er geen spijt van krijgen!’

Emie schrijft ook elke dag op haar eigen blog Wonen in Caldese, waar je al haar verhalen kunt teruglezen en haar belevenissen op de voet kunt volgen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *