Home » Reizen door Italië » Umbrië » Palio dei Ceri – feest in Gubbio
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Palio dei Ceri – feest in Gubbio

De Corsi dei Ceri in Gubbio, dat op 15 mei wordt gevierd, is een van de hoogtepunten qua feesten in Umbrië.

Gubbio-Corso-dei-Ceri-mei

De hele stad is versierd met vaandels en het zindert, gonst en vibreert. Men viert de naamdag van de heilige Ubaldo, die leefde in de twaalfde eeuw. Zijn gemummificeerde lichaam ligt in een glazen kist boven het hoofdaltaar in de aan hem opgedragen basiliek.

Vanaf een lager gelegen plein in het centrum van Gubbio kun je via een groot scherm precies zien wat er op het hoger gelegen Piazza Grande gebeurt. Na de rituele rondes met drie enorme ceri (houten kaarsen die nog het meest op kandelaars lijken) die door jonge mannen op de schouders rondgedragen worden, splitsen de groepen zich. Elke kandelaar wordt nu door zijn eigen quartiere (wijk ) gedragen.

Op het Piazza Bosone komt de cero van de heilige Antonius Abt langs. Er klinkt gejuich zodra de groep hollende mannen arriveert. Uit het raam op de tweede etage van het verzorgingshuis wordt door de directrice, een non, een bloemetje bij het beeld boven op de kandelaar gestoken. De dragers moeten daarvoor de armen strekken en op hun tenen gaan staan. Aangezien het hele gevaarte zo’n vierhonderd kilo weegt, dwingt dat natuurlijk respect af bij de omstanders.

Gubbio-Corso-dei-Ceri-mei-2

Na al dat gedraaf gaan de dragers en hun gevolg aan een uitgebreide lunch, altijd een belangrijk onderdeel in het Italiaanse leven. Pas aan het begin van de avond is dan de werkelijke ren naar de top van de Monte Ingino, naar de basiliek van Ubaldo.

Maar voor het zover is, worden de ceri opnieuw rondgedragen, wil iedereen ze aanraken en wisselen de dragers voortdurend. Er wordt samengeschoold op pleinen en straten, mannen omhelzen elkaar bij het begroeten en er heerst een sfeer die zich moeilijk laat omschrijven. Devotie en uitgelatenheid gaan samen. In de basis is het een religieus feest, maar de vergelijking met een volksfeest als carnaval komt misschien nog het meest in de buurt.

Gubbio-Corso-dei-Ceri-mei-3

Over de omstanders valt trouwens ook nog wel wat te vertellen. Zij dragen veelal dezelfde kleding als de dragers van de kandelaars. De verschillende kleuren vertegenwoordigen de drie heiligen. Vooral kinderen en jonge mensen doen daaraan mee. Ouderen showen hun betrokkenheid met het feest door op z’n minst een kleine halsdoek om te knopen.

Gubbio-Corso-dei-Ceri-mei-4 Gubbio-Corso-dei-Ceri-mei-5

Aan het eind van de middag volgen de dragers opnieuw de route omhoog. De enorme gevaartes gaan horizontaal onder een stadspoort door, waarna ze weer in verticale positie moeten worden gebracht. Vlak bij de poort, die heel toepasselijk de Porta di Sant’Ubaldo heet, heb je een riant zicht op de stoet.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *