Ga op pad met onze City Walks!

Accademia Amsterdam maakt muziek in Perugia

Accademia Amsterdam nodigt Italiëliefhebbers uit voor een inspirerende zomercursus in Perugia, waar genieten van cultuur, de historische stad en de traditionele keuken van Umbrië voorop staat. Tijdens de cursus wordt uitgebreid aandacht besteed aan het samen musiceren en de interpretatie van muziek uit (vroeg)barok tot classicisme. Anderen kunnen onder deskundige leiding schilderen & tekenen of koken naar authentieke Italiaanse recepten. Daarnaast kunnen cursisten een (barok)dansje wagen. In samenwerking met de Università per Stranieri di Perugia wordt een cursus Italiaanse taal & cultuur georganiseerd.

FOLDER2014-binnen

De musici van Accademia Amsterdam trakteren de deelnemers op een inspirerend concert in het prachtige, barokke Auditorium Marianum van het Istituto Musicale G. Frescobaldi. In dit instituut, dat zich in het historische centrum van Perugia bevindt, worden de muziekcursussen gehouden. Cursisten presenteren zich tijdens de slotpresentatie in de barokke theaterzaal van de Università per Stranieri di Perugia.

Accademia Amsterdam - Summercourse 2014 04 Accademia Amsterdam - Summercourse 2014 12

Ciao tutti vroeg Heleen de Wilde, die al een aantal keer mee op reis ging, naar haar ervaringen. Heleen steekt meteen enthousiast van wal: ‘In een ontspannen sfeer muziek maken met aardige mensen in een heerlijk land met veel zon, cultuur en lekker eten. Wat wenst een mens nog meer?’

We kunnen niet anders dan beamen dat dat heerlijk klinkt. Maar wat maakt deze reis nu precies zo bijzonder?

Heleen: ‘Eenmaal per jaar begraaf ik me een week in renaissance- en barokmuziek. Meerdere keren  heb ik dat in Frankrijk gedaan, maar ook in Nederland. Omdat het tijd werd voor wat anders, besloot ik deze keer eens naar Italië te gaan.

Daar werd toevallig net een nieuwe cursus opgezet door Accademia Amsterdam, aan het Istituto Frescobaldi in Perugia. Dat klonk zo aantrekkelijk dat ik besloot om me voor dit nieuwe avontuur aan te melden.

Ongeveer vier weken voordat de cursus begon, kreeg ik de muziek thuis en wist ik welke partij ik zou gaan spelen. Ook hoorde ik toen hoe de groepen waren ingedeeld, en wat het precieze dagprogramma was. Omdat ik barokfagot en blokfluit speel, zat ik meestal in meerdere ensembles van circa 5 personen. Soms begeleidden we een zangstem, soms werkten we aan een instrumentaal stuk. Daarnaast is er ook altijd een dagdeel ingeroosterd voor ontspanning en cultuur. Je bent immers niet voor niets in Perugia!

Perugia-Umbrie (3)

De prachtige middeleeuwse stad Perugia, gelegen tussen de groene heuvels van Umbrië, dient sowieso elke dag opnieuw als inspiratiebron. Perugia heeft aan cultuur genoeg te bieden en het Istituto Frescobaldi ligt fijn midden in de oude stad. Alle gezelligheid en niet te vergeten de restaurantjes met heerlijk eten kun je makkelijk te voet bereiken. De stad heeft heel veel te bieden; genoeg in elk geval om tijdens én na de muziekweek nog even langer van te genieten.

De coaching van de ensembles is intensief. De docenten spreken Nederlands of Italiaans, maar de voertaal is Engels. De muziek is meestal rond een thema uitgezocht en de ensembles zijn in evenwicht. Hoe de organisatie het ook nog voor elkaar krijgt om iedere deelnemer een partij te geven die hij of zij aan kan, weet ik niet. Dat is het geheim van gedegen vakmanschap vrees ik.

Het is in elk geval telkens weer verrassend om met mensen die je van te voren niet kent en wiens taal je soms ook niet spreekt, zo intensief op te trekken. Deze cursus verschilt daardoor ook van andere omdat je dicht  bij de Italiaanse cultuur komt. Met een Nederlandse groep in het buitenland zitten, geeft een heel andere sfeer dan deze ‘Italiaanse mix’.

Accademia Amsterdam - Summercourse 2014 14 Accademia Amsterdam - Summercourse 2014 Dinner

In deze cursus ervaar je dat muziek een universele taal is die mensen bindt. Je hebt niet altijd woorden nodig om iets uit te hoeven leggen. In enkele gevallen ontstaat er zelfs een blijvend contact. Een meer dan waardevolle ervaring!

Tot slot wil ik nog aangeven dat Accademia Amsterdam ook aan partners van cursisten heeft gedacht. Voor hen is het bijvoorbeeld mogelijk om Italië in een tekening vast te leggen, om de fijne kneepjes van de traditionele keuken te leren of om een Italiaanse taalcursus te volgen.’

Accademia Amsterdam - Summercourse 2014 Arts 01 Accademia Amsterdam - Summercourse 2014 Cooking 02

Wil je meer informatie over de cursus in Perugia, of wil je je meteen inschrijven? Op de website van Accademia Amsterdam vind je meer details plus een inschrijfformulier.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *