Home » Reizen door Italië » Turijn » Tor(v)ino
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Tor(v)ino

Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Ciao tutti’s wijnblogger Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Nu werkt ze bij Wijnkoperij De Gouden Ton en neemt ze ons op Ciao tutti regelmatig mee naar Italië. Dit keer reizen we naar Turijn, de hoofdstad van Piemonte:

Piazza-San-Carlo-Turijn (1) Piazza-San-Carlo-Turijn (2)

‘Via Lagrange 3, va bene,’ antwoordt de taxichauffeur op mijn verzoek. Vloekend en tierend rijdt hij via de linkerweghelft richting het stadscentrum van Turijn. Op een kruising zie ik in mijn ooghoek een rood licht voorbij flitsen en enkele tienden seconden later komen er van weerszijden auto’s op ons af gereden, druk toeterend.

Paese di merda,’ mokt de chauffeur terwijl hij gelijktijdig de krant van die dag in mijn schoot werpt. Een foto met een gouden koets vol pracht en praal staat in kleur op de voorpagina. Klaarblijkelijk  de begrafenisstoet van een maffialid die iets te opzichtig georganiseerd is, is mijn conclusie. Een understatement van de eerste rang, volgens meneer, zelfs een heilige wordt niet met zoveel poeha begraven, is zijn mening.

Enkele minuten en verkeersovertredingen later staan we voor nummer drie, waar ik opgelucht uitstap. Maar niet zonder een uitgebreid afscheid van de chauffeur die mij op zijn dooie gemak een mooi leven toewenst, zijn toeterende collega’s daarbij negerend. ‘Gelukkig ben jij in het goede land geboren,’ beweert hij.

Mijn reismaatje Bjorn heeft me laten weten dat hij alvast voor de deur van ons appartement op een bankje zit. Maar voor deze nummer drie is er geen bankje – en ook geen Bjorn. Ik sta absoluut bij huisnummer drie, maar zeker niet in de Via Lagrange. Die straat ligt tien minuten verderop, net als het bankje waar Bjorn op mij wacht.

Eenmaal in de Via Lagrange beland, wordt de hectische taxirit meer dan gecompenseerd met Francesca’s welkomstborrel op haar dakterras. We huren bij haar een kamer via Airbnb. Een oase van rust en groen in het centrum van de stad, zoals zij de plek terecht beschrijft.

Airbnb-Turijn-Francesca Airbnb-Turijn-Francesca-2 Airbnb-Turijn-Francesca-3

Chi non beve vino, perde qualcosa,’ vindt Francesca. ‘Wie geen wijn drinkt, mist iets.’ En dus komt er een ongelabelde fles Arneis tevoorschijn. Een klein zuchtje wind waait over het dakterras en terwijl we proosten met een glas koele lokale trots weet ik dat ons weekend, ondanks het hectische begin, niet meer stuk kan.

Ik neem nog een slok van mijn wijn. Arneis is de naam van de druif waarvan deze witte wijn gemaakt wordt. Om het nobele karakter van de druif aan te geven, wordt hij vaak ‘witte nebbiolo’ genoemd. Een contradictie, waarmee wordt gezegd dat deze witte druif meegerekend kan worden met de grote (rode) jongens uit Piemonte.

De druif komt oorspronkelijk uit het Roero-gebied, dit ten zuidoosten van Turijn ligt. Binnen de Roero-appellatie moet de wijn van honderd procent Arneis-druiven zijn gemaakt om het keurmerk DOCG op het etiket te mogen vermelden.

Ik draai mijn glas richting de zakkende middagzon zie de dauwdruppeltjes naar beneden glijden. De wijn is heerlijk koel, licht goudgeel van kleur en ruikt verfrissend, naar groene appels en perziken met een vleugje munt. Ook de smaak is heerlijk fris; peer en limoen met een kruidige anijsachtige afdronk.

De avond valt en wij begeven ons naar het oude hart van de stad, rondom de Mercato Centrale. Je kunt je in Turijn makkelijk oriënteren, dankzij het rechthoekige, typisch Romeinse stratenpatroon. De Torinesi vieren het weekend en er hangt een aangename sfeer.

aperitivo-Turijn-2

We slenteren door de statige straten waar het geluid van een aangenaam geroezemoes en klinkende glazen tegen de muren weerkaatst. We snuiven de ontspannen sfeer op een doen zo veel mogelijk leuke plekken aan voor een hapje en een drankje. Om te beginnen een typisch Piemontees voorgerechtje van gegrilde paprika gevuld met tonijn in een van de barretjes onder de zuilengalerijen.

Dan volgen we het geluid en komen aan bij enkele bars die gezamenlijk de ruimte van een park hebben verdeeld, inclusief tafeltjes en stoeltjes. Onder de bomen op het drukbezette plein genieten we van een schaal lokale vleeswaren, begeleid door een glas Barbera d’Alba.

De Barbera druif is Italiës derde rode druif; na Sangiovese en Montepulciano wordt deze het meest aangeplant. Waar Barbera refereert aan de druif, geeft Alba de plaats van herkomst aan. Een wijn gemaakt van de Barbera-druif uit het plaatsje Alba, dus.

Barbera is een volkswijn; er werden massa’s van geproduceerd tot in 1984 het ‘methanol-schandaal’ plaatsvond. De extreme vraag naar deze wijn verleidde producenten ertoe de wijn aan te lengen met een middel van op basis van methanol, een alcohol die bij een bepaalde hoeveelheid giftig is. Deze slechte gewoonte leidde tot enkele doden en daarmee tot de ondergang van de Barbera-verkoop.

Enkele producenten bleven overtuigd van de potentie van de druif en durfden het gevecht tegen het gevestigde negatieve imago aan. Dat heeft geleid tot een ware transformatie van de wijn, waarbij het gebruik van barriques een belangrijke rol speelde. De beste Barbera’s ruiken naar rijpe kersen, viooltjes en vanille, zijn fris en tegelijkertijd pittig en smaken naar kersen en zwarte bessen. Het gebruik van hout zorgt voor een zacht en rond mondgevoel een creëert en harmonieuze en complexe wijn. Een prachtig voorbeeld is de Barbera d’Alba Tre Vigne van Vietti.

Turijn verrast ons. Statige brede straten met aan weerszijden prachtige gebouwen. Spannende cortiles die uitkomen op sprookjesachtige binnentuinen en weidse pleinen. Op aanraden van Francesca bezoeken we het recent gerenoveerde Museo Egizio. Hier wordt Europa’s grootste collectie Egyptische vondsten bewaard en tentoongesteld.

Turijn-Museo-Egizio (1) Turijn-Museo-Egizio (2) Turijn-Museo-Egizio (4)

Het vier verdiepingen tellende museum toont een indrukwekkende collectie aan beelden, kaarten, brieven, gebruiksvoorwerpen en tombes. De lange rij is het wachten dubbel en dwars waard. Dankzij de handig bedienbare audioguide (inclusief bij de entreeprijs) kun je zelf aangeven over welke kunstwerken je meer wilt weten.

Na de kennismaking met mummies en farao’s wandelen we weer naar de Mercato Centrale, die gelukkig nog verre van een toeristische attractie is. Op zaterdag drommen de Torinesi hier tezamen om hun inkopen voor la cena te doen. Het is een echte volksmarkt waar mensen voordelig hun groente en fruit inslaan. Toch vind je er ook prachtige kramen vol regionale kaas- en vleeswaren en snuisterijen als (kleding)accessoires en andere gadgets.

Mercato-Centrale-Turijn

Aan groen is in Turijn geen gebrek. Er zijn mooie grote parken zoals de Gardini Reali en het Parco del Valentino. Wij volgen de Via Po, met haar zuilengangen waaronder je heerlijk kunt winkelen. Opvallend zijn de vele boekwinkels, vaak tot de nok toe gevuld met tweedehands boeken. Van de ruimte in de galerij wordt handig gebruik gemaakt door deze te vullen met kartonnen dozen gevuld met pockets, een prachtig gezicht. De bijzondere, authentieke koffiebars waar je een typische bicerin (koffiedrankje met chocolade) kunt drinken maken de sfeer compleet.

Baratti-Milano-Turijn

Aan de einde van de straat ligt het Piazza Vittorio Veneto, een ander bruisend stadsdeel vol met terrasjes en barretjes die rond aperitivo-tijd volstromen. Nog even verderop ligt de Po, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de bergen die Turijn omringen. De laagstaande zon zorgt voor een idyllisch plaatje. Gelukkig staan er langs de Lungo Po A. Diaz voldoende bankjes om even van dit plaatje te genieten.

Po-Turijn

Dan is het alweer tijd voor een aperitivo en daar denken Francesca, haar man Alessandro en zoon Matteo precies zo over. Gastvrij als ze zijn worden we uitgenodigd voor het diner en we installeren ons op het dakterras, waar de eerste flessen worden ontkurkt.

Zoals zoveel locals drinkt de familie vino sfuso. Veel winkels hebben daarvoor enkele vaten van de lokale wijnen staan, waaruit klanten hun flessen kunnen vullen. Hoewel het meestal om tafelwijnen gaat, hoeft de kwaliteit ervan zeker niet slecht te zijn. Door het feit dat er per vat wordt gekocht en er niet gebotteld en geëtiketteerd hoeft te worden, worden wel kosten bespaard. Zo drink je typisch Piemontese wijnen, gemaakt van Barbera, Grignolino, Nebbiolo en bBnarda maar ook wit, van onder andere Arneis of Gavi, voor niet al te veel geld.

De lokale wijnen gaan uitstekend samen met de gerechtjes die Francesca serveert, met groente en fruit die ook zij die ochtend op de Mercato heeft gekocht. Mijn favoriet? Het toetje natuurlijk! Een lokale specialiteit: pesche ripiene. Wijnadvies hierbij: een glas Brachetto d’Acqui van Cossetti.

Ben je in Turijn en wil je graag kennismaken met lokale wijnen? Signorvino in de Via Lagrange is een snoepwinkel voor wijnliefhebbers. De regio Piemonte is het best vertegenwoordigd, maar ook uit andere regio’s kan geproefd worden en er is een uitgebreide selectie aan Italiaanse bubbels te vinden. De bar is open voor lunch, aperitivo en diner.

Signorvino-Turijn (1) Signorvino-Turijn (2)aperitivo-Turijn

Het concept is fantastisch: je koopt een wijn voor de winkelprijs, je bestelt een selectie aan Piemontese formaggi, salumi of andere lekkernijen en je proeft en geniet! Is je fles nog niet leeg? Dan gaat de kurk erop en neem je een mooi souvenir mee naar huis!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Pieter van Halsteren

    Leuk om te lezen over je ervaring in Turijn. Vooral het laatste gedeelte van dit stuk trok mijn aandacht. Het feit dat je de lokale wijnen bij je gerechtjes gedronken hebt doet me denken aan de lokale wijn uit Turijn die mijn vader voor me mee heeft genomen vorig jaar toen hij daar op vakantie was. Ik vind die wijn ook super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *