Home » Reizen door Italië » Pistoia » Welkom in Pistoia!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Welkom in Pistoia!

Pistoia-collage

Vaak ontdekken we nieuwe plekken in Italië. We gaan op avontuur en laten ons, meestal aan de hand van lokale bewoners, verrassen door wat er op ons Italiaanse pad komt. En dan zijn er de plekken waar we vaker komen, zo vaak zelfs dat we ons er eigenlijk bijna thuis voelen. Wegen die we kunnen dromen, steden die op onze terugkomst lijken te hebben gewacht. Toscane is zo’n plek, en Pistoia is zo’n stad.

Voor de tweede keer was Ciao tutti te gast in Pistoia, het charmante stadje in de schaduw van naburige kunst- en cultuurreuzen als Florence, Lucca en Pisa. Willemijn reisde naar Toscane en (her)ontdekte de stad, die zich dit keer van haar meest groene kant liet zien.

Het platteland van Pistoia
Wakker worden en de zon door het raam zien binnendringen. De moestuin, boomgaard en wijnstokken liggen er vredig bij en baden in het ochtendlicht, alleen de vroegste vogels verbreken de stilte op het land. Ontwaken op Il Fienile della Farnia (letterlijk: ‘de eikenhouten schuur’) is een feestje.

Het is bijna niet te geloven dat de boerderij, waar de jonge Silvia woont en sinds kort een drietal vakantieappartementen verhuurt, op een steenworp afstand van de stad ligt – een kwartiertje fietsen en je staat op Piazza della Sala, het gezelligste plein van Pistoia. L’Orto, het appartement waar wij verblijven, is een studio op de eerste verdieping met een tweepersoonsbed en uitzicht op de binnenplaats. Silvia heeft wat versgeplukte perziken uit eigen tuin in de keuken achtergelaten, samen met een paar stukjes cake. De dag is goed begonnen!

Il Fienile-2

Il Fienile

Selfie met de burgemeester
We ontdekken deze dagen Pistoia en omgeving, tijdens de blogtour #UnAltroParcoinToscana. Samen met Italiaanse collega-bloggers Lucia van I Viaggi dei Mesupi, Alessandro en Sara van Girovagate, Flavia van Tuscanycious, Claudia en Francesco van La bussola e il diario, Liliana, Roberto en Valeria van LilianaMonticone.com en Elisa van Girandolina. Armando van de Gazzetta di Pistoia en Eline en Sara van Pistoia Confcommercio zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt en laten ons Pistoia al verde zien – de groene kanten van de stad en provincie die zo vaak wordt overgeslagen door toeristen. De hele groep heeft er zin in, en als de burgemeester in hoogsteigen persoon ons passeert, kunnen wij bloggers het natuurlijk niet laten om even een selfie met hem te maken (foto: Armando Alibrandi)…

Selfie-blogtour

Pistoia al verde – wat wil dat precies zeggen? Dat zullen we zien, maar we weten in elk geval dat het iets te maken heeft met het jaarlijks terugkerende evenement Parco in Città dat we dit weekend mee mogen maken: op en rond Piazza della Sala zullen de straten van Pistoia worden bedekt met vers, knisperend gras, en overal zullen – voor een dag – bomen en planten neergezet worden. Stad wordt park, en de picknickleedjes kunnen uitgespreid worden.

Spektakel op straat
Voordat we het groen in duiken, worden we eerst op een wel heel speciale manier ontvangen in Pistoia. We staan nietsvermoedend op het verscholen Piazza della Sapienza als plotseling – met veel kabaal – de Compagnia dell’Orso de hoek om komt gemarcheerd. De orso (beer) is sinds eeuwen het symbool van de stad en prijkt dan ook trots op het wapenschild van Pistoia. De Compagnia dell’Orso verzorgt, midden op straat, een spektakel van vaandel gooien en riddergevechten, zodat we ons even in de middeleeuwen wanen.

Compagnia dell'Orso

Met de herinneringen aan ons eerdere bezoek aan Pistoia nog vers in het geheugen en het warme welkom in de stad kunnen we maar een ding denken: wat is het fijn om terug in Pistoia te zijn!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *