Ga op pad met onze City Walks!

Wakker worden in de wijngaarden

SONY DSC

De hobbels in het pad dat naar Partingoli leidt, kunnen we inmiddels dromen. Hoewel je Florence nog maar even alle spalle, achter je, hebt gelaten, word je hier omringd door een klassiek Toscaans landschap met glooiende heuvels vol olijfbomen en wijnranken zover het oog kan kijken. Je wordt ontvangen door een indrukwekkende rij cipressen van vele tientallen jaren oud, die je als vanzelf naar de voormalige wijnboerderij Partingoli leiden.

SONY DSC SONY DSC

Partingoli bestaat al meer dan vierhonderd jaar. Vroeger werd er ook op het terrein zelf wijn gemaakt, maar inmiddels is de kleine cantina niet meer in gebruik. Wel worden er nog steeds druiven verbouwd. Zo ver je kunt kijken zie je dan ook eindeloze rijen wijnranken, in het voorjaar frisgroen, in het najaar prachtig rood, goud en geel gekleurd.

SONY DSCPartingoli-Toscane-bed-breakfast (7)

De druiven zijn van een uitstekende kwaliteit en er wordt door een wijnmaker uit de buurt dan ook een smakelijke Chianti van gemaakt. De druiven van een paar wijnranken worden later geoogst, zodat ze omgetoverd kunnen worden tot een amberkleurige vin santo, ‘heilige’ dessertwijn.

Waar ooit de druivenplukkers woonden, vind je nu zes appartementen met prachtig poëtische namen. Zo is Rondine vernoemd naar de zwaluwen die er in het voorjaar onder de dakgoot nestelen, worden de Toscaanse cipressen geëerd met Cipressi en herinnert Fienile nog aan de functie die dit appartement ooit had: het was de hooizolder.

Partingoli, dé plek om je vakantie door te brengen. Partingoli-vakantie-Toscane-tuin (6)

Orcio – een appartement dat dit voorjaar nog helemaal is verbouwd – verwijst naar de grote terracotta kruik die voor het appartement staat. Focolare dankt zijn naam aan de grote haard in het appartement, waar vroeger de maaltijden in/op werden bereid. Castello dankt zijn naam niet aan een kasteel dat hier vroeger lag, maar simpelweg aan de vele trappetjes en doorgangen, waardoor het wat weg heeft van een middeleeuws kasteel.

Er zijn appartementen voor vier, vijf en zes personen. Elk appartement heeft een eigen woonkamer, een goed uitgeruste keuken, slaap- en badkamer(s) en een afgeschermde tuin met tuinset en loungebank.

Vakantiehuis-appartement-orcioVakantiehuis-appartement-orcioVakantiehuis-appartement-orcio

Spiksplinternieuw is de bed & breakfast, waar we afgelopen week een nachtje logeerden. Er zijn twee kamers: Ceppetto & Pinocchio. Elke kamer heeft heerlijke bedden, een eigen-badkamer met een bad/douche en satelliet TV (internationaal).

Vakantiehuis-appartement-orcioPartingoli-Toscane-bed-breakfast (1)Partingoli-Toscane-bed-breakfast (4) Partingoli-Toscane-bed-breakfast (5)

Vanuit Ceppetto heb je bovendien een waanzinnig uitzicht op de wijngaarden. Het beeld vanuit je bed is zo mooi dat je er de hele ochtend foto’s van kan maken, met het prachtige Toscaanse ochtendlicht dat de heuvels in steeds weer een andere kleurschakering laat baden.

appartement Orcio

Vanaf je kamer of appartement ben je zo in de gezamenlijke tuin, met een zwembad en een groot speelveld. Vlak bij het zwembad bevindt zich de veranda, het sociale hart van Partingoli. Er staat een tafel onder van zo’n zeven meter lang met boeken (waaronder Saskia’s Toscane-oeuvre) en tijdschriften vol tips voor de omgeving. Ook staat hier een koelkast met frisdranken, water, bier, diverse snacks en ijsjes en een klimaatkast met een assortiment uitstekende wijnen.

Partingoli-vakantie-Toscane-tuin (1) Partingoli-vakantie-Toscane-tuin (2) Partingoli-vakantie-Toscane-tuin (3)Vakantiehuis-appartement-orcio

Aan de voet van de trap die naar het thuis van eigenaren Martijn en Angelique en hun kinderen Jeroen en Anna leidt, vind je een terras waar je ’s ochtends kunt genieten van een heerlijke cappuccino. Ook wordt hier elke zaterdagavond een uitgebreide aperitivo geserveerd, zodat je na een lange dag rijden lekker achterover kunt leunen en culinair kunt laten verwennen met lekkere hapjes en een Spritz of een glas wijn.

Partingoli-Toscane-aperitivo

Eropuit!
Liggend op je luxe ligbed bij het zwembad waan je jezelf in the middle of nowhere. Niets is minder waar. Een betere locatie in Toscane kan je niet wensen. Zo loop je vanaf het terrein direct de wijngaarden in, die grotendeels vrij toegankelijk zijn.

SONY DSC

Voor wandelaars is Toscane een walhalla. Zo loop je door het typische Toscaanse landschap, dat rijk is versierd met cipressen, om vervolgens het mediterrane bos te betreden of in een klein dorpje te genieten van een caffè in de lokale koffiebar.

Vanaf Partingoli ben je met de auto in tien minuten bij de halte van de tram die je afzet in het centrum van Florence. Dat scheelt niet alleen een hoop parkeerstress, maar is ook nog eens supersnel. Andere grote steden zoals Lucca, Pisa, San Gimignano en Siena zijn binnen een uur met de auto te bereiken. Ook voor een wijnroute door de Chianti, met stops in Greve in Chianti en Montefioralle, is Partingoli een goed vertrekpunt.

Piazzale-Michelangelo-Florence (2)Ciao-tutti-City-Walk-LuccaPiazza-del-Campo-Siena-vanuit-de-luchtSONY DSC

Heb je zin om eens iets anders te doen? Toscane is het picknickland bij uitstek. Overal waar je komt vind je houten tafels, vaak in de buurt van een speeltuin. Ook een dagje strand is een aanrader. Vooral de stranden tussen Pisa en Livorno zijn favoriet. De strandpaviljoens zijn hier compleet uitgerust met bar en restaurant. Er zijn douches op het strand en het is er altijd schoon. En dat op minder dan een uurtje rijden van Partingoli!

mooiste-stranden-Italië-2016

Ook wakker worden in de wijngaarden? Je vindt Partingoli aan de Via di Partingoli 1 in San Vincenzo a Torri (Florence). Voor meer informatie kun je ook altijd mailen naar contact@partingoli.com of bellen met Angelique (0039-3663849987) of Martijn 0039-3383829529.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *