Home » Reizen door Italië » Toscane » Verkleedpartij in Villa Roncioni
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Verkleedpartij in Villa Roncioni

Voor een echte koninklijke ervaring tijdens de San Giuliano Terme Tour dook Sophie niet alleen in het warme water van de thermen van Bagni di Pisa, maar ook in de verkleedkist van Arturo Cerratelli.

Villa-Roncioni (16)

Precies honderd jaar geleden opende operazanger Arturo Cerratelli zijn kleermakersatelier La Casa d’Arte Cerratelli. Hij stopte hier zijn onmeetbare passie voor opera in, maar ook zijn liefde voor prachtige kostuums. La Casa d’Arte Cerratelli groeide uit tot het belangrijkste atelier in Italië – en later zelfs in de hele wereld – met een collectie van meer dan 30.000 handgemaakte kostuums. Deze zijn allemaal gedragen in opera’s van Puccini, in de meest belangrijke operagebouwen en theaters in Italië en daarbuiten, zoals The Metropolitan in New York, La Comédie Française in Parijs, The Royal Opera House Covent Garden in Londen en het Bundestheaterverband in Wenen.

Villa-Roncioni (8)Fondazione-Cerratelli-kostuums

Arturo Cerratelli was zelf trouwens een van de eerste acteurs in Puccini’s La Bohème. Zo was hij constant omringd door zijn passie: prachtige operakostuums. De kleermakerstraditie is door de jaren heen van vader op zoon doorgegeven en heeft tot enorme successen geleid. In 1969 heeft het atelier zelfs een Oscar gewonnen, voor de beste kostuums in de opera Romeo en Julia van Zeffirelli. Van het operagebouw gaan de kostuums ondertussen naar televisiestudio’s, filmsets en balletvoorstellingen. Ze worden zelfs gebruikt in BBC-series, zoals The Borgias.

Villa-Roncioni (6) Villa-Roncioni (1)

In 2005 wordt de Fondazione Cerratelli opgericht, waarin al de prestigieuze, handgemaakte kostuums worden bewaard, beschermd en tentoongesteld. De stichting bevindt zich sinds 2011 in Villa Roncioni, in Pugnano, in de provincie Pisa. De tentoonstelling Le Donne di Puccini is absoluut een bezoekje waard. Eigenlijk alleen al vanwege de uitbundige jurken, maar ook om de villa zelf.

Villa-Roncioni (3) Villa-Roncioni (21)

Villa Roncioni
Guelfo Roncioni kocht in 1468 het landgoed waar tot de achttiende eeuw een boerderij annex buitenverblijf op stond. Francesco Roncioni, een getalenteerde architect, besloot eeuwen later het familiebezit om te toveren tot de statige villa die je nu nog altijd ziet. De muur- en plafondschilderingen werden in rococo-stijl uitgevoerd, met als resultaat een kleurrijk, sierlijk spektakel.

Villa-Roncioni (4)

De villa was het middelpunt van de knappe koppen van die tijd. Er werden vrijmetselaarsbijeenkomsten gehouden, maar ook Chopin en Lord Byron verbleven er. Niemand minder dan Napoleon kwam in een luchtballon invliegen voor een bezoek aan de villa. De vooraanstaande figuren verbleven bij de Roncioni-familie om vanaf daar bijvoorbeeld de thermen van San Giuliano te bezoeken en als herboren terug te keren naar hun belangrijke positie, waar die zich ook bevond.

De villa wordt omgeven door een groot grasveld met daarachter een romantisch Engels park met schattige prieeltjes, een kapelletje, een waterval, een onvoltooid kasteel, een meer en een heuse grot versierd met halfedelstenen en schelpen. Een bijna mysterieus, neogotisch gebouw siert het veld naast de villa. Hier vond je vroeger een zijderupskwekerij. Het gebouw schijnt een kopie van een Engelse abdij te zijn en is in 1822 door niemand minder dan architect Della Gherardesca, het brein achter Piazza dei Miracoli in Pisa, neergezet. De duiven die er hun intrek hebben genomen, geven het gebouw een filmisch tintje waar een verdwaalde geest niet zou misstaan.

Villa-Roncioni (23)

Historische verkleedpartij
Tijdens de San Giuliano Terme blog tour mag Sophie zich in een van de prachtige kostuums hijsen, ter voorbereiding op het exclusieve diner later die dag. Nu is ze als Nederlandse nogal lang en is het nog niet zo makkelijk om de juiste jurk voor haar tevoorschijn te toveren. Nadat de rest een prachtig pak of een sierlijke jurk aangemeten heeft gekregen, is Sophie dan eindelijk aan de beurt. Het resultaat mag er zijn: de bloggers zijn omgetoverd tot een ware delegatie rijke dames en heren!

Villa-Roncioni (24) Villa-Roncioni Villa-Roncioni (12) Villa-Roncioni (11)

Het bijzondere diner werd ’s avonds geserveerd in Villa Alta, een plek die echt uit een sprookje lijkt te zijn gekomen. Hoge plafonds met fresco’s, vertrekken met klassieke meubels, bloemstukken en schemerlampen die de villa tot bijna koninklijke standaard verheffen. Gelukkig vallen de bloggers niet uit de toon in hun bijzondere kostuums. Onder begeleiding van een harp en een dwarsfluit genieten ze, tot in de puntjes verzorgd, van een avond die rechtstreeks uit een opera had kunnen komen.

Sophie-PisaVilla-Roncioni (15)

Ook even terug in de tijd? Je kunt Fondazione Cerratelli in Villa Roncioni ook zonder koninklijk bloed bezoeken. Je vindt de villa aan de Via Statale dell’Abetone 226 in Pugnano. De tentoonstelling Le Donne di Puccini loopt tot 3 mei 2015 en is op vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 15.00 tot 19.00 uur. Op de rest van de dagen kun je alleen terecht op aanvraag, door een e-mail te sturen aan diegoarte@libero.it.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *