Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Van superdeluxe badderen tot overleven op een paard

Na een indrukwekkend bezoek aan het mijnmuseum in Abbadia di San Salvatore was een moment van bezinning helemaal op zijn plaats. Fonteverde Tuscan Resort & Spa, gelegen in het groener dan groene Val d’Orcia en omringd door niets anders dan heuvels met cipressen, was de ideale plek hiervoor. Met het historische dorpje San Casciano dei Bagni op de achtergrond lijkt het bijna alsof je in een sprookje bent beland.

Fonteverde-Spa (1) Fonteverde-Spa (2)

Il portico, de zuilengalerij, waar het resort aan vast is gebouwd, is in het jaar 1607 door groothertog Ferdinando I de’ Medici neergezet en dit geeft een bepaalde allure aan het resort dat in elk detail terug te vinden is. Al wandelend door de gangen van het complex kom je langs vitrines met de meest mooie producten die op de welvarende clientèle van de spa gericht is. Een privékleedkamer met handdoeken en badjassen doet ons de koningin te rijk voelen en voor we het weten liggen we te weken in een van de zeven thermaalbaden waar je in de superluxe spa uit kunt kiezen. Als we trouwens onze honden hadden mee willen nemen was dat geen probleem geweest; er is zelfs een apart hondenbad beschikbaar. We bedoelen maar.

Fonteverde-Spa (3) Fonteverde-Spa (4)

Een massage van een uur brengt ons weer met beide benen op de grond en tegelijkertijd met het hoofd in de wolken. Even ontspannen tussendoor is geen overbodige luxe aangezien het programma bijna overloopt van de activiteiten. Paardrijden door de terre del tufo (de gebieden vol tufsteen, dat zo kenmerkend is voor deze regio) is het volgende avontuur op het programma.

Play your Tuscany 2014 320

Een prachtige autorit door het adembenemende landschap van de Maremma heeft als bestemming Agriturismo San Vincenzo in Sovana. Hier staan zeven paarden braaf op ons te wachten, om ons mee de natuur in te nemen. Achter een van de flinke paardenkonten komt Giulio tevoorschijn. Een klein gezet mannetje met baard en cowboyhoed. Hij vraagt ons naar onze rijniveaus en deelt ons direct ‘ons’ paard toe voor die dag.

Play your Tuscany 2014 317

Sophie mag de jongste en meest lastige van het stel voor haar rekening nemen omdat ze de meeste rijervaring heeft. Nu hopen dat ze de fijne kneepjes nog weet, aangezien ze jaren geleden voor het laatst op een paard heeft gezeten. Dan komt uit het niets een doorgewinterde buttero (Toscaanse cowboy) aan gegaloppeerd. Hij zet zichzelf imposant voor ons neer. Ezio, Giulio’s collega, begint ontspannen met: ‘Listen if you want to survive.’  Hij heeft direct iedereens aandacht te pakken. Een stoomcursus hoe berijd ik een paard volgt en daarna is het hortsik op naar de tufo-gronden.

Maremma-paardrijden (1) Maremma-paardrijden (2) Maremma-paardrijden (3) Maremma-paardrijden (4)

Twee uur lang kijken we vanaf onze paarden beduusd om ons heen naar al het moois dat moeder natuur hier te bieden heeft. De Etrusken hebben waarschijnlijk destijds dit gebied uitgezocht vanwege haar schoonheid en het feit dat er veel tufo te vinden was. Tufo, tufsteen, is vulkanisch steen en van nature redelijk broos. Daarom is er jammer genoeg nog maar weinig overgebleven van de Etruskische kolonies die hier nog ver voor de Romeinen gesticht zijn.

Maremma-paardrijden (5) Maremma-paardrijden (6) Maremma-paardrijden (7) Maremma-paardrijden (8)

Het enige dat luguber genoeg wel de tand des tijds heeft doorstaan, zijn hun graven. Verschillende necropolissen zijn in deze omgeving te bewonderen en zo vang je toch nog wat op van die beschaving die zijn tijd ver vooruit was. De bekende dorpjes Pitigliano, Sorano en Sovana zijn ooit door de Etrusken boven op bergen tufsteen gesticht en ook die zijn vandaag de dag gelukkig nog te bezoeken.

Weer terug bij de agriturismo genieten we van een typisch Toscaans maal en vertelt Ezio over zijn landgoed, Il Cornacchino, op een dag te paard hiervandaan. Ze organiseren daar paardrijvakanties waarbij je een aantal dagen of een week lang allerlei uitstapjes te paard maakt en zo op een unieke manier de rijke omgeving ontdekt. Sophie heeft zo genoten van dit voorproefje dat ze Ezio heeft toevertrouwd nog wel keer terug te willen komen om tot buttera omgetoverd te worden. ‘Vieni, vieni, sei benvenuta,’ reageerde Ezio met een brede lach. Daar komt ze dus niet meer onderuit.

Maar voor dat nieuwe avontuur van start gaat, voert Play your Tuscany ons vanmiddag naar de karakteristieke Toscaanse dorpjes Manciano en Montemerano om vervolgens geheel in stijl af te sluiten in de natuurlijke warmwaterval in Saturnia.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *