Home » Reizen door Italië » Toscane » Thuis eten in Toscane
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Thuis eten in Toscane

Wij hebben ons hart verloren aan Italië, van de noordelijke bergtoppen tot de Siciliaanse stranden. Grote steden, kleine dorpjes, donkergroene cipressen, zilverkleurige olijfbomen en zomerse zonnebloemen, we worden er nog steeds blij van. Hoewel veel Italiaanse gebieden een bijzonder plekje in ons hart hebben veroverd, zijn we vooral dol op Toscane. Niet in het minst vanwege de heerlijke keuken…

We zijn (gelukkig!) niet de enigen die zo dol zijn op la bella Toscana. Vorige maand ontmoetten we twee heel bijzondere mensen die zo verliefd zijn op deze Italiaanse regio, dat ze er de helft van het jaar doorbrengen. Van april tot half oktober wonen Bert en Marieke in Vagliagli, een pittoresk dorpje net ten noorden van Siena. Van hieruit reizen ze heel Toscane door om bij mensen ‘thuis’ (dat wil zeggen, op hun vakantieadres) te koken.

Eten-in-Toscane (6)

Een origineel idee, dat zeer succesvol blijkt te zijn. Bert: ‘Soms wordt ons al na de eerste gang gevraagd of we later die week niet nog een keer kunnen terugkomen. Mensen vinden het heerlijk om in de tuin of op het terras van hun vakantiehuis toch het gevoel hebben dat ze in een restaurant zitten. Zeker voor mensen met kleine kinderen is het fijn, die kunnen nog een beetje spelen en dan naar bed. Maar ook voor een romantisch diner voor twee of voor een vriendengroep halen wij graag onze Italiaanse recepten uit de kast.’

Ciao tutti wilde uiteraard graag proeven en draaide de rollen om. Bert en Marieke kwamen niet ‘thuis’, maar Ciao tutti zocht het duo op in hun huis in Vagliagli, met een prachtig terras waar de tafel al in afwachting was van een hele middag lekker lunchen en uitgebreid praten over al het moois en heerlijks in de buurt.

Vier gangen verwennerij
We begonnen met kleurrijke antipasti: bruschetta met tomaat, met ricotta en olijfolie en met funghi en salsiccia (paddenstoelen en Toscaanse worst), finocchiona (de lekkerste venkelworst die we ooit hebben geproefd) en frittata met groene asperges. Stiekem hadden we hier al wel onze buikjes mee kunnen vullen, maar zoals het een goede Italiaanse kok betaamt, hadden Bert en Marieke nog meer voor ons in petto.

Eten-in-Toscane (2)

De primo, een risotto met gorgonzola en rucola, was een geweldige verrassing. Niet alleen omdat we deze combinatie nog nooit hadden geproefd, maar ook omdat het een van de romigste risotto’s ooit was. Het is dat we wisten dat er nog een derde en vierde gang zou volgen, anders hadden we nog een bord gevraagd. Een recept dat hier binnenkort zeker uitgeprobeerd wordt!

Dat het verstandig was om het bij één bord risotto te houden, bleek bij de secondo: gebakken kipfilet, geflambeerd met marsala en bestrooid met amandelen, vergezeld van aardappeltjes uit de oven en een meer dan smakelijke salade van venkel en bloedsinaasappel.

Eten-in-Toscane (8)
We hadden bijna gezegd dat we het toetje maar moesten overslaan. Bijna. Want voor we het wisten, was de tijd tussen secondo en dolce vergleden in een heerlijk gesprek over de Italiaanse keuken. En zeg dan nog maar eens nee tegen het pronkstuk van de pranzo: een chocolade panna cotta. Zo zacht van smaak, zo delicaat en zo ongelooflijk lekker… die hadden we niet willen missen! Net als de koffie en zelfgemaakte limoncello die nog volgden, overigens.

We wilden jullie deze Toscaanse topper niet onthouden, dus we vroegen aan Bert en Marieke of we voor deze ene keer het recept mochten hebben. Dat mocht, op voorwaarde dat we het met jullie allemaal zouden delen. Dat doen we uiteraard graag, maar niet voordat we Bert en Marieke hebben bedankt voor een geweldige lunch. Het was op en top genieten en we kunnen dan ook niet wachten tot we weer even thuis in Toscane zijn en al hun andere gerechten kunnen proeven!

Panna cotta van chocolade
Marieke: ‘Voor 4- tot 6 personen gebruik je 400 ml verse slagroom die je met 40 gram suiker tot aan het kookpunt brengt. Haal van het vuur en los er 2 (geweekte) blaadjes gelatine in op en roer er ongeveer 100 gram fijn gehakte, pure chocolade doorheen. Schenk in mooie schaaltjes en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Lekker om te serveren met zomerfruit of een in marsala gemarineerde plak sinaasappel (zonder schil).’

Eten-in-Toscane (12)

mangiAcasa – thuis eten
Wil je ook heerlijk genieten van een origineel Italiaanse maaltijd, zonder op zoek te moeten naar een restaurant? Buiten aan een lange tafel bediend worden, terwijl de zon ondergaat en de krekels voor achtergrondmuziek zorgen? Het lijkt een droom, maar mangiAcasa (Italiaans voor ‘thuis eten’) zorgt dat die droom werkelijkheid wordt! Op deze manier heeft iedereen vakantie – en na het eten kan een extra glaasje huisgemaakte limoncello geen kwaad, je bent immers al thuis! Kijk voor meer informatie op Etenintoscane.nl en laat je verwennen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ik krijg al honger als ik dit lees!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *