Ontdek Italië op een Vespa!

Tarottuin in Toscane

Toscane is betoverend mooi, of je nu in de heuvels rondom Siena vertoeft, in het centrum van Florence of in de ruige Maremma. Het meest betoverende plekje in Toscane is misschien wel de Giardino dei Tarocchi, oftwel de Tarottuin, in de buurt van Capalbio. De tuin is een ontwerp van Niki de Saint Phalle.

Niki de Saint Phalle werd bekend door haar wulpse vrouwenbeelden en haar vrolijk gekleurde fontein bij het Centre Pompidou in Parijs. Inspiratie voor de Tarottuin deed ze op in Parc Guell in Barcelona, waar Gaudi een vrolijke fantasiewereld schepte. Nadat het idee voor de tuin langzaam vorm kreeg, duurde het nog twintig jaar voordat de beeldentuin helemaal klaar was.

Tijdens de aanleg van de tuin en de bouw van de beelden die de tuin bevolken, woonde Niki de Saint Phalle zelf in een van haar creaties. In de enorme roze vrouw met het zwarte gezicht en blauwe haar genoot Niki van de vorderingen aan haar tuin en maakte ze schetsen voor haar geplande creaties. Het was vast heerlijk mijmeren op de veranda op deze vrouwenrug, die een weergaloos uitzicht over Toscane biedt.

Wie door de tuin wandelt, kan niet anders dan vrolijk worden. En dat is precies wat Niki de Saint Phallevoor ogen had: de bezoekers moesten blij worden van haar tuin. Het is zelfs een lokaal grapje in Capalbio: ‘Zie je iemand die blij kijkt? Die is zeker net naar de Tarottuin geweest!’

De kunstenares schreef zelf over het ontstaan van haar tuin: ‘In Toscane schiep ik mijn plastische versie van de tarotkaarten, die mij altijd al gefascineerd hebben. Ik herinner me nog goed dat ik T.S. Elliot’s Wasteland las en mij over die geheimzinnige verwijzing naar de Gehangene, de twaalfde kaart, verwonderde.

Aan de tarot heb ik een beter begrip van de spirituele wereld en de problemen van het leven te danken – ook het inzicht dat ieder probleem opgelost moet worden, zodat je nieuwe horden kunt nemen, om tenslotte de innerlijke harmonie en de tuin van het Paradijs te bereiken. Italië beschikt over een belangrijke traditie van fantastische tuinen; de beroemdste zijn het park van de Villa d’Este en Bomarzo, negentig minuten met de auto van mijn Tarottuin vandaan.

Bomarzo oefent op mij een bijzondere aantrekkingskracht uit. Een van de centrale figuren van mijn tuin, de Hogepriesteres met de geopende mond – waaruit eens water zal komen en over de treden zal vloeien – stelt zowel een hommage aan de geheimzinnige sculpturen van Bomarzo als aan de Villa d’Este voor. Het dromerige van Bomarzo met zijn zeemeerminnen, giganten, monsters en de scheve toren heeft mijn werk beïnvloed. Ook symbolisch gezien zijn er tussen beide tuinen overeenkomsten. De alchemie is de sleutel tot Bomarzo, de archetypen zijn dat tot de mijne.’

Aan de hand van 22 tarotkaarten heeft Niki de Saint Phalle geprobeerd een levensvisie neer te zetten. Zoals ze zelf ooit zei: ‘Ik heb voor de tarot gekozen, omdat de 22 kaarten van de Grote Arcana met elkaar de levensweg symboliseren die ieder mens hier op aarde aflegt.’

Laat je betoveren door de prachtige tuin en wandel hier al even mee, langs de magiër, de keizerin, de geliefden, de zegewagen, de kluizenaar, het rad van fortuin, de duivel, de dood, de gehangene, de zon en de maan…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

6 reacties

 1. Prachtig Saskia, zo kleurrijk die beelden, ga ik volgend jaar zeker heen!
  Kom al jaren in deze omgeving en toch weer iets ontdekt waar ik nog niet ben geweest! Ciao,ciao!

 2. Saskia,ik ben blij dat je deze beeldentuin laat zien,het is in een woord geweldig!!!
  wij zijn er in Mei op bezoek geweest,en hebben er een middag rondgelopen met heerlijk weer waardoor het nog mooier er uit zag dan het al is!!
  Wat een geweldige kunstenaar is hier aan het werk geweest!

 3. Een inspirerende plek!

 4. Ooit op de middelbare school een werksturk over Nikke de Saint Phalle en haar werk gemaakt, ik zou graag een keer de beeldentuin willen bezichtigen. Leuk dat je erover schrijft!

 5. Is het ook mogelijk om in het park te overnachten?

 6. Nee, dat kan helaas niet – van dat privilege mocht alleen de maakster zelf genieten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *