Download gratis de Ciao tutti app

Proef vijf bijzondere Toscaanse wijnen – waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan

Toscane heeft eigenlijk alles. Van een oogstrelend landschap dat nooit verveelt tot karakteristieke dorpen en steden met cultureel erfgoed waar je U tegen zegt.

Je proeft er volop pure culinaire tradities die zich weinig aantrekken van trends en altijd iets lekkers op het bord opleveren. Als kers op de taart biedt Toscane een uitgebreid palet aan weergaloze wijnen, met zowel grote jongens als kleinere parels.

Qua herkomstgebieden zijn Chianti, Montalcino en Montepulciano koplopers in naamsbekendheid, maar ook buiten deze grote namen valt er heel veel moois te ontdekken.

Een lappendeken aan wijngaarden

Het landschap in Toscane is gevarieerd, met landinwaarts de karakteristieke heuvels en laagvlaktes aan de kust. Je vindt er zelfs een uitgedoofde vulkaan, maar ook een drooggelegd moerasgebied en groene bergtoppen.

De hooggelegen – en daardoor wat koelere – wijngaarden leveren over het algemeen betere wijnen op dan die uit de dalen. Maar ook dat is lang niet altijd een gouden regel, want zo traditioneel als de inwoners van Toscane in de keuken zijn, zo verrassend innovatief zijn ze vaak in de wijnkelder.

Baanbrekende Super Tuscans

Dat vermogen tot innovatie en creativiteit bleek al in de jaren zeventig en tachtig, toen de kwaliteit van Chianti-wijn een dieptepunt bereikte – met de welbekende mandfles, fiasco geheten – en een aantal wijnproducenten het over een compleet andere boeg besloot te gooien.

Het resultaat: wijnen die niet volgens de Chianti-regels werden gemaakt, maar wel van een overdonderend hoog niveau zijn. Door enthousiaste wijnkenners werden ze de Super Tuscans genoemd, een naam die ze nog altijd met trots dragen. In hun kielzog werkte ook de klassieke Chianti aan een geslaagde kwalitatieve comeback.

Traditioneel én eigentijds

Een combinatie van traditie en innovatie is tegenwoordig nog steeds een kenmerk van de wijnen uit Toscane. Je vindt beide kenmerken bijvoorbeeld terug in Ventisei, een heerlijke biologische Vino Nobile di Montepulciano van een vrouwelijke wijnmaker met Belgische roots.

Ook de Super Tuscan Romitòro, van het gerenommeerde wijndomein Castello Romitorio, vlak bij de kust, verenigt beide elementen. Het bewijs dat het met Chianti weer helemaal in orde is gekomen, wordt onder meer geleverd door de soepele Salcheto Chianti Biskero. Als je voor wit kiest, kun je niet om de tegelijk ingetogen en krachtige Panizzi Vernaccia di San Gimignano heen.

foto: Panizzi

Ventisei – trendy biologische rode wijn uit Toscane

De Belgische Eline Aloy kreeg de liefde voor wijn met de paplepel ingegoten. Al op haar zesentwintigste opende ze haar eerste wijnbar in Antwerpen én maakte ze haar eerste eigen wijn in Italië, op het legendarische Toscaanse Avignonesi in Montepulciano, dat in handen is van haar moeder Virginie Saverys.

Eline heeft een geheel eigen kijk op wijn. Ze omschrijft haar creaties als ‘organic and fun’, ‘made with passion, to be drunk with love’. Dat plezier spat al van haar vrolijke etiketten en wordt nog veel duidelijker wanneer je haar pure, sappige en lichtvoetige maar zeker ook serieuze wijnen proeft.

Bij BeauVin bestel je de Ventisei Toscana Rosso 2018 voor € 10,95 per fles. De Vino Nobile di Montepulciano 2017 kost € 16,45 per fles.

foto’s: Ventisei

Super Tuscan Romitòro – sterrenwaardige krachtpatser

Filippo Chia van het befaamde Castello Romitorio maakt behalve een buonissimo Brunello ook een sterrenwaardige Super Tuscan, Dat doet hij niet in Montalcino, maar in Scansano, waar Romitorio een tweede domein bezit.

Niet ver van een Etruskische nederzetting en op een steenworp afstand van de kust teelt Chia behalve Sangiovese ook Syrah en Petit Verdot. Hij oogst de druiven met de hand. Voor én na het ontstelen worden de druiven bovendien handmatig gecontroleerd, zodat alleen het beste fruit in de wijn terecht komt.

foto’s: Castello Romitorio

Na de vergisting rijpt de wijn nog een jaar in eikenhouten vaten. Het eindresultaat is simpelweg verbluffend: een krachtige, gespierde en luxe rode wijn, die toch ook die onmiskenbare Toscaanse elegantie bezit!

De Castello Romitorio Toscana RomiTòro 2019 bestel je bij BeauVin voor € 16,95 per fles; de magnum-editie 2018 mag je voor € 35,95 toevoegen aan je collectie wijn.

Salcheto Chianti Biskero – prachtige blend van Sangiovese, Canaiolo en Mammolo

Salcheto is een van de grote namen van de Toscaanse Vino Nobile de Montepulciano. De wijngaarden worden volledig biologisch bewerkt en mede-eigenaar Michele Manelli is erin geslaagd om deze cantina in relatief korte tijd bij de top van het gebied te brengen.

Daarnaast heeft Salcheto enkele hectaren aan wijngaarden buiten de DOCG Vino Nobile, voor de productie van deze Chianti. Ook deze wijn heeft recht op de hoogste kwaliteitsklasse en heeft de DOCG-status.

De gebruikte druivenrassen zijn Sangiovese (tachtig procent), Canaiolo en Mammolo. Na de gisting rijpt een deel van de Chianti in vaten van Amerikaans eiken. Deze geven een duidelijk herkenbare geur en smaak en maken de wijn heel toegankelijk en toch bijzonder.

Een fles Salcheto Chianti Biskero 2020 bestel je bij BeauVin voor € 10,80. Ideaal voor een avondje wegdromen bij Toscaanse sferen, met een stevige pasta of een bistecca alla fiorentina.

foto’s: Salcheto

Panizzi Vernaccia di San Gimignano

De Vernaccia di San Gimignano is onze favoriete witte wijn uit Toscane (daar dacht niemand minder dan Michelangelo overigens net zo over, zoals je in deze blog kunt lezen).

De Vernaccia van Panizzi geldt als een van de lokale toppers. Wijnblad Perswijn plaatst de producent zelfs boven aan het lijstje van favoriete wijnmakers.

Het is een ideaal souvenir bij een bezoek aan San Gimignano, maar ook thuis kun je van deze verleidelijke Vernaccia genieten. Bij BeauVin bestel je al een fles van Panizzi’s Vernaccia uit 2021 voor € 14,50.

foto’s: Panizzi

Extra korting op wijnen en wijnpakketten

Alle genoemde wijnen zijn verkrijgbaar bij Wijnhandel BeauVin, Scharlo 2 in Alkmaar en via www.beauvin.nl.

Wil je meer verschillende Italiaanse wijnen proeven of een wijnrondje Europa maken? Via deze link vind je alle aanbiedingen terug.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *