Zeg je Italië, dan zeg je mode. Het land heeft heel wat bekende modemerken voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Dolce & Gabbana, Versace, Armani en Roberto Cavalli. De gemiddelde Italiaan hecht veel waarde aan la bella figura; het goed voor de dag komen door onder andere stijlvolle kleding te dragen.
Italië is de bakermat van de mode. Het heeft een uitgebreide modegeschiedenis en door het hele land vind je dan ook verschillende musea die gewijd zijn aan dit thema, met schitterende collecties kleding, sieraden, hoeden en schoenen.
Ciao tutti’s Suzanne zet de mooiste modemusea in Florence en Toscane voor je op een rijtje, maar eerst duiken we kort in de geschiedenis van de Italiaanse mode.
Een korte geschiedenis van de Italiaanse mode
Suzanne: ‘De Italiaanse modegeschiedenis begint eigenlijk al in het oude Rome. Zowel mannen als vrouwen droegen tunieken, eenvoudige kledingstukken die werden vastgemaakt aan de schouders en werden gedragen met een riem.
Vrouwen droegen een lange jurk, een stola, over de tuniek. De rijkere mannen droegen een toga. Dat was een lang stuk wol, om het lichaam heen gewikkeld. De toga was zowel duur als complex, waardoor het een duidelijk teken van rijkdom en status was.
Ook tijdens de renaissance onderscheidden Italianen zich met hun kledingstijl. Zowel de adel als de middenklasse genoten van uitbundige kleding. Veel steden stelden zelfs voorschriften op, om deze extreme mode onder controle te houden. Vooral de jurken van de vrouwen waren weelderig, kleurrijk en flamboyant.
Vanaf de jaren vijftig worden modeshows populair in Italië en wordt de Italiaanse kledingstijl avant-garde en trendy. Met exclusieve creaties en fijne stoffen vullen Milaan, Florence en Rome zich met ateliers en worden ze het referentiepunt van de wereldwijde modescène.
Filmiconen zoals Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Sophia Loren en Gina Lollobrigida zijn gefascineerd door de mooie creaties en vormen een uithangbord voor de Italiaanse mode.
Vanaf de jaren negentig wordt Made in Italy op de catwalks van Milaan, Parijs en New York gezien als synoniem voor kwaliteit. Veel Italiaanse kledingstukken en modemerken krijgen een iconische status.
Tegenwoordig behoort Milaan nog steeds tot de vier grootste modesteden ter wereld en speelt Italië nog altijd een belangrijke rol op de catwalk, met name als het gaat om fantastische ontwerpen van bekende modehuizen.
De leukste modemusea in Florence
Florence is eeuwenlang een belangrijke stad geweest in de modewereld. Je vond er onder andere textiel- en wolhandelaren, maar ook veel viltwerkers. Bovendien vervulde de stad een grote rol in de zijdehandel.
De modemusea in de stad vertellen je niet alleen over de geschiedenis van de Italiaanse mode, maar ook over de gebruikte stoffen en over de veranderingen en innovaties in de Italiaanse modewereld. Ze laten je de mooiste kostuums zien waarmee oude tijden herleven. Wij zetten onze drie favoriete modemusea in Florence voor je op een rijtje.
Museo Salvatore Ferragamo – Palazzo Spini Feroni
In het prachtige Palazzo Spini Feroni, aan de kop van de Via de’ Tornabuoni, vind je het Museo Salvatore Ferragamo.
Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de schoenmaker en ontwerper Salvatore Ferragamo, die al in de jaren dertig van de vorige eeuw een enorme reputatie had als ontwerper. Hij is onder meer bekend vanwege zijn experimenten met materialen zoals kangoeroe-, krokodillen- en vissenhuid.
Het Museo Salvatore Ferragamo werd opgericht in 1995, met als doel de geschiedenis van Ferragamo in ere te houden en zijn unieke collectie schoenen, die als ware kunstwerken worden beschouwd, niet verloren te laten gaan.
Meer dan tienduizend modellen, stuk voor stuk met de hand gemaakt door Ferragamo tussen de jaren 1920 en 1960, worden om de beurt tentoongesteld, aan de hand van verschillende thema’s.
Naast de beroemde zeppa di sughero, de sleehak van kurk, die Ferragamo in 1936 heeft gepatenteerd, kun je schoenen bewonderen die op maat zijn gemaakt voor verschillende Hollywooddiva’s: de pumps met naaldhakken voor Marylin Monroe en de zeer elegante balletpumps voor Audrey Hepburn.
Gucci Garden Galleria – Palazzo della Mercanzia
Aan het Piazza della Signoria vind je het elegante Palazzo della Mercanzia, dat de thuisbasis is van het Gucci-museum, dat beter bekend staat als de Gucci Garden Galleria.
Het museum werd gecreëerd om het verhaal en de filosofie van dit belangrijke Florentijnse modehuis te vertellen. Gucci werd in 1921 opgericht door Guccio Gucci. In 2011 opende het de deuren, ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van het modemerk, maar is inmiddels een aantal keer gerestyled en omvat nu ook een boutique en een restaurant met een menu dat is samengesteld door Massimo Bottura.
Deze permanente tentoonstelling van het Gucci-archief neemt je mee op een reis die honderd jaar bestrijkt. Je duikt in de geschiedenis van Gucci, aan de hand van de beroemdste creaties, van reisaccessoires tot tassen, van reclamecampagnes tot avondjurken gedragen door actrices als Naomi Watts of Hilary Swank.
Het Gucci-museum is verdeeld over twee verdiepingen. Je begint in de Guccification-kamer, gewijd aan de dubbele G van het merk. In de Sala Cosmorama maak je kennis met de historische klantenkring van Gucci uit de internationale jetset.
Ook bijzonder zijn de twee De Rerum Natura-kamers, geïnspireerd op natuurhistorische musea. Ze vertellen over de liefde voor de natuur van Alessandro Michele, de creatief directeur van het modehuis en tevens de initiatiefnemer voor het museum.
De tentoonstelling wordt afgesloten met Ephemera, de kamer waarin je de geschiedenis van Gucci kunt terugvinden aan de hand van voorwerpen, video’s en herinneringen.
met dank aan Gucci Garden Galleria voor een aantal foto’s
Museo della Moda e del Costume – Palazzo Pitti
Het Museo della Moda e del Costume opende eind 2023, na drie jaar gesloten te zijn geweest, onder meer vanwege een volledige herinrichting.
Je ontdekt er de geschiedenis van mode en kostuums door de eeuwen heen, aan de hand van een enorme collectie kleding en modeaccessoires van de achttiende eeuw tot nu. Zo kun je onder andere koninklijke avondjurken bewonderen, maar ook lingerie, juwelen, sieraden en prachtige toneelkostuums uit beroemde films, theater en opera, die ooit zijn gedragen door Italiaanse en internationale film- en showbizzsterren.
Ook zie je hier creaties van de belangrijkste ontwerpers uit de twintigste eeuw, zoals Armani, Versace en Valentino.
foto: Museo della Moda e del Costume
Het museum heeft ook een modecollectie die teruggaat tot de zestiende eeuw. Je kunt hier zelfs de begrafeniskleding van Cosimo I de’ Medici en zijn familie aanschouwen.
Meer dan zesduizend historische stukken en kostuums worden bewaard in de archieven en opslagruimtes. Regelmatig wordt de collectie gewisseld, zowel om de tentoonstelling bij te werken als om de kunstwerken in goede staat te houden.
De flamboyante kleding en kostuums nemen je even mee terug in de tijd en zorgen in combinatie met het prachtige decor van het Palazzo Pitti voor een uniek museumbezoek.
De leukste modemusea in de rest van Toscane
Ook in de rest van Toscane vind je genoeg leuke modemusea. We lichten er nog een aantal voor je uit, van het Museo del Tessuto in Prato tot een museum vol gouden kunststukjes in Arezzo.
Museo del Tessuto in Prato
Sinds de middeleeuwen is Prato het episch centrum voor de textielproductie in Toscane. Er zijn inmiddels meer dan zevenduizend bedrijven actief in de wereld van stoffen, kleding en mode!
Het Museo del Tessuto in Prato is een eerbetoon aan de eeuwenoude textieltraditie van de stad. Het is gevestigd in de Cimatoria Campolmi, een van de oudste textielfabrieken in het hart van Prato, binnen de middeleeuwse muren. Je leert er alles over de oude textieltradities van de stad.
Verspreid over verschillende zalen worden onder andere textielfragmenten, kledingstukken en schetsen van kunstenaars tentoongesteld. In de Sala dei Tessuti Antichi worden koptische en precolumbiaanse textielfragmenten uit de vierde tot zesde eeuw tentoongesteld, maar ook textiel uit de veertiende eeuw, zoals Venetiaans en Florentijns fluweel uit de renaissance.
In de uitgebreide collectie vind je ook enkele negentiende-eeuwse kledingstukken en etnische stoffen uit onder andere India, Indonesië, Jemen, Midden- en Zuid-Amerika, China en Japan.
Het museum wijdt ook een ruimte aan de geschiedenis van Prato als textielstad. Je leert over de productie van stoffen van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw, aan de hand van reconstructies, documenten en historische voorwerpen.
Het hedendaagse gedeelte toont een selectie textiel dat in Prato en omgeving is geproduceerd en vooral belangrijk is vanwege de technologische innovatie. Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over textiel, mode en oud en hedendaags design.
foto’s: Museo del Tessuto
Interessante boekentip voor je bezoek aan het Museo del Tessuto in Prato: Velours uit Prato van Edoardo Nesi. In deze blog lees je alvast een fragment.
Museo Oro d’Autore in Arezzo
Het Museo Oro d’Autore in Arezzo is het eerste museum in Italië dat volledig gewijd is aan goudsmeden. Het werd opgericht om de historische herinnering aan deze oude goudkunst te bewaren.
De permanente collectie bestaat uit meer dan tweeduizend voorwerpen uit de vorige eeuw. Je bekijkt de machines die de eerste technologieën documenteren die in de goudsmidindustrie werden gebruikt. Daarna kun je meer dan vijfhonderd juwelen bewonderen en een hele reeks originele goudsmidtekeningen en -projecten.
Fondazione Cerratelli in San Giuliano Terme
In de kamers van de prachtige Villa Roncioni in San Giuliano Terme huist de Fondazione Cerratelli, met een indrukwekkende collectie die bestaat uit meer dan dertigduizend theater- en filmkostuums.
Je kunt hier onder andere kostuums bewonderen uit Romeo & Julia, Othello en A room with a view, allemaal gemaakt in samenwerking met Sartoria Cerratelli.
Casa d’Arte Cerratelli werd begin twintigste eeuw opgericht door Arturo Cerratelli, een van de eerste vertolkers van Giacomo Puccini’s opera La Bohème. De kleermakers van dit ‘kunsthuis’ werken nog altijd voor de belangrijkste theater- en televisieshows, films en ballet. Veel wereldberoemde regisseurs en kostuumontwerpers vertrouwen Cerratelli de creatie van hun kleding toe.
Alle dertigduizend voorwerpen zijn uitsluitend gemaakt in Italië en getuigen van een onnavolgbaar ambachtelijk erfgoed. Het is een van de rijkste theater- en filmkostuumrepertoires ter wereld en zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent.
foto’s: Fondazione Cerratelli
Museo dell’Arte della Lana in Stia
Het Museo dell’Arte della Lana in Stia, een dorpje in de Casentino, in het oosten van Toscane, is gevestigd in een oude wolmolen. Je leert er alles over de kunst van de wolverwerking.
De verschillende zalen voeren je langs historische foto’s, stofstalen en voorwerpen met een bijzondere historische waarde.
De wolproductie heeft de ontwikkeling en groei van Stia door de eeuwen heen begeleid. Zo kun je nog steeds de bel zien die vroeger werd geluid om de werktijden van de arbeiders in de wolfabriek aan te geven. Verder kun je er het vaandel van de arbeidersvereniging bewonderen, Italiaanse vlaggen van de wolspinnerij uit het tijdperk van de familie Savoia, maar ook vintage kledingstukken gemaakt van panno casentino.
Aan deze traditionele groene en oranje wollen stof, die gedragen is door Audrey Hepburn in de film Breakfast at Tiffany, is zelfs een aparte ruimte gewijd. De. Deze wollen stof werd al in de veertiende eeuw in Stia geproduceerd.
Het Museo dell’Arte della Lana is een interactief museum, waar je de wol mag aanraken en waar ook regelmatig educatieve activiteiten en workshops worden georganiseerd.’
foto’s: Museo dell’Arte della Lana
Wil je nog meer Italiaanse modemusea bezoeken? Houd Ciao tutti dan in de gaten, want binnenkort verschijnt er ook een artikel met de mooiste modemusea in andere regio’s van Italië!