Home » Reizen door Italië » Toscane » Midden in het marmer
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Midden in het marmer

Tijdens een bezoek aan de marmergroeven van Carrara wil je natuurlijk niets liever dan in de voetstappen van Michelangelo treden en zelf ook een keer midden in het marmer staan. Dat kan, bij Cava Museo a Fantiscritti, dat zich midden in de marmergroeven bevindt.

Je wordt welkom geheten door marmeren arbeiders en ossen op bijna ware grootte, die je direct een indruk geven van hoe de ‘marmerkoppen’ hier vroeger te werk gingen. Dat het geen gemakkelijk werk is, kun je natuurlijk wel bedenken, maar hier kun je je pas echt iets voorstellen bij het leven van deze arbeiders. Zeker als de gids een huisje laat zien waarin de arbeider met zijn gezin woonde. Zo klein, zo krap…

De gids vertelt ook dat de arbeiders nauwelijks geld of bezit hadden. Het enige kostbare in huis was het paar werkschoenen, waarmee ze op het marmer overeind konden blijven. Hier waren de arbeiders erg zuinig op, want het laten verzolen van deze schoenen kostte maar liefst vijftien dagen arbeidsloon…

De gids van Fantiscritti neemt je gedurende een half uur mee de marmergroeven in. Hier is de temperatuur met zo’n achttien graden heel wat lager dan buiten, maar het kippenvel op onze armen wordt vooral veroorzaakt door de immense blokken marmer en het verhaal dat achter de reeds uitgehakte blokken schuilgaat.

Aangezien hier al ten tijde van de Romeinen marmer werd afgegraven, kun je je gewoonweg niet voorstellen hoeveel blokken marmer er al zijn uitgehakt en weggesleept, en hoeveel bloed, zweet en tranen dat moet hebben gekost. Tel daarbij op al dat moois dat ooit van het marmer is gemaakt, en het voelt bijna als een heilige plek.

Vol ontzag laat ik mijn blik langs de marmerblokken en bergwanden dalen. Het is dat ik beter overweg kan met pen en papier, maar mijn handen jeuken om hamer en beitel vast te pakken en net als Michelangelo een blok marmer uit te kiezen en aan de slag te gaan. Helaas zie ik nog geen enkel beeld uit het marmer te voorschijn springen, zoals Michelangelo volgens de verhalen die over hem de ronde doen al zag voordat hij met een blok marmer aan de slag ging.

De gids geeft ons even de tijd om alles op ons in te laten werken. Dan worden we naar de souvenirwinkel gemanoeuvreerd, maar helaas voor onze gids is er te weinig ruimte in onze bagage voor een stuk marmer – hoe mooi elk beeld ook is.

Wil je het Cava Museo di Fantiscritti ook bezoeken? Je vindt gedetailleerde informatie en een routebeschrijving op de website van het museum.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wanneer we langs de autostrada richting het zuiden rijden,gaat mijn blik altijd naar de marmergroeven,wat is daar lichamelijk afgezien door de eeuwen heen!.
    En wat een vakmanschap is er voor nodig om die prachtige sculpturen er uit te laten ontstaan,Saskia bedankt voor je blik op deze arbeidsplaats,we gaan er zeker een keer naar toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *