Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Lorenzo’s blauwe schoenen en de geheime tuin

‘Er is één plekje in Toscane dat wel heel bijzonder voor ons is,’ zo schreef een van onze lezers ons in december, ‘en dat is Montalcino. Ik heb een jaar of twaalf geleden, toen ik nog niet zo lang vertaler was, een roman vertaald van Isabella Dusi, een Australische dame die samen met haar van oorsprong Italiaanse man in Montalcino is gaan wonen en een vermakelijk boek geschreven heeft over haar ‘integratie’ in de hechte dorpsgemeenschap. Na het vertalen van het boek heb ik contact met haar gehouden.

Toen mijn vriend en ik van plan waren om in Italië te gaan trouwen, heeft Isabella ons geholpen bij het vinden van een geschikte trouwlocatie en uiteindelijk hebben we die gevonden: een oud klooster in de buurt van Montalcino, waar we al onze gasten een week hebben ondergebracht. We hebben destijds het hele dorp bij onze bruiloft betrokken: in de huwelijksweek hebben we lunches, diners, wijnproeverijen, kooklessen en rondleidingen laten verzorgen door de Montalcinesi, een inmiddels bevriende kokkin heeft onze bruidstaart gemaakt, de plaatselijke bloemist heeft mijn boeket gemaakt, de plaatselijke kapster kwam mijn haar doen, de plaatselijke muziekband speelde op onze bruiloft, enz. We zijn inmiddels ruim tien jaar getrouwd en worden nog steeds aangesproken met gli sposi als we daar rondlopen!

Isabella en haar man Luigi wonen, net als de meeste mensen die hebben meegewerkt aan onze bruiloft, in de wijk Pianello. De bewoners van die wijk vormen een zeer hechte groep (waarin opvallend genoeg ook de jongere generatie een zeer grote rol speelt). Ze zijn al jaren bezig met de restauratie van hun eeuwenoude kerk en doen er alles aan om het oude karakter van het dorp te bewaren.

Montalcino-kerkMontalcino

Onlangs zijn ze begonnen met een zeer uitgebreide campagne om fondsen te werven voor al hun plannen, en daarbij willen ze tegelijkertijd aan anderen duidelijk maken hoe belangrijk het behoud van het culturele erfgoed is.’

Dat klonk als een zeer sympathiek initiatief, dus we besloten niet alleen letterlijk een steentje bij te dragen door ook een bijdrage te leveren, maar zochten ook contact met Isabella om te horen wat het plan van de Montalcinesi precies inhoudt.

Isabella: ‘Toen jaar lang hebben we hard gewerkt om onze duizend jaar oude kerk te restaureren. Het middeleeuwse gebouw stond op punt van instorten, maar beetje bij beetje maakten we er weer de trots van onze wijk van. Maar nu de kerk klaar is, willen we er ook voor zorgen dat alle andere tradities weer in volle glorie worden hersteld. Zo willen we graag nieuwe kostuums laten maken, zodat we van de zomer, als Montalcino volop wordt bezocht door toeristen, in vol ornaat kunnen optreden en de sfeer van de renaissance weer tot leven kunnen wekken.

Montalcino-historische-stoet Montalcino-historische-stoet2

De kleine kinderen in onze wijk staan te trappelen van ongeduld tot ze oud genoeg zijn om ook een kostuum te mogen dragen. We willen graag dat zij de traditie nog jarenlang voort kunnen zetten, met mooie kostuums en passende schoenen. Want de achtjarige Lorenzo heeft vorig jaar tijdens het hele festivalweekend op blauwe schoenen moeten lopen die maar liefst vijf maten te groot waren. Voor hem – en voor alle andere bambini van Pianello – willen we dus nieuwe blauwe schoenen kunnen laten maken.

Lorenzo Lorenzo2blauwe-schoenen

Ook zouden we graag onze Ape laten repareren. Onmisbaar in de smalle straatjes van ons stadje, maar dit bezige bijtje vertoont veel kuren en moet in groot onderhoud.

Pianello Ape

De keuken verdient eveneens een grote opknapbeurt, zodat we ook de komende zomer weer grote diners op straat kunnen organiseren.

Montalcino-diner Pianello-keuken

Voor onze boogschutters willen we graag een generator, zodat de schutters ’s winters, als het vroeg donker is, kunnen trainen om jullie ’s zomers op een waar spektakel te trakteren.’

Montalcino-boogschutters

Voor dit alles hebben de Montalcinesi 16.800 dollar nodig. Het grootste gedeelte van het bedrag is al bij elkaar, maar de laatste beetjes kunnen nog goed worden gebruikt. Doneren kan op de speciale pagina die de Montalcinesi hebben ingericht voor hun project.

Mocht er over elf dagen meer dan de benodigde 16.800 dollar zijn binnengekomen, dan hebben de Montalcinesi nog een ander droomdoel achter de hand. Er is namelijk een schitterende geheime tuin in hun stadje, die een betonnen parkeergarage dreigt te worden. Isabella: ‘Ook hangt er in onze kerk nog een schilderij van Buonfiglio uit 1659 dat we graag willen laten restaureren. Maar de geheime tuin heeft natuurlijk prioriteit, we willen het bijzondere karakter van Montalcino graag behouden en niet laten verpesten door betonnen muren.’

Montalcino-tuin (1) Montalcino-tuin (2)

Droom jij met de Montalcinesi mee? Doneer dan mee; dat kan al vanaf 10 dollar (zo’n zeven euro). Bij donaties vanaf 25 dollar krijg je bovendien nog iets leuks, zoals een schort, een sjaal, een T-shirt of een kookboek. Wij hebben voor dat laatste gekozen, dus we hopen binnenkort een recept uit Montalcino met jullie te kunnen delen – en hopelijk tevens te toosten op het behaalde bedrag.

Namens Isabella en de andere inwoners van de wijk Pianello alvast heel hartelijk dank. Jullie zijn in elk geval allemaal van harte uitgenodigd om tijdens de komende vakantie het mooie werk van de Montalcinesi te komen bewonderen!

Montalcino-uitzicht

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *