Home » Reizen door Italië » Toscane » Livorno – een stukje Venetië in Toscane
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Livorno – een stukje Venetië in Toscane

Een van de 50 redenen voor een bezoek aan Toscane, die we vanochtend met jullie deelden, is de cacciucco (spreek uit: ‘katsjoekko’), een feestelijke vissoep. Daarvoor moeten we naar Livorno, aan de Toscaanse kust.

In Livorno werden in de zeventiende eeuw, in opdracht van de familie De’ Medici, kanalen uitgegraven. Rondom die smalle kanalen is later een hele wijk gebouwd, die als naam Venezia Nuova kreeg, het nieuwe Venetië. Er werden zelfs Venetiaanse architecten in de arm genomen om de wijk zoveel mogelijk op het echte Venetië te laten lijken.

Venezia-Nuova-Livorno-fotoEtienne

Venezia-Nuova-Livorno-fotoEtienne2foto’s: Etienne

Feestelijke vissoep
Livorno doet ook qua keuken soms een beetje Venetiaans aan. De stad is vooral bekend om de cacciucco, een feestelijke vissoep. De beste cacciucco eet je volgens de Livornesi bij La Barcarola (Viale Carducci 39), waar Beppino Mancini de lokale vissoep ooit voorschotelde aan de paus, de Italiaanse president Ciampi en talloze andere grote Italianen.

Beppino serveert een rode wijn bij de cacciucco, wat misschien vreemd lijkt maar een perfecte combinatie oplevert. En een leuke anekdote, want Beppino kan het niet laten om het verhaal van de paars aangelopen baby op te dissen, over een jonge vrouw die met haar zoontje naar de dokter ging, omdat hij zo’n paars aangelopen hoofd had. Toen de dokter hoorde dat de vrouw hem rode wijn in plaats van melk te drinken gaf, riep hij woedend uit: ‘Bent u gek geworden? Wijn voor een baby?! Melk moet hij drinken!’ Waarop de vrouw de dokter verbaasd aankeek en antwoordde: ‘Maar dokter, melk, dat kan toch niet bij de cacciucco?’

kust-Livorno

kust-Livorno-fotoEtiennefoto: Etienne

Verwarmend als een poncho
Bestel tijdens je bezoek aan Livorno een ponce bij Bar Civili (Via del Vigna 55), een sterk kopje koffie waarvan het recept (helaas) geheim is. De basis is espresso, waaraan in elk geval suiker, een citroenschil en een scheutje rum worden toegevoegd. Het drankje zou zijn naam te danken hebben aan Garibaldi, die zich afvroeg of deze koffie hem net zo zou kunnen verwarmen als zijn poncho…

koffie-Livorno

Daar hoeven we ons op een warme zomerdag geen zorgen over te maken, maar ook dan is een ponce een heerlijke traktatie en zeker het proberen waard!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *