Home » Reizen door Italië » Pistoia » Kunst in het groen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kunst in het groen

De omgeving van Pistoia is groener dan groen. Waar je ook kijkt, zie je bossen in alle tinten groen, uitgestrekte weilanden en hectares vol met planten, zo ver als je kunt kijken. Rondom Pistoia vind je verschillende kwekerijen, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de groenvoorzieningen in veel Italiaanse tuinen, maar ook vrachtwagens vol groen naar het buitenland exporteren.

Wij maakten in mei kennis met deze groene kant van Pistoia, tijdens een bezoek aan de kwekerij Vivai Giorgio Tesi. Deze kwekerij werd opgericht door de broers Giorgio en Tullio Tesi en staat nu onder leiding van hun zonen, Claudio, Fabrizio, Tiziano en Romeo Tesi.

Op een oppervlakte van meer dan 400 hectare (in Pistoia, Orbetello, Piadena en San Benedetto al Tronto) kweken ze circa 500 bomen- en plantensoorten, van coniferen tot citroenbomen, van magnolia tot rozemarijn. Tijdens een rondrit over het enorme terrein keken we onze ogen uit. Een kleine impressie:

Giorgio-Tesi-Vivai-1 Giorgio-Tesi-Vivai-2 Giorgio-Tesi-Vivai-3 Giorgio-Tesi-Vivai-4 Giorgio-Tesi-Vivai-5 Giorgio-Tesi-Vivai-7 Giorgio-Tesi-Vivai-8

De grootste verrassing kregen we op een van de verderop gelegen terreinen. Hier worden ware kunstwerken van het groen gemaakt. We geloofden onze ogen niet: schepen, piano’s, paarden, koetsen en olifanten van groen. Groene dolfijnen, lantaarns, golfspelers, tennisrackets, hartjes…

knipkunst (1) knipkunst (2) knipkunst (3)

kunst-groen4

We kregen een korte uitleg over het kunstig knippen en mochten natuurlijk ook zelf de schaar ter hand nemen, eerst voor het knippen van een lantaarn:

Pistoia 15 (4) Pistoia 15 (5)
en vervolgens om de vleugels van een vlinder te kortwieken, onder toeziend oog van collega’s en camera’s:

kunst-groen kunst-groen2

Na deze knipkunst nemen we afscheid van de gebroeders Tesi, maar niet voordat we een groene Pinokkio op de foto zetten. Dit populaire Italiaanse mannetje is een van de nieuwe aanwinsten van de Giorgio Tesi Group, als symbool van de nieuwe samenwerking tussen de vivai en het Parco di Pinocchio.

Pinokkio

Deze groene versie kom je ook in Pistoia zelf tegen, net als groene wielrenners die het WK Wielrennen dat in september in Toscane wordt gehouden promoten:

wielrenner

Wil je zelf een wielrenner, een Pinokkio of een dubbel hart in je tuin? Of wil je net als wij een kijkje nemen bij deze geweldige kwekerij? Neem dan contact op met de Giorgio Tesi Group en laat je verrassen door hun groene vingers!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *