Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Koninklijk genieten in Toscane – treed in de voetsporen van de Oranjes

Koninklijk-Toscane

Nu koningin Beatrix vanaf dinsdag aanstaande koningin-af is, kan ze hopelijk meer tijd doorbrengen in haar huis in het Toscaanse Tavarnelle Val di Pesa. Ciao tutti neemt je even mee naar het koninklijke Toscane en tipt uitjes in deze bijzondere omgeving.

Het Italiaanse Drakensteijn
De Koninklijke familie viert vakantie in een heerlijk ruim vakantiehuis (er zouden 22 kamers zijn), dat de naam Rocco dei Draconi heeft gekregen – Italiaans voor Drakensteijn. Een thuis ver van huis dus, voorzien van alle gemakken die je je maar kunt wensen.

Het huis is overigens een gezamenlijk bezit van de drie zonen van prinses Beatrix. Ze zou het huis voor slechts een goede kop koffie hebben gekregen van een Italiaanse vriend, Vasco Vicini, die in de buurt van de Koninklijke villa een eigen villa heeft, met ernaast een luxe hotel.

Ereburger van Tavarnelle Val di Pesa
Sinds 1988 is Beatrix ereburger van dit kleine dorpje in de provincie Florence. Het plaatsje is vernoemd naar de herbergen (taverne) die lang geleden onderdak boden aan de Romeinse reizigers die van Florence via Siena naar Rome (of omgekeerd) trokken.

Net als veel andere dorpjes in de Chiantistreek wordt Tavarnelle gekenmerkt door een schitterend vergezicht met zo ver je kunt kijken heuvels vol wijnranken, abdijen, kapelletjes en (wijn)boerderijen.

San Donato in Poggio
Een van de mooiste plekjes in de nabije omgeving is San Donato in Poggio, een karakteristiek middeleeuws dorpje op een heuveltop. De wegen die vanuit Greve in Chianti of Castellina in Chianti naar San Donato leiden, zijn misschien wel de mooiste in het hele Chianti-gebied.

Wandel over de Via del Giglio (Weg van de Lelie) naar de oude stadsmuren, slenter over het dorsplein met onder andere de Santa Maria della Neve en het Palazzo Pretorio. Ook de Pieve di San Donato, met een prachtig doopvont van Giovanni della Robbia, is een bezoek waard.

Koninklijke koks
Aan de Via del Giglio in San Donato vind je Antica Trattoria La Toppa. De koks van deze authentieke trattoria schotelen je met veel liefde klassieke streekgerechten voor, zoals pappardelle all’anatra (met eend), pici al cinghiale (met wild zwijn), ribollita, bistecca alla fiorentina en stracotto alla chiantigiana.

Om over de toetjes nog maar niet te spreken, de panna cotta is hier goddelijk! De koks zijn dan ook gewend om op hoog niveau te koken. Dit restaurant is namelijk een van de vaste adresjes van prinses Beatrix.

Hofleverancier in de Chianti
Nog meer lekkers slaat ze graag in bij Macelleria Falorni, in Greve in Chianti, waar we eerder deze week al over schreven. Hier vind je een overdaad aan de lekkerste vleeswaren, met in de kelder een schat aan pecorino’s.

Falorni (3)

Koninklijk koken
Vlak bij Tavarnelle ligt de schitterende Fattoria Rignana, met een schitterende villa waar je als een prins of prinses kunt overnachten. Bij de Fattoria hoort ook een restaurant, La Cantinetta di Rignana, waar prinses Beatrix naar verluidt ook regelmatig gaat eten.

Met de spreuk Non c’è l’amore più sincero che l’amore per il cibo als motto moet het hier meer dan goed smaken. Marlene van den Enk had het geluk een kijkje in de keuken te mogen nemen. Voor Il Giornale schreef ze hierover een meer dan smakelijk verslag – een kijkje in de keuken vragen is dus beslist de moeite waard!

Koninklijke ontvangst
Wil je je even een prins of prinses wanen en wakker worden met hetzelfde schitterende uitzicht als de Koninklijke familie? Boek dan een verblijf bij het luxer dan luxe Castello del Nero. In dit twaalfde-eeuwse kasteel midden in het Toscaanse groen word je van top tot teen in de watten gelegd.

Of je nu wil luieren bij het zwembad, wil genieten van een fijne spabehandeling of uitgebreid wil dineren, je bent hier de koning te rijk!

Castello_del_Nero_-_Chapel_ext9ebfa0Piscina_IIfoto’s: Castello del Nero

Oranje boven!
Een heel andere kijk op de Chianti heb je vanuit… een luchtballon! Ook dit is geen goedkoop uitje – maar wel wederom een unieke beleving. Je zweeft hoog boven de schitterende wijnvelden van de Chianti, met diep beneden je al die authentieke dorpjes met hun trotse klokkentorens. Chianti Ballooning neemt je letterlijk hemelhoog mee!

ballonvaart-Chiantifoto: Chianti Ballooning

Koninklijke kust
Ook de Toscaanse kust heeft een bijzonder plekje in het hart van onze koninklijke familie. Vroeger vierde Beatrix namelijk, samen met haar ouders Bernhard en Juliana, vakantie in L’Elefante Felice (De Gelukkige Olifant), een vakantievilla bij Porto Ercole. Het huis werd vorig jaar gesloopt, maar de mooie herinneringen aan de vakanties hier liggen voor altijd in Beatrix’ hart besloten.

Driewerf hoera
Niet ver van Tavarnelle ligt het dorpje Sambuca. Hoewel de Aperol Spritz qua kleur nog altijd het meest perfecte Koninginnedag- (of Koningsdag-) drankje is, is een toost met sambuca eigenlijk ook heel toepasselijk.

Een glaasje sambuca wordt namelijk vaak geserveerd met drie koffiebonen (in het Italiaans ook wel con la mosca, met de vlieg, genoemd), die symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk – iets wat we de nieuwe koning en zijn familie natuurlijk toewensen. Driewerf hoera, salute!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *