Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Il Girasole

Toscane en zonnebloemen – een zomerser combinatie is er bijna niet. Wie aan de velden vol zonnebloemen denkt, die zachtjes meebuigen in de wind en al van veraf opvallen door hun warme gele kleur, denkt aan vakantie, dat kan bijna niet anders. Toen ik hoorde dat de agriturismo waar we in de Maremma zouden verblijven vernoemd was naar deze zomerbode, wist ik dat deze reis – lang voordat hij begonnen was – niet meer stuk kon.

Vanuit de verte was al duidelijk waar we moesten zijn. De zonnebloemen wezen ons de weg naar een klein stukje land, onder aan de heuvels op de toppen waarvan dorpjes als Vetulonia en Buriano al sinds de tijd van de Etrusken het landschap in de gaten houden. Voordat we onze komst aan kunnen kondigen bij eigenaren Claudio en Damiana worden we luid blaffend begroet door Greta, die ons de weg wijst naar het huis van de eigenaren.

Daar worden we – zoals het Italianen betaamt – gastvrij onthaald met koffie en zelfgebakken bladerdeeggebakjes. Terwijl mijn reisgenoot met Claudio alle formaliteiten afhandelt, verklapt Damiana mij het recept van dit lekkers. Als ze merkt dat ik wel van bakken houd, trekt ze me mee naar de keuken, waar de planken bijna doorbuigen onder de kookboeken. Daar zullen we de komende dagen menig uurtje doorbrengen…

We hebben het getroffen, allereerst met de locatie. Il Girasole ligt midden op het Toscaanse platteland. Zo ver je kunt kijken zie je groene heuvels, met her en der een klein dorpje, velden vol zonnebloemen en tarwe, cipressen en paarden. Il Girasole was namelijk ooit een stoeterij, en dat is nog goed te zien op het terrein. Naast de enorme hooiberg staan nog twee kleine pony’s, en eigenaar Claudio weet echt alles over paarden. Als hij merkt dat ik me heb verdiept in de geschiedenis van Siena, doet hij niets liever dan mijn kennis over de Palio testen.

De agriturismo ligt op een steenworp afstand van Grosseto, maar het voelt alsof je mijlenver van alles en iedereen verwijderd bent. Het is heerlijk rustig, en na een lange reis zien de bedden bij het zwembad er aanlokkelijk uit. Claudio belooft ons om bij het avondeten, waarvoor we zijn uitgenodigd, alles over de streek uit de doeken te doen.

Tegen de avond worden we door de heerlijkste geuren naar de eettafel gelokt. Damiana heeft echt haar best gedaan, met verschillende lokale specialiteiten als antipasti, pici alla cinghiale (pasta met wild zwijn), een mooie tagliata met rucola en Parmezaanse kaas en verse aardbeien met room toe. Gedurende het eten praten we – ondanks de belofte van Claudio om over de Maremma te vertellen – alleen over eten, zoals tijdens een etentje met Italianen wel vaker het geval is.

Damiana blijkt lange tijd achter de pannen te hebben gestaan in het restaurant dat zich eveneens op het terrein bevindt en waar ook niet-gasten kunnen komen eten. Daar schotelde ze alle gasten de lekkerste specialiteiten voor, waarbij ze inspiratie opdeed in haar enorme collectie kookboeken en verzamelde recepten. Damiana somt tijdens het eten het ene na het andere gerecht op.

Heb ik wel eens acquacotta gegeten, de dikke soep die zo typerend is voor deze streek? Nee? Morgen zal ze een bordje komen brengen, plus het recept zodat ik dat aan jullie kan overdragen. En heb ik wel eens zelf pici gemaakt, met de hand gedraaid? En eten jullie in Nederland wel eens wild zwijn, gestoofd in melk en chocolade?

Jullie begrijpen dat het een lang etentje was, waarbij al pratend talloze gerechten de revue passeerden. Recepten werden uitgewisseld en genoteerd op servetten, culinaire gebruiken werden tegen elkaar afgewogen. De vraag waarom we in Nederland in vredesnaam alles op maar één bord eten kwam natuurlijk aan bod, net als de lunch met broodjes kaas en melk, en cappuccino na twaalf uur ’s middags. Heerlijk dus, zeker ook omdat we tussendoor echt mochten proeven van Damiana’s kookkunsten.

Claudio vertelt dat het restaurant inmiddels gerund wordt door derden, zodat Damiana elke dag iets lekkers voor hem klaar kan maken en veel nieuwe recepten uit kan proberen. Dan is het tijd voor de beloofde omgevingsgeschiedenis. Als de espresso en de likeur op tafel staan, steekt hij van wal en neemt hij ons mee naar de oorsprong van dit gebied, dat ooit een groot moeras was, waar je je grootste vijand nog niet naartoe zou sturen. Er heersten veel ziekten, waaronder malaria, en de bevolking was straatarm.

‘En moet je nu eens kijken,’ zegt hij, ondertussen een weids armgebaar makend. ‘Die lichtjes daar, boven op die heuvel, dat is Montepescali, een echt Italiaans dorpje waar oude mannetjes de hele dag op de kerktrappen zitten en elke bezoeker aan een uitgebreid kruisverhoor onderwerpen.’

Hij wijst nog meer dorpjes aan, Vetulonia, Buriano, Roselle… Er klinkt gepaste trots in zijn stem door als hij vertelt dat de Etrusken hier de prachtigste nederzettingen hadden, waar nog veel van is teruggevonden. ‘Zeker bij Roselle kun je de Etruskische stad steen voor steen opbouwen. Je ziet een brede weg met karrensporen, een groot amfitheater, resten van het forum, ateliers van handwerklieden, thermen…’

Maar dat is lang niet alles. ‘Onze agriturismo is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Maremma, een prachtig ruig natuurgebied met veel verschillende soorten vogels en andere dieren. Voor wie niet zonder een bezoek aan de stad kan: ook Florence, Siena en Rome zijn goed te bereiken. In slechts een kleine twee uur sta je op het Sint-Pietersplein, of tussen de contradaioli, de wijkbewoners, van Siena. Kortom, vanuit Il Girasole beleef je het beste van Toscane, en tussendoor kun je hier heerlijk ontspannen, bij het zwembad of in de prachtige natuur.’ Zoals de foto’s al laten zien, is dat meer dan waar:

Hij belooft ons de komende dagen meer te vertellen over de geschiedenis van deze streek. Maar nu moeten we een staffa nemen, een laatste borrel, en dan heerlijk dromen over al dat lekkers van vanavond en het vooruitzicht op nog meer heerlijks!

Agriturismo Il Girasole
Strada Comunale di Montalcino 73 (Loc. Barbaruta)
58100 Grosseto
www.maresole.it | info@maresole.it

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wat een prachtige foto’s van de Girasole! Ik kreeg vandaag ook een bos, dat is echt heiwee naar Toscane. En wat een gezellige Agriturismo, daar zou ik me ook wel thuis voelen. Ga hem zeker bewaren en zo te lezen hele vriendelijke mensen. Bedankt voor de tip! Ciao, ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *