Home » Reizen door Italië » Pistoia » Giardino Pensile – de botanische daktuin van Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Giardino Pensile – de botanische daktuin van Pistoia

Ciao tutti! In december waren we weer even in Pistoia. Het was inmiddels de derde blog tour voor Ciao tutti in Pistoia en het thema was wederom ‘groen’. Toch kende de tour weer een andere insteek dan de voorgaande twee edities. Vandaar dat Paul, ná Saskia en Willemijn, met alle plezier afreisde naar het groene hart van Toscane, Pistoia.

Pistoia-green-Giardino-pensile (10)

Paul was onder andere te gast bij een uniek groen project boven op de eerste verdieping van het nieuwe Pallavicini Center aan de rand van het centrum van Pistoia: de Giardino Pensile oftewel de daktuin. Hier staan gastvrouw Barbara en tuinman Gianni van de stichting Carlo Linneo al klaar om ons volledig bij te praten over dit unieke project.

Pistoia-green-Giardino-pensile (1)

‘Een aantal jaar geleden heeft een aantal instanties de handen ineen geslagen en het plan opgevat om, in het kader van Pistoia Verde, een multifunctioneel gebouw inclusief een botanische daktuin neer te zetten. Hier komt eigenlijk alles samen waar Pistoia voor staat: het verbeteren van de leefbaarheid van de mens, de ondersteuning en promotie van het ‘goede leven’, de juiste balans vinden tussen mens en natuur en het toepassen van technologische innovatie mét bewustwording van eco-duurzaamheid.

Ook wil men de volgende generatie inspireren om vooral het groene karakter van Pistoia te blijven behouden. Dit alles volgens de filosofie van de Fondazione Carlo Linneo, ‘de promotie van alles wat kunst en natuur is’, en onder het voorzitterschap van de beroemde professor Allessandro Pagnini van de Universiteit van Florence, een man die heel wat aanzien geniet in Toscane,’ aldus Barbara.

bouwtekening-Giardino-pensile-Pistoia

‘Het gebouw moest tevens volledig zelfvoorzienend zijn, met gerecycled regenwater, stroom via zonnepanelen, geluid reducerend én een volledig zelfregulerend beregeningssysteem. Daarnaast moest het in feite een stad in een stad vormen, gewijd aan de mens en zijn welzijn, zowel fysiek als mentaal. Bovendien is het een uniek project in Italië, alsook in Europa, en dient het als pilot, zodat we het aansluitend uit kunnen rollen naar andere Europese steden’

Nog even wat cijfers: het complex beslaat in totaal 17.000 vierkante meter, het gebouw is drie verdiepingen hoog, in de 10.000 vierkante meter grote tuin groeien 6000 planten met in totaal 400 verschillende soorten.

Pistoia-green-Giardino-pensile (2)

Boven de ondergrondse parkeergarage bestaat de begane grond uit ruimtes voor tentoonstellingen, een theater, ecologische winkels en slow food restaurants. ‘Er komt zelfs één restaurant waar je dadelijk van maar liefst vijftien verschillende keukens kunt proeven en kunt genieten van kookdemonstraties. Hier staat het onderzoek en de verspreiding van goede, gezonde voeding centraal.’

De tweede en derde verdieping zijn gereserveerd voor kantoren, gezondheidszorg (artsen, fysiotherapeuten en dergelijke), een sportschool en een kinderopvang (met een educatieve groene insteek). Kortom alles op het gebied van de gezondheid van de mens.

Het gebouw is bijna volledig opgebouwd uit Toscaanse producten. Zo bestaan de buitenmuren en de vloeren van de daktuin uit terracotta uit Impruneta en zijn de trappenhuizen volledig gemaakt van Carrara-marmer, perfect in lijn met de Toscaanse hoogwaardigheid.

Pistoia-green-Giardino-pensile (3)

Boven op de eerste verdieping van het Pallavicini Center is de botanische daktuin gerealiseerd, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over Pistoia. Het is ontworpen als een park, dus je kunt er heerlijk wandelen en genieten van al dat groen. Gianni: ‘Hier groeien allerlei soorten bloemen, planten, cipressen, kruiden (waaronder rozemarijn, peterselie, oregano, laurier en basilicum) en sinaasappel- en citroenbomen.’

Pistoia-green-Giardino-pensile (4) Pistoia-green-Giardino-pensile (5) Pistoia-green-Giardino-pensile (6)

Ook staan de planten in een grond die speciaal ontwikkeld is voor druk bebouwde gebieden, zodat ze vlak naast kantoren en winkels goed kunnen doorgroeien.

Door een aantal vertragingen is de opening uitgesteld van december 2014 tot het voorjaar van 2015 (zodat wij helaas in een vrijwel leeg gebouw liepen). Dan zal het grote publiek kennis maken met dit project en heerlijk kunnen wandelen door de botanische tuin met het doel om de groene tradities en de cultuur van Pistoia in stand te houden. Gelukkig was de daktuin wel al bijna klaar!

Pistoia-green-Giardino-pensile (7) Pistoia-green-Giardino-pensile (8) Pistoia-green-Giardino-pensile (9)

Wil je de Giardino Pensile aan de Via Bartolomeo Sestini ook bezoeken? Je moet helaas nog even wachten tot de opening in het voorjaar, maar vanaf dan is deze bijzondere tuinen een echte must see.

Ook onze volgende bestemming tijdens de blog tour was groener dan groen. Morgenochtend reizen we door naar de prachtige tuinen van Villa Garzoni in Collodi, de geboorteplaats van Pinokkio!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *